Yeni havalimanın altyapısında Legrand çözümleri
Legrand Grubu, temelde elektrik malzemeleri ve dijital altyapılar ile ilgili çözümler üreten bir dünya markası. Konutlar, ticari binalar ve endüstri için yenilikçi, yüksek katma değerli uçtan uca çözümler için ürünler, sistemler ve servis hizmetleri geliştiren Legrand Grubu, enerji verimliliği konusundaki tecrübesiyle Türkiye’deki faaliyetlerini Legrand, İnform, Estap,, Bticino ve Raritan markalarıyla sürdürüyor.
İstanbul Yeni Havalimanı’nın teknoloji altyapısı içinde de Legrand Grup olarak iki marka ve bu markalara bağlı çözümleri ile yer aldıklarını belirten LCS Legrand Kablolama ve Estap Kabin Sistemleri Satış Müdürü Ali Yay, gerçekleştirdikleri proje ile ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Bu ürün gruplarından ilki Türkiye de kabinet denince akla gelen ilk marka olan ‘Estap’, diğeri ise kabinetler ve içerisinde bulunduğu ortamlar ile ilgili bilgi toplayan, bu toplanan bilgiler ile bilgi işlem ekibinin işini kolaylaştıran DCIM, Akıllı PDU, KVM, Ortam izleme ve bunların entegrasyonundan oluşan ‘Raritan’ markasıdır. Teknik ve ticari açıdan çok iyi yönetilen bir ihale süreci ile ülkemiz açısından bu çok değerli olan projeye Legrand olarak dahil olduk.
Özellikle belirtmemiz gerekir ise ihale öncesinde örnek uygulamalara sahip referanslarımızın ve fabrikamızın ziyareti sırasındaki olumlu deneyimler, kullanım ve işletme kolaylığı sağlayan önerilerimiz ve ihaleye verdiğimiz önem sayesinde her iki ürün grubuna ait ihaleden başarı ile çıktık. Bilgi işlem teknik ofisin profesyonelliği ve bilgi birikimi projenin her açıdan başarı ile biteceğinin göstergesi oldu. Kendilerine; projede yer alan paydaşlar olan bizlere, ülkemize ve tüm dünyaya kazandırdıkları bu değerli proje için teşekkür ediyoruz.”
Estap ve Raritan çözümleri
Ali Yay’ın verdiği bilgilere göre, projenin Estap çözümleri kapsamında; aksesuarları ile birlikte sahada kullanılan Outdoor IP 65 kabinetler, bilgi işlem altyapısında kullanılan network kabinetleri, veri merkezi kabinetleri, soğuk koridor çözümleri kullanıldı. Ayrıca veri merkezi kabinetlerinin güvenliğini sağlayan elektronik kilit sistemlerinin entegrasyonu da sağlandı. Veri merkezi kabinetlerimizin elektronik kilitleme sistemlerinde çözüm ortağı olarak Mesan Kilit tercih edildi. 3. Havalimanı işletmesinin özel talepleri doğrultusunda, standart elektronik ürünlerde gerekli yazılım ve donanım değişiklikleri yapılarak bina erişim kontrol sitemi ile ürünler uyumlu hale getirildi. Legrand, kurulumlar esnasında ise supervisor olarak sahada yer aldı.
Raritan çözümleri ile ilgili de bilgi veren Ali Yay, “Veri merkezi içerisindeki kabinetlerde yer alan aktif cihazların enerji tüketimlerini ve yük dağılımının takip edildiği 500’ün üzerindeki akıllı PDU, veri merkezi içerisindeki 400 kabinetlik aktif pasif cihazların, altyapı yönetim yazılımı olan DCIM çözümümüzde görüntülenmesi ve raporlanması, veri merkezi içerisinde yer alacak sunucu sistemlerine uzaktan güvenli erişim sağlanmasını sağlayan KVM çözümümüzle sürece dahil olduk. Raritan ile ilgili satış ve saha uygulamasını, ilgili ürün grubumuzdaki distribütörümüz olan Valen Bilişim ile sağlıyoruz. Her açıdan örnek teşkil eden uygulamaları için de kendilerine teşekkür ediyoruz.”
Ar-Ge çalışmaları ile verilen destek
Türkiye’deki bine yakın Ar-Ge merkezinden birisine sahip olan Legrand Grup, İstanbul Sancaktepe’deki Estap fabrikasında bulunan Ar-Ge personeli ile projeye özel donanımsal ve yazılımsal geliştirmeler yaptı. Veri merkezi kabinetlerinin kurulduğu beyaz alanların sismik gereksinimleri için Ar-Ge desteği verdi. Sahada oluşan ihtiyaçlara da gerek Ar-Ge ekibi ürünler tasarlayarak, gerekse Estap tarafında yerli üretici olmanın verdiği avantajlar çerçevesinde ürünler üretildi. Kurumun talep ve hassasiyetlerine, ürünlerde istenen özel paketleme biçiminden, uygulamaya kadar her noktada destek vermeye çalıştıklarını ve projede yer almanın haklı gururunu yaşadıklarını belirten Ali Yay, bu büyük projeden elde ettikleri deneyimler konusunda şunları kaydetti:
“Her iki ürün grubunda da veri merkezi uygulamalarındaki bilgi ve tecrübelerimizi yansıttığımız ve bu deneyimlere yenilerini eklediğimiz bir proje oldu. Uygulama alanının çok geniş olması, sismik gereksinimler, izleme ve yönetim ile ilgili hassasiyetlerin birleştiği bir projeyi hayata geçirdik. Proje kapsamında Estap tarafında, bugüne kadar 2000 adetin üzerinde kabinet sevk etmiş bulunuyoruz. Bu kabinetlerin yaklaşık 400 adetini veri merkezi kabinetleri, Estap soğuk koridor çözümleri, elektronik kilit ve entegrasyonu oluşturuyor.”
Türkiye’den dünyaya açılan tecrübe
1990 yılında Bufer Elektrik’i satın alarak Türkiye elektrik pazarına giriş yapan Legrand, 1992 yılında da Gebze fabrikasını faaliyete geçirdi. 1989 yılında kurulmuş olan, Türkiye’nin 19” Rack kabinetler ve aksesuarları, telekom saha kabinetleri (Dahili/harici ortam), sunucu ve veri merkezi kabinetleri ve BT sektörüne yönelik geniş bir ürün çeşitliliğine sahip sektörün önde gelen firmalarından biri olan Estap markası da 2008 yılında Legrand Grubu bünyesine katıldı. 2010 yılında ise 36 yıllık deneyimiyle kesintisiz güç kaynakları başta olmak üzere GSM ve telekomünikasyon sektöründe kullanılan özel enerji doğrultucular, güneş enerji sistemleri, otomatik ve statik voltaj regülatörleri, BT Hastane Sistemleri ve daha birçok özel ihtiyaca çözüm vererek içinde bulunduğu pazarın lideri olan İnform Elektronik satın alındı. Inform ve Estap 2015 yılında güçlerini Datakom sektörüne tam ve kapsamlı çözümler sunmak için birleştirdi.
Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrikasında şalt malzeme, anahtar, prizler ve PVC kablo kanallarının üretimi gerçekleştiriliyor. Bununla beraber Sancaktepe’deki fabrikada ise İnform ve Legrand markası altında UPS (kesintisiz güç kaynakları), Estap ve Legrand 19” Rack kabin/kabinetleri üretiliyor. Legrand olarak tüm ürün grupları ve markaları ile dünya genelinde yoğun bir bilgi birikimi ve tecrübeye sahip olduklarının altını çizen Ali Yay, “Projenin ve uygulama alının büyüklüğü; üretim, lojistik ve entegrasyon deneyimimizi pekiştirmemize önemli katkılarda bulundu. Tüm dünya açısından örnek ve referans olan bu projenin ilerleyen süreçlerde projede yer alan bizlere yeni referanslar üretmek ile ilgili de katkıda bulunacağı açıktır” dedi.