Yeni havalimanının Kurumsal Hizmet Veriyolu Projesi’ni IBM Türk gerçekleştirdi
İGA Bilişim Genel Müdürü Ersin İnankul (solda) ve IBM Cloud Türkiye Direktörü Nedim Nazlı (Sağda)
İstanbul Yeni Havalimanı’nda farklı bir terminal işletmeciliği yapmak ve farklı bir yolculuk deneyimi amacıyla en son teknolojik gelişmelerin birçoğundan faydalanılıyor. Bu amaçla dünyanın gelişmiş havalimanlarında uygulanan teknolojik çözümlerin birçoğu yeni havalimanına uyarlanmış durumda. Hatta birçok yeni uygulama da burada ilk kez uygulanmakta.
Çevik ve modern entegrasyon mimarisi
Dijital teknolojilerin katkılarıyla gerek havalimanı paydaşlarına (hava yolları, iş ortakları vs) gerekse de yolculara, havalimanı giriş kapısından, uçağın teker kestiği ana kadar geçen tüm süreçler boyunca, kesintisiz bir müşteri deneyimi yaşaması için çalışmalar yapıldığını belirten IBM Türk Nedim Nazlı, şu bilgileri verdi:
“Bu çalışmalar ve yatırımlar sonucunda oluşan yüksek teknolojiye sahip bu altyapının bileşenleri arasında veri ve işlem bütünlüğünü sağlayacak şekilde bir entegrasyon sağlanması ihtiyacı oluştu. IBM olarak biz de yeni havalimanının çevik ve modern bir entegrasyon mimarisine ve altyapısına sahip olması için gerekli ürün ve hizmetleri sağladık
İstanbul Yeni Havalimanı açısından ilk öncelik, terminal ve pist operasyonlarının sürekliğini sağlayan sistemler arasında servis odaklı bir mimariye geçişti. Bu mimarinin en temel bileşenlerinde biri de Kurumsal Hizmet Veriyolu’dur (Enterprise Service Bus). Yeni havalimanı projesinde ilk kullanılan ürünümüz IBM App Connect Enterprise oldu. Kurumların kurumsal hizmet veriyolu ihtiyaçlarını gidermeye yönelik olarak yıllardır sektörde kullanılan App Connect Enterprise, İGA Bilişim, SITA ve IBM arasında gerçekleştirilen başarılı bir işbirliği ile havalimanının kesintisiz bir hizmet verebilmesi için iş kritik sistemler arasında elzem olan veri ve uygulama entegrasyonunu sağlamaktadır. İGA için kurgulanan bu proje, IGA External Data Gateway (EDG) olarak adlandırıldı.
Tabii yeni havalimanı özelinde İGA ile iş birliğimiz bununla sınırlı kalmadı. Özelikle yeni havalimanının, havacılık alanında yeni fikirlerin merkezi olmasını hedeflendiği için, burada oluşturulan verilerin, hizmetlerin kaldıraç olarak kullanılabileceği bir inovasyon ekosisteminin oluşturulması hedeflenmekte.”
Havacılığın kuluçka merkezi
İstanbul Yeni Havalimanı’nın bu sayede yeni fikirlerin hayata geçirileceği bir kuluçka merkezi olacağını hatırlatan Nedim Nazlı, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Bu vizyona paralel olarak İGA’nin iş ortaklarına ve teknoloji geliştiricilerine yönelik sunacağın API’lerin yönetimini sağlayan, IBM API Connect ürünümüzün kurulumu ve İGA’nin ihtiyaçları özelinde uyarlanması için işbirliği yapma fırsatımız oldu. Özellikle kurum dışı iş birliktelikleriyle innovasyon potansiyelinin artmasına katkıda bulunan API Ekonomisi kavramı; uygulama programlama arabirimleri (API’ler), hizmetleri, uygulamaları ve sistemleri birbirine bağlayan dijital bir birleştirici işlevine sahip. Bugün itibariyle, teknoloji geliştiriciler İGA tarafından sunulan API Portal’ine erişerek, katma değerli ürün ve hizmetler geliştirme olanağına sahip olacaklar
Dijitalleşmenin etkisiyle kurumlar geleneksel BT ve uygulama altyapılarını gözden geçirip daha esnek ve çevik mimarilere geçmek arzusundalar. İstanbul Yeni Havalimanı’nın sıfırdan kurulan bir organizasyon olması sebebiyle, dijital dünyanın gereksinimlerine cevap verecek bir BT altyapı ve mimarisi yatırımı yaptı. IBM olarak havacılık sektöründe çok uzun yıllardır hizmet vermekteyiz. Bu projede de çözüm tasarımından, uyarlamaya kadar İGA ekibiyle çalışma fırsatımız oldu. Proje takviminin herhangi bir gecikmeye açık olmaması sebebiyle, güzel bir işbirlikteliği ile yeni havalimanının BT altyapısındaki kritik öneme sahip sistemlerin entegrasyonlarını ve üretilen verilerin paydaşlarla paylaşımı için gerekli entegrasyon altyapısı kullanıma hazır bir şekilde teslim edildi.
Öncelikle bu proje ile, herhangi bir ürün satışı ile sonuçlanan tedarikçi – müşteri ilişkisinin dışına çıkmış olduk. Özellikle İGA’nın inovasyon ekosisteminin oluşturulması vizyonu ve buna yönelik gerekli aksiyonları alması IBM ve İGA arasındaki işbirliğinin bir adım ileriye gitmesini sağladı. Basit bir örnek vermek gerekirse, 20-23 Eylül tarihlerinde toplumda teknolojiye olan ilgiyi artırmayı ve Türkiye’nin millî teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi konusunda farkındalık oluşturmayı gerçekleştirilen, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, Teknofest’de yer aldık. Bu ve benzeri faaliyetlerde İGA’nın yanında olmaya devam edeceğiz.”
İstanbul Yeni Havalimanı’nın açılmasıyla beraber, havacılık sektörünün ülkemizin önemli gelir kalemi yaratacak sektörlerinden birisi olacağını öngördüklerini belirten Nedim Nazlı, “Bu sayede ülkemizde oluşan bilgi ve birikimin yakın coğrafyada gerçekleştirilen birçok havalimanı projesinde tekrar kullanımı mümkün olacak. Özellikle İGA Bilişim ile beraber gerçekleştireceğimiz yeni projeleri büyük bir hevesle beklemekteyiz” dedi.