Yeni lisans modeli masaüstü sanallaştırmayı hareketlendirdi
Citrix ürünlerinin Türkiye’deki temsilciliğini yapan Virtue Solutions, düzenlediği Citrix Application Delivery Tour 2010 etkinliğinde Citrix ürünleri ve masaüstü sanallaştırma konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Kalabalık bir dinleyici grubu tarafından ilgiyle izlenen etkinlikte konu elbette ki yeni Citrix ürünleri ve masaüstü sanallaştırmaya odaklıydı.
Biz de etkinlik sırasında Citrix EMEA Bölgesi Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Scott Herren ve Citrix Ortadoğu Bölge Direktörü Antonie Aguado ile bir araya gelerek yenilikleri değerlendirme fırsatı bulduk. Görüşmemiz sırasında Herren’in dikkat çektiği ilk konu, son 90 gün içinde masaüstü sanallaştırmaya ilginin önemli ölçüde arttığı yönündeydi. Herren, bunun sebebini şu sözlerle anlattı: “1 Kasım 2009’da XenDesktop adını verdiğimiz masaüstü sanallaştırma ürünümüzün 4. sürümünü piyasaya çıkardık. Bu sürüm, kullanıcı deneyimini artırmaya yönelik ciddi iyileştirmelerin yanında yeni bir lisanslama modelini de beraberinde getirdi. XenDesktop 4 ile artık masaüstü sanallaştırma ve uygulama sanallaştırma lisanslarını bir arada sunuyoruz. Böylece hali hazırda uygulama sanallaştırma platformunu kullanan müşterilerimiz lisanslarını yeni sürüme güncelleyerek masaüstü sanallaştırmaya geçme olanağına kavuştular. Geçiş için fiyatlarımızı da oldukça cazip hale getirdik. Bu da doğrudan satışlarımıza yansıdı. Dördüncü çeyrekteki gelirlerimizin neredeyse yarısı mevcut XenDesktop ürünlerini yeni sürüme güncelleyen kullanıcılarımızdan geldi.”
Peki masaüstü sanallaştırma neden böylesine ilgi görüyor? Herren’in bu konudaki açıklamaları gayet basit ve net: “Masaüstü sanallaştırmanın en büyük getirisi, kullanıcıların her sabah yeni kurulmuşçasına temiz ve akıcı bir sistemle çalışmalarına olanak sağlamasıdır. Kullanıcılar her sabah bilgisayarlarını açtıklarında, kişisel ayarlarını ve çalışma ortamı düzenini kaybetmeden henüz yeni kurulmuş bir sistem üzerinde çalışır gibi bir performansa kavuşabilirler. Bu aynı zamanda ölçekleme konusunda da ciddi avantajlar sağlar ve kontrolü merkezileştirerek yasal düzenlemelere ve standartlara uyumunuzu artırmanızı kolaylaştırır.”
2009’da ekilenler 2010’da biçilecek
Citrix’in Türkiye faaliyetleri hakkında bilgiyi de Antonie Aguado’dan aldık. Türkiye’nin fiyat açısından oldukça hassas bir pazar olduğunu vurgulayarak söze başlayan Aguado, masaüstü sanallaştırma konusunda geçtiğimiz yılın ilk aylarından itibaren bankalarla, telekom şirketleriyle ve büyük devlet kurumlarıyla çalışmaya başladıklarını ifade etti. Aguado’ya göre bu çalışmaların meyvesi 2010 yılında gelmeye başlayacak. Aguado, bu süreci şöyle anlattı: “Masaüstü sanallaştırma projeleri oldukça sıkı bir test ve hazırlık süreci gerektiriyor. Bu süreçlerin tamamlanmasıyla başladığımız projeler satışa dönmeye başladı. Kısacası 2009 bizim için yeteneklerimizi göstermek açısından önemli bir yıldı. 2010 yılında bunu gerçekleşen projelere dönüştüreceğiz.”
Microsoft’la bu aralar oldukça yakın çalıştıklarını da belirten Aguado, “Microsoft Windows 7 konusunda oldukça yoğun pazarlama aktiviteleri gerçekleştiriyor. Çoğu şirket masaüstü kullanıcılarını Windows Vista’dan Windows 7’ye geçişi değerlendirecek duruma geldi. Yüzlerce, binlerce bilgisayara Windows 7’yi en kolay, ekonomik, güvenli ve kontrollü biçimde ulaştırmak için çare arayan şirketlere biz masaüstü sanallaştırma çözümünü öneriyoruz” diyerek bu alanda da bir potansiyel gördüklerini vurguladı.