Yeni nesil çalışma platformu ile 7/24, çevik ve motive olmuş marka uzmanlarına erişin
Pandemi ile birlikte hız kazanan dijital dönüşüm çalışma biçimlerini de etkiledi. Doğru bir çalışma ekosistemi için arayışlara yönelen şirketler birçok yeni strateji geliştirdi. Bu kapsamda gelişen yeni bir anlayışın doğurduğu model ile deneyimli, tutkulu ve en önemlisi de markaların kendi ürünlerini kullanan uzaktan çalışan uzman yöntem ortaya çıktı. Freelance çalışan tüketiciler, hayranı olduğu markalar için hizmet vermeye başladı. Müşteri hizmetlerinde “Kitle kaynaklı” bir modeli benimseyen markalar artık sadık müşterilerini iş süreçlerine dahil ediyor. Pandeminin ardından doğan bu model zorlu koşullar için güçlü ve çok esnek bir yapı sunuyor. Bu yeni çalışma yöntemi konusunda Champs Kurucu ve Yöneticisi Mahir Tüzün, sorularımızı yanıtladı.
- “Yeni nesil çalışma” yöntemleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Yeni normalde birçok kurumsal organizasyonun müşteri hizmetleri operasyonlarını destekleyen kritik bir unsur haline geldi. Önümüzdeki aylarda ve yıllarda daha da üretken olmak için hızla kendini güncelliyor. ‘En İyi Müşteri’sini de sürece dahil eden ve kendi tüketici topluluğundan hizmet almaya hazırlanan markalar, müşteri hizmetleri operasyonlarında ürünlerini kullanan deneyimli insanlar ile sadakati arttırmayı hedefliyor.
- Bu doğrultuda sizin yeni nesil çalışma platformunuz nasıl bir rol üstleniyor?
Champs’in sahiplendiği yeni nesil anlayış; her iki taraf için de kazan – kazan düzenlemelerine olanak tanıyor. Platformumuzu geliştirirken müşteri hizmetleri konusunda çalışan birimlerin veya firmaların iş yapış biçime farklı bir bakış açısı kazandırabilmeyi hedefledik. İşin ehli biri ile işveren ve işçi ilişkisi dışında hizmet alan ve veren ilişkisinin kurulduğu ve maaşlı çalışanlardan ziyade bu konuda deneyimli eğitimli uzman çalışanların becerilerinden yararlanılan bir alan yarattık. Atıl zamanların ortadan kalktığı istediğiniz zaman istediğiniz yerden istediğiniz kaynakla çalışabileceğiniz bir ortam oluşturduk. İş modelimizin geleneksel modellerden farkı, 7/24, çevik ve motive olmuş marka uzmanlarına erişmenizi sağlıyor. Artan çeviklik iş yükünün arttığı durumlarda zaman kaybını önlüyor, israfı azaltıyor ve beklenmedik olaylar sırasında daha fazla esneklik sağlıyor. Gelecekte iş dünyasının ilk zorlu sınavı pandemi gibi durumlara karşı daha hazırlıklı olmamıza imkan tanıyor. Öte yandan fiziksel iletişim merkezlerine bağımlılığı ve bunlarla birlikte gelen karbon emisyonlarını azaltarak çevresel sürdürülebilirliği destekliyor. Gelecekteki iş dünyası değiştikçe, GİG ekonomisinin öneminin daha da artacağını öngörüyorum. Bu dönüşüm geleneksel hizmet anlayışı ve yapay zeka otomasyonlarının yanı sıra, müşteri hizmetlerinin sunulma şekli ile dinamiklerini de değiştirecek. Müşteriler, meslektaşlarının hizmet sorunlarını çözmelerine yardımcı olmaya daha da istekli hale gelecek.
- Bu platformdan hangi kesimler hangi amaçlar doğrultusunda yararlanabilecekler?
Günümüzde kurumsal firmaların en çok ihtiyacı olan konu esneklik. İş hacminin dönemsel olarak dalgalanması, salgın hastalık, deprem ve benzeri doğal felaketlere karşı uygulanan iş sürekliliği planlarının yetersizliği, yüksek çalışan devri ile ortaya çıkan işe alım ve eğitim maliyetleri firmaların serbest zamanlı çalışanları tercih etmesi için en önemli sebepler.
GIG ekonomisinin avantajlarıyla şirketleri, herhangi bir personel çalıştırma yükümlülüğü altına girmeden konunun uzmanı kişilerle buluşturuyoruz. Yazılım ve donanım üreticileri ve oyun desteği veren firmalar için yetkinlikleriyle; elektronik ticaret, havayolu ve telekomünikasyon firmaları için hızlı erişilebilir kaynak havuzu ile perakende sektöründe 7/24 ulaşılabilirliğiyle en iyi müşteri deneyimini yaratmaya odaklı bir çalışma modeli yarattık. Bunun yanı sıra Champs’in oluşturduğu bu modelle şirketlere müşteri hizmetleri maliyetlerinde yüzde 30’a varan tasarruf fırsatları sunuyoruz.
- Platform, kurulduğu günden bugüne nasıl bir gelişim gösterdi? Önümüzdeki döneme yönelik hedefler hakkında bilgi verebilir misiniz?
2018 yılında temelleri atılan proje 2020 yılının son çeyreğinde hayata geçti, 2021 yılının ilk ayında ise faaliyetlerine başladı. Girişimci ekosistemi olan Chamsp’i kurma fikri, dijitalleşme çağında daha sürdürülebilir iş modelleri ortaya koyma hedefiyle ortaya çıktı. Platformun topolojisi ve mimarisi bizler tarafından hazırlandı. Dünyadaki örneklerini yakından inceledik ve bu alanda yaşanan sorunları çözecek nitelikte bir altyapı geliştirdik. Bulut üzerine inşa edilen platform, sektörünün en iyisi çözümlerin entegrasyonu ile oluşturuldu.
Bazı fonksiyonları uluslararası alanda faaliyet gösteren yazılım çözümleri ile tamamladık. Teknolojimizin asıl odağı; hizmetimizi sürekli geliştirecek yeni çözümler ve teknolojileri hızla entegre etmeye mimarimiz müsait. Geleneksel iş süreçlerinde maliyet baskıları, işi yöneten ekiplerin ve tedarikçilerin yaşadığı kârlılık sorunları ve çalışanların zorlu çalışma koşulları gibi sorunları ele alarak daha iyi hizmet vermenin önündeki engelleri kaldırdı. Hem servis sağlayıcı şirketler hem müşteriler hem de çalışanlar üzerinde baskıya neden olan geleneksel düzeninin yerine daha bağımsız, esnek, fiziksel sınırlara bağlı kalmayan GIG (bağımsız çalışma) modeli incelendi ve ardından platform kuruldu. Bu anlamda Champs, Türkiye’de ilk defa tüketici destek hizmetleri konusunda yer ve zamandan bağımsız (freelance) olarak çalışmak isteyenlere yönelik hizmet veren bir platform halini aldı. Kuruluşumuzun ilk yılı itibarıyla gündemimize aldığımız en önemli konu platformumuzun teknolojisini benzersiz hale getirmek oldu. 2021’de başlayan geliştirme çalışmalarımız 2022 yılında da hız kesmeden sürecek. 2022’de bütçemizin yüzde yüzde 50’sini teknolojimizi geliştirmeye ayıracağız.
- Platform nasıl bir gelir yapısına sahip?
Kurumsal firmalarla, serbest zamanlı marka elçilerini bir araya getiren bir platformuz. İki taraf arasında bir köprü kurarak iş birliğinin sürdürülebilirliği konularında sorumluluklarımız var. Tüm tarafların kazandığı bir iş modeli kurguladık. Biz Champs olarak gelirimizi firmalardan üretilen iş bazında kazanıyoruz.
Firmalar birçok alanda tasarrufla birlikte esneklik elde ediyor, çalışanlar ise sektör parametrelerinin üzerinde kazanç sağlıyor. Çalışanların kazanımlarından bahsedecek olursam; platformdaki üyeler, sisteme girdiklerinde gelir beklentilerini ve çalışma sürelerini kendileri belirler. Bu sayede özgür çalışmak isteyen marka elçilerine gelirlerini maksimize etme olanağı veririz. Asgari ücretin en az 2 katı ile yetkinliklerine ve iş çıktılarına bağlı olarak 5 katı arasında kazanç sağlayabilirler. Bir yandan birer serbest girişimci olan Champs üyelerine kurumsal marka projeleri kazandırarak gelir potansiyeli yaratırken diğer yandan da sunduğumuz ücretsiz eğitimler ve beceri testleri ile sürekli gelişimlerini destekleriz.
- Champs’in ve platformun yurtdışı stratejileri ve hedefleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Uluslararası bir platform haline gelerek yurtdışındaki varlığımızı daha da güçlendirmek 2022 hedeflerimiz arasında da öne çıkıyor. Müşteri hizmetlerini uzaktan çalışan çalışanlarla yöneten girişimler genellikle Amerika pazarında yer alıyor. Hatta buna ek olarak ABD’de GİG ekonomisine yönelik girişimler de 2018 yılı itibarıyla artmaya başladı. Ancak Avrupa bölgesinde henüz yeni bir konsept. Bu nedenle radarımızda olan ülkeler ve bölgeler özellikle Avrupa, Almanya, İngiltere, İspanya ilk aşamada öne çıkıyor.
Hizmet ihracatına yeni yıl Avrupa’daki hedef pazarlarda geliştirmek istiyoruz. Hizmet verdiğimiz dil sayısı şu an 5 (Almanca, İngilizce, Flemesistem yaratma hedefimize yaklaşıyoruz.