Yeni nesil fabrikalarla kişiselleştirilmiş üretim
Metal İşleme ve Yüzey İşlem fuarlarını aynı çatı altında toplayan WIN EURASIA Metalworking Fuarı’nda, Mitsubishi Electric Türkiye Fabrika Otomasyon Sistemleri İş Geliştirme Yöneticisi Tolga Bizel konuşmacı olarak yer aldı. Bizel, yeni endüstri evresinin Mitsubishi Electric’teki karşılığı olan e-F@ctory konseptini anlatırken, robot teknolojilerinin satış ve satış sonrası hizmetlerini Türkiye’de de sağlayan Mitsubishi Electric’in sunduğu çözümlerden bahsetti.
Günümüzde insan ihtiyaçlarının çeşitlendiğini ve farklılaştığını belirten Bizel, herkesin kendine özgü bir endüstriyel çözüm arzu ettiğinin altını çizdi. Bizel, artık endüstri otomasyon sistemlerinin, farklı renkte hayal edilen bir kola kutusuna, farklı bir süt tadına ya da bir üreticinin bir fabrika sürecinde bambaşka özelliklere sahip, başkasının kullanmadığı bir robot hayaline yanıt vermesi gerektiğini anlattı. Mitsubishi Electric’in oluşan bu yeni endüstriyel ihtiyaçları karşılayabilecek süreçler işlettiğini ifade eden Bizel, şu bilgileri verdi:
“Bunların en başında bütün otomasyon ailesinin, yani fabrikanın en alt zemininden en üst yönetim kadrolarına kadarki süreçlerin bütünleştirilmesi aşaması var. Buna ek olarak, bu süreçler içine dahil edilen bütün otomasyon ürünlerinin kendilerine ait bir internet bağlantısının olması gerekiyor. Çünkü modern yaşamda artık hayatında internet olmayan insan neredeyse yok gibi. Bu nedenle bu yeni gelişen trendin gelecekte makineler arasında olması da bekleniyor. Dolayısıyla yeni dönemin en önemli farklılıklarından birisi, siber fizik teknolojilerinin bu süreçlere entegre edilmesi. Yani yeni dönem, bir üretim bandının en baştaki öz kaynağından, ürünün şekillendirilip müşteriye gitmesi ve ardından kullanımın sona ermesiyle birlikte tükenen yaşam döneminin tamamının, siber fizik platformlarında takip edilmesi, değerlendirilmesi ve en verimli hale getirilerek, önümüzdeki 50 yılın rekabet koşullarına uyum sağlayacak şekle sokulmasını kapsıyor.”
Güçlü bir üretim ülkesiyiz
e-F@ctory konseptinin özellikle uzun üretim bantlarında hızlı üretim yapan fabrikalarda dikkat çektiğini söyleyen Bizel, sözlerine şu şekilde devam etti: “Müşterilerimiz, fabrikalarının planlama bölümlerinde yapılan planlamanın, üretim bölümlerinde anında işlenmesi ve üretim süreçleri boyunca ortaya çıkan tepkilerin de planlama bölümü veya kaynak yönetimi bölümleri tarafından değerlendirilmesini bekliyor. Bizim ürünlerimizin tamamı bunu kapsayabilecek kapasiteye ve özelliklere sahip. Dolayısıyla Türkiye’nin bulunduğu coğrafyadaki bu bölgede biz güçlü bir üretim ülkesiyiz. Bu nedenle hem hızlı hem de kalitesi ve verimliliği yüksek üretim gücümüzü daha da güçlendirmek konusunda Türk sanayisinde e-F@ctory konseptini içeren ürünlerimiz yoğun ilgi görüyor.”
Robotlar, konforu da artıracak
Sağladıkları hız ve kolaylıklarla robotların, Türkiye’de başta sanayi olmak üzere hızla yaygınlaştığını ve çok olağan bir iş gücü haline geldiğini belirten Bizel, robotların fabrikalardaki üretim süreçlerinde hayati önem taşıdıklarının altını çizdi. Robotlar sayesinde insanların daha verimli işler yapmasının mümkün olabileceğini vurgulayan Bizel, robotların zor koşullarda çalışmak zorunda kalan insanların hayatına konfor katacağını ifade etti.
Çevre vizyonu ön planda
Mitsubishi Electric’in her zaman “Daha İyisi İçin Değişim” (Changes for the Better) misyonu ile hareket ettiğini belirten Bizel, “Mitsubishi Electric olarak bugün bu özelliğimiz sayesinde ürünlerimizin teknolojisi, güvenilirliği ve kalitesinin yanında çevre duyarlılığımız konusunda da fark yaratıyoruz. 100. yıldönümümüz olan 2021 yılına denk gelen uzun dönemli çevresel yönetim vizyonumuz “Çevre Vizyonu 2021” kapsamında ve “Eco Changes” felsefemiz doğrultusunda; düşük karbon salınımı ve geri dönüşüm konularında bilinç artışına katkı sağlamayı ve çevresel duyarlılığı teşvik etmeyi hedefliyoruz.”