Yeni nesil seçim aracı: Sosyal ağlar
Özel sektörün hızla kampanyalarına dahil ettiği ve uzun süredir içinde yer aldığı sosyal mecralar siyasilerin yeni seçim alanı oluyor. Özellikle ülkemizde sosyal ağlardaki siyasetçi ve takipçilerinin sayısı hızla artıyor.
Sosyal ağların kullanıcı sayısı ve bu kullanıcıların geçirdikleri zamanlar artarken, özel sektör reklam kampanyalarını sayısal ortamlara taşıyor. Hedef kitlelere ulaşmak için kullanılan bu mecraların getirdiği faydalar siyasi partiler için de geçerli. Artık partiler hem kullanıcılarla iletişime geçiyor hem de mesajları daha fazla mecrada vermenin şansını yakalıyor.
2008 ve 2012 yılında ABD’de gerçekleşen başkanlık seçimlerinde şu anki ABD Başkanı Barack Obama’nın sosyal ağları nasıl bir araç olarak kullandığı biliniyor. Araştırma şirketi Nielsen’in raporuna göre özellikle 30 yaşın altındaki internet kullanıcıları sosyal ağları siyasetin tartışılabileceği bir ortam olarak görürken, bu oran 30 yaş üstü için de her geçen gün artıyor. Nielsen’e göre, sosyal ağlarda siyasi kampanyalar yürütmek elbette tüm seçim kampanyası için yeterli değil. Ancak sosyal ağların her geçen gün etkisinin arttığı da yadsınamaz bir gerçek.
Sosyal medya siteleri ve araçları artık politikacılar için büyük önem taşıyor. Zira bu mecralardaki kullanıcı oranları hızla artıyor. Açıklanan rakamlara göre -spekülasyona açık olsa da Türkiye’de yaklaşık 10 milyon Twitter, 30 milyon da Facebook kullanıcısı bulunuyor. South Üniversitesi’nden Akademisyen Hubert Massey, sosyal medya kampanyalarının sadece önemli olmaktan çıkıp kritik hale geldiğine değiniyor. Her geçen gün daha fazla insanın bu ağlara dahil olduğuna değinen Massey, “Milyonlarca insan günlük olarak sosyal ağları ziyaret ediyor ve burada çokça vakit geçiriyor. Bu ortamlar geniş seçmen kitlesine hızla, daima ve düşük bedellerle ulaşmak için fırsat sunuyor” diyor.
Bir sosyal medya kampanyası kısa sürede milyonlarca kişiye ulaşabiliyor. Sosyal medya ölçümleme şirketi Echo’nun CSO’su Chris Saad’a göre, seçimlerde aday olan kişilerin verdikleri kısa mesajlar hızla paylaşılabiliyor ve bu viral etki, sokaklardaki seçim kampanyalarından daha etkili olabiliyor. Toplamda bir milyon takipçisi bulunan bir siyasetçi, viral etkisi sayesinde 10 ila 30 milyon kişiye ulaşabiliyor.
Meclisteki vekillerin yüzde 54’ü Twitter’da
Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Sosyal Medya ve Çalışma Grubu, TBMM’deki milletvekillerinin Twitter’daki performanslarını ölçümleyen bir araştırmayla “Milletvekillerinin Twitter Kullanımı Raporu”nu hazırladı. Araştırmada 548 milletvekilinde 301’inin Twitter hesabı olduğu belirlendi. Mecliste bulunan milletvekillerinin yüzde 54’ünün Twitter’da bulunduğu görülüyor. Bu 301 vekil, günde ortalama 2,43 Twitter mesajı atıyor ve ortalama 35,895 kişi tarafından takip ediliyor. Vekillerin en fazla mesajlarını paylaştığı zamanlara bakıldığında 14:33 suları ve Pazar günü öne çıkıyor.
En çok sahte takipçiye sahip 5 milletvekilinde AKP Milletvekilleri Hüseyin Samani yüzde 75 ile ilk sırada gelirken, Vahit Kiler yüzde 63 ile ikinci sırada yer alıyor. USMED’in yayınladığı rakamlara göre, Kemal Kılıçdaroğlu’nun sahte takipçileri yüzde 43’ü bulurken, Recep Tayyip Erdoğan ve Egemen Bağış’ın takipçilerinin yüzde 41’i sahte görünüyor. Bu sahte takipçiler ülkemizdeki siyasiler tarafından satın alınmış olabilir ya da sadece ülkemizdeki sahte hesap fazlalığını da işaret edebilir. Zira Twitter’da diğerlerine kıyasla çok fazla takipçisi bulunanların sahte takipçi oranlarının da yüksek olduğu görülüyor.
Siyasiler sosyal ağları nasıl kullanmalı?
Sosyal ağların siyasete etkisini doğrudan rakamsal olarak vermek güç. Ancak bu etkinin hızla arttığı görülüyor. Bu nedenle siyasi partiler ve adayların seçim kampanyalarına sosyal araçları da eklemesi gerekiyor. Uzmanlara göre yapılması gerekenlerse kısaca şu şekilde sıralanıyor:
• Doğru mecraları seçin. Seçmenlerin yer aldığı birçok sosyal ağ bulunuyor. Bu sebeple doğru kanalları belirlemek önem taşıyor. İlk olarak Twitter, Facebook, LinkedIn ve Youtube ana akım sosyal ortamlar olarak belirlenip sosyal medya kampanyalarının odak noktasına yerleştirilebilir.
• Bütünleşik hareket edin. Sokakta ve diğer tüm mecralarda yürütülen kampanyaların bir parçası olarak sosyal medya kullanılmalı. Ayrıca her mecrada verilen mesaj, kullanılan renkler ve seçmenlere vaatler birbirine paralel olarak ilerlemeli.
• Kampanyadaki mesajı öne çıkarın. Sosyal medya bilgi kirliliğinin de en fazla olduğu mecraları temsil ediyor. Bu sebeple siyasilerin mesajları net olarak hep aynı tutumla seçmenlere iletmesi gerekiyor.
• Sürekliliği gözden kaçırmayın. Sosyal ağların, televizyon ve radyoda konuşma yapmak ya da basılı bir yayına reklam vermeni dışında bir yapısı var. Tek bir Facebook sayfası yaratarak bunun takipçi kazanmasını beklemek hayalcilik olur. Tüm sosyal medya kampanyalarında olduğu gibi siyasilerin de uzman ekipleri ve sürekli sosyal ağları takip etmeleri gerekiyor.
• Dengeli olun. Geleneksel yapıda olup, sosyal medyayı görmezden gelen siyasetçilerin yanında sadece bu ağları kullanan adayların pek de başarılı olamadığı görülüyor. Bu sebeple hem geleneksel hem de yeni nesil kanalları bir arada kullanmak gerekiyor.
En çok takip edilenler
En çok takip edilen 10 milletvekiliyse şu şekilde oluştu:
1. Recep Tayyip Erdoğan – 2,473,831
2. Kemal Kılıçdaroğlu – 1,125,140
3. Ahmet Davutoğlu – 578,344
4. Egemen Bağış – 560,975
5. Devlet Bahçeli – 473,520
6. Bülent Arınç – 398,694
7. Suat Kılıç – 359,267
8. Mehmet Şimşek – 333,518
9. Hakan Şükür – 253,485
10. Muharrem İnce – 215,794
Partilere göre Twitter kullanımı
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin mecliste 327 milletvekili bulunuyor. Bu vekillerin 168’inin Twitter hesabı bulunuyor ve partinin Twitter’da yer alma oranı yüzde 51. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 134 milletvekilinin 90’ı Twitter ile seçmene ulaşmayı hedefleyerek yüzde 67’lik oran tuttururken, Barış ve Demokrasi Partisi’nin meclisteki 29 milletvekilinin 16’sıyla yüzde 55 oranında Twitter’dan iletişim kuruyor. 52 milletvekili bulunan Milliyetçi Hareket Partisi’nde Twitter kullanan vekil sayısı 25. Parti milletvekillerinin Twitter’da yer alma oranı yüzde 48’de kaldı.