Yeni nesil troleybüsler dünya pazarına çıkacak
Bozankaya, ‘yüksek teknoloji’ye sahip troleybüsleriyle dünya pazarlarında Türkiye’yi temsil etmeye hazırlanıyor. Tasarımı ve üretimi yüzde 100 Türk mühendisliği imzası taşıyan ve katener hattına bağlı kalmadan yolcu taşıyan araçlar, hareket halindeyken şarj edilebilen bataryaları sayesinde sınırsız menzile sahip olacak. Çevre dostu, sıfır karbon emisyonu, enerji tasarrufu özellikleriyle öne çıkan bataryalı troleybüsler, trafik yoğunluğu ve hava kirliliği yüksek, tarihi yapıların yer aldığı metropollerde ideal ulaşım çözümlerinden biri olarak gösteriliyor. Hem yurt dışına ihraç edilecek hem de ülke içinde kullanılacak araçlar Şanlıurfa için özel üretildi. 12 araçlık filonun tamamı 2023 yılında hizmete sunulacak.
Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüsünü üreten, ilk yerli raylı sistem ve metro ihracatını ve ilk yerli sürücüsüz metroyu hayata geçiren Bozankaya A.Ş, yerli bataryalı troleybüsleri ile dünya pazarlarına çıkmaya hazırlanıyor. Tasarımı ve üretimi yüzde 100 Türk mühendislerinin imzasını taşıyan yeni nesil troleybüsler, katener hattı (elektrik besleme hattı) olmadan yolcu taşıyabiliyor. Şanlıurfa için özel üretilen ve 12 araçtan oluşacak filonun ilk troleybüsü teslim edildi. Filonun tamamının 2023 yılında hizmeti girmesi planlanıyor. Kontrol sistemleri ve yazılımı dahil tamamen yerli teknoloji ürünü bataryalı troleybüsler, Bozankaya’nın Ankara Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde 100 bin metrekarelik alanda kurulu üretim merkezinde geliştirildi. Katener hattına bağlı kalmadan bataryasıyla azami 50 km menzile ulaşabilen araçlar, hareket halindeyken şarj edilebilen bataryaları sayesinde sınırsız menzile ulaşabiliyor. Bu sayede hem zamandan hem yakıttan hem de bakım masrafından tasarruf ediliyor. Troleybüsler dizel araçlara göre bir günde yüzde 40’e varan yakıt tasarrufu sağlarken bu oran bakımda yüzde 80’lere çıkıyor. Bu tasarrufların ekonomik karşılığı sadece yakıtta, Şanlıurfa için yılda 3,5 Milyon TL’ye karşılık geliyor. 7/24 çalışabilmesi, sıfır karbon emisyonu, enerji tasarrufu ve bataryalı bir sisteme sahip olması gibi özellikleriyle fark yaratan troleybüsler iklim değişikliği ile mücadelede de öne çıkıyor. Toplu taşımadaki karbon emisyonunu azaltacak çözümler sunan yeni nesil troleybüsler böylece Paris İklim Anlaşması’nın koşullarını yerine getirmek için avantaj oluşturacak. Araçların elektrik telleri olmadan yolcu taşımasıyla şehir içinde, özellikle meydanlar, tarihi yapılar ve alanlar gibi yerlerde, sessiz çalışarak gürültü kirliliği yaratmaması, titreşimsiz olmasıyla da tarihi yapılara zarar vermemesi tercih edilebilecek önemli özelliklerinden biri.
Araç üstü akıllı yazılım, güvenlik ve araç bakım periyotlarını uzaktan takipte!
Toplam 160 kişinin seyahat edebileceği troleybüslerin günlük yolcu taşıma kapasitesi 95 bin, oturan yolcu kapasitesi ise yüzde 32 olacak. Bu oran dizel araçlarda yüzde 25 düzeyinde. Araç üstü akıllı yazılım sayesinde güvenlik ve araç bakım periyotları uzaktan takip ediliyor. Araçların bakım maliyetleri düşük ve uzun süre bakım gerektirmiyor. Dizel araçla karşılaştırıldığında bakım maliyetinde tek bir araçta yılda 70 bin Euro tasarruf sağlayacağı hesaplanıyor. Yaklaşık 30 sene hizmet ömrü ve ürün yaşam döngüsüne sahip araçlarda Avrupa Birliği standartlarına uygun son teknoloji emniyet sistemleri kullanılıyor. Anahtar teslim çevre dostu ulaşım sistemi olarak tanımlanan bataryalı troleybüsler, Şanlıurfa güzergahındaki tarihi yapılar arasında ve sit alanları üzerinde kurulu dar sokaklarda yolcu taşıyacak. Titreşimsiz ve gürültüsüz elektrikli motorları, şehirdeki tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde tasarlandı. Şanlıurfa’nın iklim şartlarına özel 60 derece sıcaklığa kadar soğutacak bir tropikal kliması mevcut olan araçta, yolculara Wifi hizmeti de sunuluyor. Uzunluğu 18 metre olan araçların tamamının 2023 yılı içinde hizmete alınması bekleniyor.
“Yeni pazarlar gündemimizde”
Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, Türkiye’nin ilk 10 ihracatçısı arasına girmeyi hedeflediklerine dikkat çekerek yenilikçi, çevre dostu ve karbon salınımını asgariye indirgeyen üretimleriyle ‘sürdürülebilir bir dünya’ için çalıştıklarını kaydetti. Günay, “Elektrikli ticari araç üretimi konusunda Türk teknolojisini hem ülkemizde hem de dünyada temsil etmekten gurur duyuyoruz. Ar-Ge’ye çok ciddi yatırım yapıyoruz. Müşteriye özel, ihtiyaçlara uygun tasarım ve üretim gerçekleştiriyoruz. Tasarım ve üretim konusunda, dünya devleriyle yarışacak bir ‘know-how’a sahibiz. Şimdi de Avrupa’da ve Dünya’da Türkiye’yi temsil edecek yüksek teknolojili yeni nesil, bataryalı yerli troleybüslerimizle yola çıkıyoruz. ‘İklim dostu’ troleybüslerimiz şehirlerin iklim taahhüdünün yerine getirilmesine de katkı sağlayacak. Yüzde 100 yerli, yüzde 100 Türk mühendisliği eseri olan araçlarımızla Türk teknolojisini hem yurt içi ve hem de yurt dışında temsil etmekten dolayı mutluyuz. İnovatif çözümlerimiz Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok köşesinde ilgi görüyor. Bu büyük markalarla ortak dev projeler gerçekleştirebilecek olanakları karşılayabilen tek yerli firma biziz. Yeni pazarlar gündemimizde. Özellikle Güney Amerika, Avrupa ve ASEAN ülkelerine yoğunlaştık. Çok yakın gelecekte bu kıtalarda da Türk markası Bozankaya araçlarını görmek mümkün olacak” açıklamasını yaptı.