Yeni nesil yapıların doğal sonucu çevreci BT
Çevreci BT yaklaşımı artık bir seçenek olmaktan öte sürdürülebilirlik açısından bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Bu durum yeni nesil ofis çözümlerini de birebir etkiliyor. Donanımlardan, o donanımların kullanımına kadar her unsur çevreci yaklaşımı adresliyor. Diğer yandan ürün ve çözümler kaynakların verimli kullanımını sağlıyor.
Bircom CEO’su Burçin Bircanoğlu’na göre verimlilik zaten başlı başına bir çevrecilik unsuru. Her şeyden önce verimlilik harcanan enerjiyi azaltıyor. Buna, dolaylı çevreci yaklaşım denebileceğini belirten Bircanoğlu, “Diğer yandan doğrudan çevreci olan ürünler de artık hayatımızın bir parçası. E-postanın hayatımıza ilk girdiği günlerde duymaya ve okumaya başladığımız kağıtsız ofis kavramı birçokları için bir ideal ya da bir ütopyaydı. Bu savın en önemli argümanı ise fakslar ne olacak sorusu idi. Bugün artık bu argüman da geçerliliğini yitiriyor. Şirketimizdeki yerel ağ ve e-posta sistemimizle bütünleşebilen faks sunucuları tüm faks trafiğimizi hiç kağıt kullanmadan yürütmemize olanak sağlıyor. Arşivleme tarafında bir milyon sayfalık bir arşivin içinden istediğiniz faksı dakikalar içinde bulmanızı sağlamasının yanı sıra bu faks sunucu, kağıttan başlayarak mürekkep ve baskı için tüketilen enerji gibi tüm maliyetleri ortadan kaldırdığı için gerçek bir çevreci ürün” şeklinde görüş bildirdi.
Kaynaklar verimli kullanılıyor
Yeni nesil çözümlerin, kablosuz ağların yaygınlaşmasıyla insan ve çevre sağlığı açısından daha pozitif bir çerçeve çizdiğini belirten İşnet Genel Müdürü Selim Selvi, “Öte yandan kağıt ve enerji kullanımı ciddi oranda azaldığından dolayı doğal kaynakların tüketimi açısından daha çevreci bir yapıya yönelmekte olunduğu söylenebilir” derken IBM Türk Bina İdari İşler ve Güvenlik Müdürü Mustafa Kızılay, şunları aktardı: “En belirgin etkilerden birini, ofis alanı ihtiyacının azalmasına paralel olarak, ısıtma, soğutma ve aydınlatma için tüketilen enerjinin azalması oluşturuyor. Azalan kağıt tüketimi de doğal varlıkların korunmasına ciddi katkıda bulunuyor. Ayrıca açık ofis tipi yerleşimlerin doğal ışıktan yararlanma olanaklarını artırması, çalışanlar üzerinde olumlu etkiler yaratıyor. Teknolojiden yararlanma ve teknolojiye erişebilme olanakları artan kişilerde, çevre bilincinin de daha yüksek olduğu gözlemleniyor. Yeni nesil ofisler, daha çevreci bir yapıya doğru yöneliyor.”
Karel Genel Müdür Yardımcısı Osman Duman, gerek teknolojilerin gerekse platformların birbirine yakınsamasının çalışma tarzlarında yol açtığı değişimin görüldüğünü ifade etti. Duman’a göre günümüzün iletişim ortamında yakınsama ile IP teknolojileri ve mobiliteyi içinde barındıran bütünleşik sistemler sayesinde kişilere ofis dışında ve yerden bağımsız çalışma olanaklarının yolu açıldı. Bu da her açıdan kaynakların daha verimli kullanımını sağlıyor. Yeni nesil ofis çözümlerinin üretilmesi, kullanımı ve yok edilmesi aşamalarında çevre duyarlılığı gösteren üreticiler ve kullanıcılar markalarına da değer katarak rekabette avantaj sağlıyor. Bu da tüm sistemi çevreye duyarlı olmaya yönlendiren başka bir ivme yaratıyor.
Yeni nesil ofis çözümlerinin özellikle kağıt ve sarf malzeme kullanımı açısından avantajlar sağladığını ve çevre dostu bir yapıya olanak tanıdığını belirten Turkcell İdari İşler Bölüm Başkanı Kadriye Gencel, “Bunun yanı sıra ofis dışında çalışma yaklaşımı araç kullanımını kuşkusuz belirli bir ölçüde azaltacağından egzoz gazlarının çevreye verdiği zararı da görece hafifletme işlevine sahip” dedi.
Dayanıklılık, genişletilebilirlik ve verimlilik gibi noktalara daha fazla önem verildiğini belirten Panasonic Elektronik Satış Ürün Müdürü Uğur Çağlar, marka olarak bu beklentileri karşılamaya yönelik çözümler ürettiklerini söyledi. Verimlilik bazlı çözümlerin önemine değinen Çağlar, “Tüm bunların yanında çevreye gösterdiğimiz hassasiyet, ürün grubumuza da yansıyor” dedi.
Yeni nesil ofis çözümlerinin verimliliği artırmanın yanı sıra çevreci BT kavramında önemli bir yer tuttuğunun altını çizen ZyXEL Tüketici Elektroniği-Kablosuz Ürünler Ürün Müdürü Şamil Doğan, şunları aktardı: “Kağıtsız ofis kavramı yeni nesil ofis çözümleri içerisinde en çok konuşulan ve üzerinde durulan konulardan biridir. Sayısal ofis olarak da adlandırabileceğimiz uygulamalar bütününün ana hedefi verilerin elektronik ortamda tutularak erişilebilir, denetlenebilir ve güncellenebilir olmasını sağlamak; bu paralelde verimliliği en üst noktaya taşımaktır. Tüm bunların yanında verinin elektronik ortamda işlenmesi basılı dokümana oranla oldukça ciddi maliyet avantajları getireceği gibi, gereksiz iş yükünün azalmasıyla çalışan memnuniyetinin artması, kolay ve hızlı veri erişimi ile şirketin kurumsal kalitesinin artmasını beraberinde getirir. Toplamda zaman, emek ve maliyet kayıpları asgari seviyeye inerek hem çalışan hem de müşteri memnuniyetinin azami seviyeye çıkması kaçınılmazdır. Artan verimlilik ve düşük maliyet avantajlarının yanında kağıtsız ofis kavramının çevreci BT kavramındaki önemini bazı rakamlara bakarak daha iyi anlayabiliriz. Ortalama bir ofis çalışanı yılda 10 bin adet kağıt kullanmaktadır, yıllık basılan kağıt ağırlığı ortalama bir ofis çalışanının ağırlığına denk gelmektedir. Yine ortalama bir çalışan her yıl 85 dolar değerinde gereksiz kağıt ve mürekkep tüketmektedir.”
‘Telecommuting’ kavramına değinen Doğan, bu kavramın çalışanların ev/ofis yapısında uzak ofis uygulamalarını kullanımına dayandığını kaydetti.
Doğan, “Genişbant internet sayesinde uzak ofis uygulamaları oldukça kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilir hale gelerek çalışanların evden günlük işlerini yapmaları mümkün hale gelmiştir. Ortalama bir çalışanın ev/ofis uygulamalarını kullanarak uzaktan çalışması ayda 62 saat yol, yılda bin 200 dolar ulaşım masrafı ve yaklaşık 800 kg CO2 emisyon tasarrufu sağlayacaktır. Yine bu kavram içerisinde yer alan telekonferans uygulamalarının kullanılması gereksiz seyahat harcamalarının ve boşa harcanan zamanın önüne geçecektir. Dünyada hava yolu ile yapılan iş seyahatlerinin yüzde 10’u telekonferans yapılarak sonuçlansaydı yılda 200 milyon ton daha az CO2 salınımı gerçekleşecekti. Tüm bu rakamlar ekosistemimizin geleceği açısından çevreci BT yaklaşımının önemini göstermektedir” dedi.
Az atık, az enerji, geri dönüşebilir sarf malzemeleri
Yeni nesil ofis çözümleriyle kesinlikle daha çevreci bir yapıya yönelindiğini vurgulayan Xerox Türkiye Ofis Grubu Pazarlama Müdürü Erhan Aslantürk, “Yeni nesil ofislerde, ofis ürünlerinin çevreci özelliklere sahip olması büyük önem taşıyacaktır. Bu tür ofislerde; daha az atık üreten, daha az enerji harcayan, geri dönüşebilir sarf malzemelerinden oluşan çevreci ürünler ilk tercih olacaktır” şeklinde görüş bildirdi.