Yeni nesle ulaşamayan geride kalıyor
Yılın ilk çeyreğinde açıklanan finansal sonuçlara göre dünyanın en büyük bilişim şirketlerinin oldukça zor bir döneme girdiği ortaya çıktı.
Gelir beklentilerinin altında kalan şirketler arasında IBM, Microsoft, Oracle, HP ve Dell gibi şirketler de yer aldı. Bu şirketlerin ortak noktaları arasında yeni nesil müşteri profiline uygun çözüm üretememeleri ve kurumsal alandaki beklentileri karşılamakta zorlanmaları öne çıktı. Bunun yanında özellikle mobil alandaki yazılım şirketlerinin gelirlerini artırdığı görüldü.
Bilgisayar endüstrisinin dev oyuncuları bu çeyrekte açıkladıkları finansal sonuçlarla hayal kırıklığı yarattılar. Özellikle mobil yaşama ayak uyduramayan devlerin geride kaldığı görülürken somut örnekler gözler önüne serildi. Dönüşüm hızının arttığı bilişim sektörü, en birikimli şirketlerin dahi zorlandığı bir dönemece girdi.
Microsoft, Windows satışlarında beklediğini çıkışı bir türlü yakalayamadı. IDC’nin verdiği bilgilere göre, birçok işletme yeni bir Windows 8 bulunan cihaz satın almak yerine Windows 7 işletim sistemiyle yoluna devam etme kararı aldı. Bunun yanında IBM’in özellikle donanım satışlarında başarısız olduğu görüldü. Şirket, 2005 yılından bu yana ilk kez kâr beklentilerinin altında kaldı. IBM, 2011 yılından bu yana 10’dan fazla mobil bilişim şirketi satın alarak mobil piyasadaki açığını kapamaya çalıştı. Şirketin elinde 125 adet mobil bilişim patenti bulunuyor ve bankacılık, perakende, sağlık gibi alanlarda sunduğu hizmetleriyle mobil alanda var olmaya çalışıyor. Ayrıca IBM’in düşük seviye sunucu bölümünü satmayı hedeflediği de basında yer alan haberler arasında.
Bulut bilişimciler de beklentilerin altında kalıyor
Hewlett-Packard ve Dell 21 Mayıs’ta finansal sonuçlarını açıklayacak. Dünyanın en fazla bilgisayar satan şirketi olan HP’nin gelirlerinde ortalama yüzde 8 oranında azalma bekleniyor. Şirket, gelirlerinin yüzde 28’ini masaüstü ve dizüstü bilgisayarlardan elde ediyor. Mobil piyasada güçlenme hedefinden çok HP, sunucu pazarında Moonshot tasarımıyla öne çıkmayı hedefliyor. Dell ise Michael Dell’in şirket yönetiminin tek söz sahibi olma çabasıyla boğuşuyor. Şirketin veri merkezi ve yazılım alanında ilerleyerek dizüstü bilgisayar bağımlılığından kurtulmasını hedefleyen Michael Dell’in işi zor görünüyor.
Bulut bilişim yazılım üreticisi Citrix, beklentilerin altında çeyrek kârı elde etti. Sebep olaraksa artan maliyetler ve düşük BT harcamaları gösterildi. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre şirket kasasında yaklaşık 10 milyon dolar daha az para kaldı. Bir diğer bulut bilişim yazılım üreticisi VMware de çeyrek gelirlerinde beklentilerin altında kalacağını açıkladı. Açıklamayla şirket hisseleri yüzde 7 oranında değer kaybetti.
Tabletlerde bayrağı Android devralıyor
Herkesin iş yerine kendi cihazıyla gitmeyi hedeflediği dönemde, bir arama motoru olmanın ötesine Android işletim sistemiyle geçen Google, akıllı telefon ve tablet satışlarındaki artıştan kendine pay çıkarıyor. Yine IDC rakamlarına göre bu yıl ilk kez Android, yüzde 49’luk pazar payıyla Apple’ın tabletini geride bırakacak. Bunun yanında şirket, beklediğinin çok üzerinde mobil reklam geliri elde etti.
Artık şirketler yeni nesil bir müşteri grubuyla karşı karşıya geliyor. NPD DisplaySearch’ün verdiği bilgilere göre, 2013 yılında dünya çapında 240 milyondan fazla tablet satılacakken, dizüstü bilgisayar sayısı 207 milyon adette kalacak.
Yonga üreticileri mobil alana ayak uydurmaya çalışıyor
IDC’nin 1994 yılından bu yana kayıtlarını tuttuğu kişisel bilgisayar (PC) piyasası 2013 yılı ilk çeyreğinde yüzde 14 düşüş göstererek bugüne kadarki en kötü durumu yaşadı. Yonga ve işlemci üreticisi Intel, kişisel bilgisayar pazarındaki düşüşten sunucu pazarındaki etkinliği sayesinde kurtuldu. Intel’in kısa sürede mobil cihazlarda gelişme kaydetmezse, kötü finansal sonuçlarla karşılaşması bekleniyor.
Intel’in piyasadaki en büyük rakibi olan Advanced Micro Devices (AMD) gelirlerinin yüzde 20’sini PC satışlarının ötesine taşıyarak gelirlerini artırmaya çalıştı. Şirket, azalan bilgisayar satışlarındaki gelir kaybını önlemek için Microsoft’un Xbox oyun konsoluna yonga üretme yoluna gitti. Android cihazların birçoğu ve iPhone dahil olmak üzere mobil cihazların yüzde 95’inde Britanyalı üretici ARM’in yongaları kullanılıyor. Intel ve özellikle AMD bu piyasada kendine yer bulamazsa gelirlerindeki azalmaya katlanmak zorunda kalacak.
Mobil teknolojiye yatırım yapanlar kazanıyor
ABD’deki mobil reklamcılıkta Twitter, The Weather Channel, Pandora ve Facebook ilk sıralarda görülüyor. Google ve Apple gibi platform sahibi oyuncuların internet uygulamaları karşısında pazar payı kaybettiği ortaya çıkıyor. IDC’nin 2012 Mobil Reklamcılık Pazar Payı ve Sağlayıcı Pazar Payları raporuna göre de mobil reklamcılık harcamaları artmaya devam edecek.