Yeni normal’, ‘doğru’ dijital dönüşümden güç alıyor
Hibrit çalışma modelinde insanları uzaktan ya da fiziken iş yerinde çalışan olarak ikiye ayırmadan aynı düzlemde buluşturabilmek ve iş akışını herkes için kolaylaştıran araçlar sunabilmek önem taşıyor. Microsoft’un pandemi döneminde piyasaya sunduğu ya da güncellediği çalışan uygulamalarının temelinde de bu fikir yatıyor. Bu bilgiyi veren Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı, “Örneğin Viva, bir yandan çalışanların hayatını kolaylaştırırken, diğer yandan onları dijital araçları daha efektif kullanma konusunda eğitmiş oluyor” dedi. Dijital yetkinlikler ve dijital dönüşüm iş birlikleri hakkında bilgiler veren Münir Kundakçı, sorularımızı yanıtladı:
Dijital dönüşüm, işbirliklerini nasıl geliştiriyor?
İki yıl öncesine kadar müşterilerimize neredeyse uzay teknolojisi gibi görünen ürün ve uygulamalar, bugün birçoğunun günlük operasyonlarının ayrılmaz birer parçası. Bu süreçte özellikle perakende ve üretim sektörlerinde son derece verimli iş birliklerine imza attık. Microsoft Teknoloji Merkezi içinde yer alan Perakende Deneyim Merkezi, son teknolojilere dair tüm bilgiyi ve bu teknolojileri deneyimleme fırsatını perakendecilerin ayağına getiren bir yapı. Perakendeciler müşterilerinin nerede, neden ve nasıl alışveriş yaptıkları konusunda değerli öngörüler elde ederek bunları sürdürülebilir ve karlı çözümlere dönüştürme şansını yakalayacaklar. Perakende sektörü profesyonelleri; müşterilerini tanımak, çalışanlarını güçlendirmek, akıllı bir tedarik zinciri oluşturmak ve perakendeyi yeniden yorumlayabilmek için ihtiyaç duyacakları tüm bilgilere ve uygulama araçlarına erişim sağlayabilecekler. Perakendeciler; pek çok sorunun yanıtını, 8 farklı interaktif örnekle sanal turumuzda da bulabilecekler. Perakende için Microsoft Bulutu, perakendecilere başa çıkmaları gereken en zorlayıcı iş ihtiyaçlarını belirlemeleri için gereksinim duydukları yetkinlikleri elde etme esnekliğini sağlıyor. Bu ihtiyaç müşteriyi daha iyi tanıma ihtiyacı olabilir; çalışanlarını güçlendirme ihtiyacı olabilir; daha dayanıklı bir tedarik zinciri oluşturma ihtiyacı olabilir. Perakende için Microsoft Bulutu; Azure, Microsoft 365, Dynamics 365, Power Platform ve perakende müşterilerine özel olarak da Microsoft Advertising’in farklı özelliklerini bünyesinde birleştiriyor. Tüm bu elementler perakendeye özel geliştirilmiş bir ortak veri modelinde bir araya getirilerek güvenli ve uyumlu bir platform üzerinde inşa ediliyor. Üretim tarafında da MESS ile iş birliğimizde Microsoft Manufacturing Core adı altında bir Üretim Teknolojileri Merkezi oluşturduk. Bu yatırım Microsoft Ortadoğu ve Afrika Bölgesi’nde ilk ve tek. Dolayısıyla sadece Türkiye için değil, bölgenin tamamı için de önemli bir yatırım. Microsoft Üretim Teknolojileri Merkezi bünyesinde, üretim sektörünün Endüstri 4.0 dönüşümünde ihtiyaç duyduğu; çevik ve güvenli fabrikalar, esnek ve dirençli tedarik zincirleri, dijital teknolojilerle güçlendirilmiş çalışanlar, yenilikçi ürün tasarımı ve dijital ikizler alanlarında Microsoft’un ve iş ortaklarının çözümleri MEXT ziyaretçileri ile paylaşılacak.
Şirket yönetimleri ve çalışanların dijital yetkinliklerini pekiştirmek için çalışmalarınız neler?
Dijital dönüşümle birlikte gerek çalışanların gerek iş liderlerinin dijital yetkinlikleri de daha fazla sorgulanır oldu. Bu noktada hem bireysel hem kurumsal bazda sunduğumuz eğitimler anlamında oldukça aktifiz. Microsoft global, LinkedIn ve Github iş birliğinde hayata geçirilen “Global Yetenek Girişimi” işsizlik riskiyle karşı karşıya olan 25 milyon insanın yeni dijital yetkinlikler kazanarak, geleceğin mesleklerine hazırlanmasına destek olan bir eğitim programı. Türkiye’den de yaklaşık 45 bin kişi programa dahil oldu. Kodluyoruz ve Habitat Derneği ile ortaklaşa yürüttüğümüz “Geleceğini Tasarla” programının çevrimiçi öğrenme platformu geleceginitasarla.com’da ise dijital okuryazarlık, Office 365, bulut bilişim ve kariyer becerileri alanlarında hazırlanan eğitim programlarını ücretsiz sunuyoruz. Microsoft’un geliştirdiği ücretsiz çevrimiçi öğrenim platformu Microsoft Cloud Society bugün 25 bin üye, ayda 30 bin ziyaretçi ve 172 bin sayfa görüntüleme performansıyla yoluna devam ediyor. Cloud Society portalında en yeni teknolojilerden oluşan 10 farklı rol bazlı eğitim var. Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR iş birliğiyle başlattığımız “21. Yüzyıl Dijital ve Kariyer Yetkinlikleri Programı”mızla 16-29 yaş aralığında, iş arayan veya yetkinliklerini geliştirerek kariyerinde ilerlemek isteyen tüm genç arkadaşlarımıza destek olmayı hedefliyoruz. Eğitimler 81 ilde MEB Hayat Boyı Öğrenme Genel Müdürlüğü’ne bağlı Halk Eğitim Merkezleri’nde online veya yüz yüze seçenekleriyle gerçekleştiriliyor. Microsoft Global Training Partner EmpowerEDU ve Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız iş birliği ile Teams, Office 365 ve Minecraft gibi eğitim araçlarımızı kullanma uzmanlığı kazandıran 18 saatlik bir Eğitim Dönüşüm Programı (EDP) oluşturduk. MTC’de fiziksel olarak kurguladığımız Devler Azure’da programını da pandemiyle beraber hızla dijitale taşıdık. Programa 3 binin üzerinde Developer ve DevOps mühendisi katıldı.
Bu arayışta platform ve uygulama bazında Microsoft nasıl çözümler ortaya koydu?
Uzaktan çalışmayı kolaylaştıran ürün ve hizmetler denilince Teams, Office 365, Windows Virtual Desktop ve Dynamics 365 gibi birçok başlık karşımıza çıkıyor. Microsoft Viva, ekiplerin ve onları oluşturan bireylerin aralarındaki iletişimi, sahip oldukları bilgileri, eriştikleri kaynakları, aldıkları eğitimleri ve sahip oldukları öngörüleri, nerede olurlarsa olsunlar Microsoft 365 uygulamaları ile, Microsoft Teams üzerinde birleştiren, dijital çağın ilk çalışan deneyimi platformu. Microsoft Viva şu anda 4 uygulama içeriyor. Uygulamaların ilki Viva Connections; şirketinizin ismini taşıyan ve çalışan deneyimine geçiş kapısı olan bir Teams uygulaması. Microsoft Sharepoint ve Yammer çözümleri üzerine inşa edilen Connections, farklı şirket içi rollere göre özelleştirilebilen; kişiselleştirilmiş haberleri, iletişimi, görevleri, kişileri ve kaynakları tek bir noktada toplayan; masaüstü ve mobil cihazlardan erişilebilen bir uygulama. İkinci uygulama, Viva Insights. Workplace analytics, MyAnalytics ve Glint gibi çalışan analitiği uygulamalarını Teams ortamında bir araya getiriyor. Üçüncü uygulama, Viva Topics, kurum içerisinde bulunan tüm bilgiyi ve uzmanlığı yapay zeka ile analiz ederek, çalışanların önüne topic card’lar vasıtasıyla sunuyor. Viva Learning ise kurumsal eğitimi yapay zeka ile özelleştirerek çalışanlar için gündelik yaşamın bir parçası haline getiren bir eğitim merkezi. Microsoft Learn, Linkedin Learning gibi birçok eğitim kaynağından içerikleri alıyor ve varsa kurumun kendi eğitim içeriği ile Teams üzerinde birleştiriyor. Yöneticiler de eğitim atama, takip ve raporlama süreçlerini gerçekleştirebiliyorlar.