Yeni normallerimiz çeşitleniyor
Selamlar,
Son bir yılımızı tutsak alan pandemi, tüm çabalara rağmen kolay kolay hayatımızdan çıkmayacak. Ama yaşam tarzlarımız ve alışkanlıklarımız pandemi ile dönüşüyor. Generali Sigorta, pandeminin hayatımıza getirdiği bu zorunlu yeniliklere değinmiş. Konu pandemi alışkanlıkları olunca, maske takmayı es geçmemeli. Çantamızda cebimizde yedek maskemiz de olmazsa olmaz. Yine bir örnek; online misafirlikler. Aile ziyaretleri, komşu ziyaretleri, altın günleri gibi sosyalleşme fırsatları, pandemi yüzünden eve kapanan insanlar eşliğinde online platformlara taşındı. Bir diğer yenilik tüm dünyada da artış gösteren podcast ve sesli kitap dinleme oranlarında Türkiye’nin de üst sıralarda yer alması. Hatta pandeminin belki de en pozitif etkinlerinden biri kitap okuma oranında yaşanan önemli artış. Sağlıklı olalım, karantinaya, salgına gerek olmadan hep okuyalım.
Pandeminin bireysel hayatın yanında yerel ekonomideki etkilerine de bakmak gerek. Pandemi süresince ekonomik bir hareketlilik yaratmak ve artan ihtiyaçlara cevap vermek amacıyla Mastercard ve İhtiyaç Haritası’nın oluşturduğu sosyal pazaryeri “El Ele Destek Hareketi” yerel ekonomiye katkıya devam ediyor. Yerel ekonomiye katkı hedefiyle hayata geçen sosyal pazaryeri platformunun ilk 10 ili olan İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Gaziantep, Adana, Mersin, Trabzon, Elazığ ve Denizli’de hedeflenen yardım sayısına ulaşılması ile beraber projenin ikinci fazında hangi illere odaklanılacağı da belli oldu. Nisan’a kadar sürecek ikinci fazda proje; Edirne, Sakarya, Balıkesir, Antalya, Konya, Hatay, Şanlıurfa, Malatya, Erzurum, Ordu şehirlerindeki yerel ihtiyaçların, yerel esnaflardan karşılanmasına imkan sunacak. “El Ele Destek Hareketi” yaklaşık 7 bin gıda ve hijyen paketinin ihtiyaç sahiplerine, yerel esnaftan temin edilerek ulaştırılmasının yanı sıra yerel esnafın dijital dönüşümüne ve e-ticarete katılımına katkı sağlayacak bir platform olması hedefiyle devam ediyor. Projeye dahil olmak isteyen ihtiyaç sahipleri ve esnaflar, sosyalpazaryeri.ihtiyacharitasi.org platformu üzerinden kayıt formunu doldurarak başvuru yapabiliyor.
Tam ‘yeni normal’ ve vazgeçilmezimiz maske demişken, maske yüzünden buğusu ile bakış açımı dar eden gözlüklerimle vedalaştım. Ama bu gözlük-maske-buğu derdine bir çözüm var, paylaşmak isterim. Buğunun yarattığı sıkıntılara yönelik çalışmaları ile SEIKO, gözlük kullanıcıları için ‘Anti-Fog bezi geliştirmiş. ‘Anti-Fog bez’ havanın nem oranına bağlı olarak minimum 1, maksimum 3 güne kadar etkisini koruyor. En iyi etkiyi almak için camın ön ve arka yüzeyini en az 5 kez ‘Anti-Fog bez’ ile ovalamak yeterli.
Bu arada adidas, pandemiyle birlikte Türkiye’de ve dünyadaki koşu motivasyonunu ve spor yapma oranlarını araştırmış. Buna göre haftada en az 1 kere koşu yapanlar yüzde 48,2’ye yükselirken, bu oran koşu yapan kadınlarda da yüzde 47 seviyesine ulaşıyor. Yani kadınların bu dönemde spor ve koşu motivasyonlarının arttığı aşikar. Ülkemizde koşu yapan kişilerin yüzde 86,4’ü pandemi sonrasında daha sık koştuklarını belirtirken; koşu yapma oranı tüm yaş gruplarında azalmış, ama 24-35 yaş arasındaki kişiler ipi göğüslemiş. Gençlerden oluşan bu grupta koşu oranı yüzde 28,2’ye yükselmiş. Pandemi ile evde geçirilen zamanın artmasıyla kişilerin genel spor motivasyonunda da artış var.
Sportif içeriğime devam edeyim. Küresel iletişim ajanslarından BCW’nun ‘2021 Spor Şehirleri Sıralaması’ açıklanmış. İstanbul da 2020 yılında 44’üncü sıradayken, bu yıl yayınlanan listede yükselişe geçerek 40’ıncı sıraya ulaştı. Listenin en üst sırasında ise New York var. Londra ve Los Angeles da sıralamada takipte. Önemli bir bilgi daha: Her yıl sıralamadaki en altta yer alan üç şehir listeden çıkartılıyor ve onların yerine, listede yer almayıp ankete katılanların seçtiği şehirler ekleniyor. 2021 yılının sıralamasına eklenen şehirler Birmingham, Cidde ve Abu Dabi olmuş. Yani Körfez bölgesine de hareketlilik var. Yine İstanbul’dan bir haberim var. 19 milyon aktif kullanıcıya sahip İstanbulkart, mobil uygulamasını yerli teknoloji şirketi Tmob ile geliştiriyormuş. 2021’in ikinci yarısında faaliyete geçecek sistemin hazırlıkları için ihale tamamlanmış, Belbim ile Tmob arasında anlaşma imzalanmış.
Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın (TEGV), Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) işbirliğiyle 2017 yılında, daha fazla çocuğun nitelikli eğitimle buluşması için alternatif kaynak getirici etkinlikler kapsamında başlattığı e-atık projesi Atma Bağışla ile elektronik atıklar yasal mevzuata uygun şekilde geri dönüştürülüyor ve elde edilen gelir TEGV’e bağış olarak aktarılıyor. Kampanyaya destek olmak için, bireysel e-atıkları paketleyip tüm PTT şubelerinden 902513042 müşteri koduyla ücretsiz olarak gönderebiliriz. Kurumsal e-atık bağışında bulunmak isteyen firmalar ise www.atmabagisla.org sitesini ziyaret ederek bilgi alabilir.
Bu haftaya da bir kitapla noktayı koyuyorum. VakıfBank Kültür Yayınları (VBKY), Latin Amerika edebiyatının Boom kuşağı yazarlarından Augusto Monterroso’nun “Kara Koyun ve Diğer Masallar” isimli kitabını Türkçe’de ilk kez yayımlıyor. Üçlemenin sonuncusu olan ve 40 öykünün yer aldığı bu kitapta Monterroso, toplumsal düzendeki çarpıklıkları hicvediyor.
Haftaya görüşmek üzere,