Yeni pazarın hızlı oyuncusu Robusta RPA
Robotik Süreç Otomasyonu, son günlerin üzerinde en çok konuşulan konularından bir tanesi. Küresel bazda hızla gelişen bu pazara, yerli kaynaklarla geliştirilen Robusta RPA da gözünü dikti.
Teknoloji dünyası, yeni kavramlarla hızlı gelişimini sürdürüyor. Yapay zeka ve robotlar ise son günlerin önemli konuları arasında yer alıyor. Otomasyon robotları ve insansı robotları konuşurken RPA (Robotik Süreç Otomasyonu) teknolojileri hızlıca gündemdeki yerini aldı. Türkiye, birçok alanın aksine hem pazarın gelişimi hem de yerli ürün çıkartma konusunda bu alanda dünyayla paralel bir gelişim süreci izliyor. 2017 yılında kurulan ve İTÜ Arıkent’te yer alan ofisinde dijital işgücü çözümleri geliştiren Robusta, Türk mühendisler tarafından geliştirilen RPA ürününü tanıttı.
Türkiye bilişim sektörünün önemli isimlerinden Aydın Ersöz ve Ümit Atalay’ın yatırım ve bilgi birikim desteğini alan Robusta, aldığı bu güçle sektörün önemli oyuncularından biri haline geldi. Aydın Ersöz, Robusta’ya yatırım yapma kararlarını etkileyen iki önemli unsuru şöyle açıkladı:
“Bunun hem kişisel hem de iş odaklı nedenleri var. Kişisel nedenlerinden başlayayım. Ben ve diğer kurucu ortağım Ümit Atalay, girişimcilikten yola çıkmıştık. Girişimimiz zaman içinde çok büyük bir şirkete dönüştü. Biz de tekrar girişimciliğe dönmek istedik. Zaten Türkiye’nin de bu tür girişimlere ihtiyacı olduğuna inanıyoruz. Ülkemizin gelişim yolu yeni teknoloji ve yazılımlardan geçiyor. Bu da ancak yeni girişimlerle gerçekleşebilir. Robusta’nın kurucuları olan Murat Dayanıklı ve Mustafa Orakçı da kendilerini hem yakından tanıdığımız hem de çalışmalarına inandığımız arkadaşlardı. Objektif nedenlerini ise şöyle sıralayabiliriz. Gartner, şu anda iş ve teknoloji dünyasındaki en önemli konuyu ‘Hiper otomasyon’ olarak görüyor. Bu alanda dünyada çok hızlı yeni şirketler ortaya çıktı, bunlar hızlıca büyüdüler ve pazar mücadelelerini Türkiye’de de veriyorlar. Bu kadar önemli ve kilit bir alanda Türkiye’den de şirketler olmalı. Biz bunun gerekliliğine inandık.”
İş süreçleri ve çözümleri konusunda kişisel olarak uzun yıllara dayanan bir birikime sahip olduklarının altını çizen Robusta Genel Müdürü Murat Dayanıklı ise günümüzde, operatör düzeyinde çalışanların artık daha katma değerli işlere yönelmesi gerektiğini kaydetti. Yeni ihtiyaç ve gelişmeleri, ERP sistemleri üzerinden anlatan Murat Dayanıklı, şunları söyledi:
“Operasyon yürütme elemanları sürekli aynı işi yaptıkları için, ERP aslında bir sürü işi arkada yapıyor. Ama o sistemin ayakta durması, düzgün veri girilmesini sağlamak çok önemli. Düzgün veri girmezseniz, ERP’den doğru sonuç alamazsınız. Şirketler, ERP’yi ya da diğer sistemleri ayakta tutmak için birçok insan kaynağını çalıştırmak zorunda. İnsan kaynakları ise sürekli bu işleri yapmaktan sıkılmış, yorulmuş durumdalar. Gerçek uzmanlıklarını kullanamıyor, sürekli ERP’yi ayakta tutmaya çalışıyorlar. Teknoloji, çalışanların katma değerini ortaya çıkaracak, gerçek işlerine odaklanmalarını sağlayacak, çalışanlardan bu rutini alabilecek noktaya geldi. Veri girmek, rapor almak, müşteri taleplerini karşılamak için mesajlar yazmak, dokümanlar üretmek gibi operasyon birimlerinin yapmış olduğu işlerin tamamının robotlara devredebilecek bir olgunluk seviyesine gelindi. Bu kavram, aslında bizim hayatımıza dijital işgücü kavramını da getirdi. ‘Dijital olarak biz bu operasyon elemanlarının yapmış olduğu işleri yapabiliyorsak, daha bilişsel yetenek gerektiren işleri de neden yapmayalım’ fikri ortaya çıktı. Böylece dijital işgücü kavramının öncüsü olan robotlar iş hayatına girdi. Yapay zeka teknolojileri daha fazla kullanılarak, çalışanların yapmış oldukları işlerin de hangilerini robotlara yaptırabiliriz konusunda araştırmalar, çalışmalar yapılıyor. Biz de Robusta olarak, rutin işlerin otomasyonunu RPA ürünümüzde yapabiliyoruz.”
Platform bağımsız olarak tüm bilişim sistemleriyle entegre, hatasız ve günün her saati çalışabilen Robusta RPA; uygun maliyet, yüksek kalite, verimlilik, standardizasyon, uzmanlaşma, katma değer, çalışan memnuniyeti, işlem doğruluğu, hızlı kurulum gibi özellik ve sunduğu avantajlarla ön plana çıkıyor. Murat Dayanıklı’nın verdiği bilgilere göre, Robusta RPA ile şirket ve kurumlar verimliliklerini beş kata kadar artırabiliyorlar.
Robusta RPA’in küresel bütün ürünlerle rekabet edebilecek olgunluk seviyesinde olduğunu vurgulayan Murat Dayanıklı, “Bundan sonraki amacımız; yapay zeka teknolojilerinden mümkün olduğu kadar daha fazla faydalanarak, ürünün bilişsel yeteneklerini artırmak ve daha fazla sayıda iş sürecinin robotlar tarafından yapılabilirliğini sağlamak” dedi.
Yeni teknolojilerin yeni işler ortaya çıkardığının altını çizen Murat Dayanıklı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu alanda danışmanlık hizmetlerimizle öne çıkıyoruz. Müşterilerimizin iş süreçlerini gözden geçiriyor ve onların işlerini daha hızlı yapabilmelerine olanak sağlayacak şekilde Robusta RPA’yin kurulumunu yapıyoruz. Şirket olarak önemli sayıda iş süreci kataloğu oluşturduk ve bu sayı her geçen gün artıyor.”
Robusta RPA konusunda her türlü iş ve çözüm ortaklığına açık olduklarını, bu konuda görüşmeler yaptıklarını dile getiren Aydın Ersöz, bu alanda dış pazarlara da yöneleceklerini kaydetti. Ersöz, “Türkiye’den çıkmış bir markanın global hale gelmesi amacıyla yola çıktık. Hiçbir zaman ‘yeni teknoloji her şeyi elimizden alacak’ diye bir şey yok. Zaten teknolojinin gelişmesine baktığımızda, böyle bir dünya yok. Ama şu bir gerçek: Çalışanlar kendilerini yenilemek ve yeni yetenekler kazanmak, yeni eğitimler almak zorunda kalacaklar. Biz istesek de istemesek de böyle bir trend gelip kapıya dayandı. Değişimden kaçamayacağımıza göre değişime erken ayak uydurmak her şeyde olduğu gibi burada da en akıllıca yol olacak. Buna en erken uyanlar, rekabet avantajı kazanacaklar” yorumunu yaptı.