Yeni teknolojik yönelimler Kamu-BİB’te tartışıldı
Kamu Bilişim Platformu, etkinliği Antalya’da gerçekleştirildi. _x000D_
F klavye için yeni inisiyatif
TBD Başkanı Turhan Menteş, Kamu-BİB çalışma örneğinin geliştirilerek diğer sektörlere de uygulanması gerektiğini belirtti. Menteş, önümüzdeki günlerde TBD’nin “F klavye” ile ilgili yeniden inisiyatif geliştireceğini açıkladı. Teknoloji öngörüleri ve çevre konularının ön plana çıkarıldığı 12. Kamu Bilişim Platformu’nun açılışını yapan Kamu-BİB Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Yılmazer, iki gün süren verimlilik toplantısında çalışma ve belge gruplarınca oluşturulan raporların tartışılıp değerlendirileceğini ve yayınlanır hale getirileceğini söyledi.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Yener de, kamuda her yıl hazırlanan genelgelerde “cep telefonlarının pahalı olduğu için” kullanılmaması gerektiği yönündeki ifadeleri eleştirdi. Türksat Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Kaplan ise e-Devlet Kapısı’nın Türksat’ın bir projesi değil herkesin projesi olduğuna dikkat çekti. Kaplan, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bu açıdan e-devlet hizmetlerini çeşitlendirmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
BTK 2. Başkanı Galip Zerey, bilişim sektörü ile ilgili regülasyon kurumu olduklarını hatırlatarak bugüne kadar kurumun gerçekleştirdiği çalışmalara ilişkin katılımcılara bilgi verdi.
Orman Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Daire Başkanı Ercan Kaptanoğlu’nun fikri ve OGM Sistem Ağ Uzmanları Mehmet Gür ve Ercan Oda tarafından tasarlanan elektronik atık ağacı ve özel bir şirket tarafından üretilen yapay zekâya sahip Çoki isimli tavşan bilişimde çevre bilincine dikkat çekecek. OGM Bilgi İşlem Daire Başkanı Ercan Kaptanoğlu, elektronik atık ağacı ve üzerinde yapay zekâ bulunan Çoki hakkında bilgi verdi. Kaptanoğlu, “Çoki şu an belli kelimelerle insanlarla konuşuyor. Projeyi geliştirip çocuklara ya da çevre bilinci almak isteyenlere cevap verebilecek bir yapıya dönüştürmeyi hedefliyoruz” dedi. Elektronik ağacın tasarımında OGM’deki atık elektronik kartları kullandıklarını söyleyen OGM Sistem Ağ Uzmanı Mehmet Gür, elektronik atıkların bedensel bir kimlik kazanmasını ve çevre bilincini bu kimlikle vermeyi hedeflediklerini söyledi.