“Yeni teknolojilere hazırlanmak için bugünden deneysel çalışmalar yapıyoruz”
Sektörde 70. Yılını deviren Horoz Lojistik, deneysel çalışmalar ile yeni teknolojilere hazırlanıyor.Horoz Lojistik, Türkiye’de lojistik sektörünün önde gelen şirketlerinden biri. 1942’de sektöründe yolculuğuna başlayan şirket, bu yıl bu yolculuğun 70. yılına girdi. Horoz Lojistik Bilgi Sistemleri Direktörü Uğur Duman ile BT alanındaki vizyonlarını, 2012 öngörüleri ve hedeflerini konuştuk.
Uğur Bey, öncelikle Horoz Lojistik’in BT alanındaki vizyonunu birkaç cümleyle özetleyebilir misiniz?
Bilişim sistemleri ve destek faaliyetleri, müşterimize sağladığımız hizmetlerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumdadır. Bu Horoz Lojistik için başlı başına fark yaratan bir unsur olmuştur. Kurum genelinde bilişim sistemleri ve altyapısı müşterimize en yüksek katma değeri sağlamak üzere tasarlanmakta ve geliştirilmekte. Horoz’un vizyonu, çalışılan her alanda en başarılı ve uzmanlaşmış çözümleri kullanmak ve hayata geçirmek. Biz bu vizyon dahilinde faaliyetlerimizi şekillendiriyor ve sürdürüyoruz.
Lojistik sektörü son dönemde teknolojik anlamda da hızla gelişen bir sektör oldu. 2011’de de bunu gördük. 2012 yılında sektörünüzde hangi teknolojiler öne çıkacak, Türkiye’de ve dünyada hangi teknolojilere daha çok yatırım yapılacak? Sektörde uzun zamandır gündemde olan RFID gibi teknolojiler ne aşamaya gelecek?
Sektörümüzün hizmet sektörü olması sebebiyle yaptığımız işi görünür kılmak bizim için ve müşterilerimiz için çok önemli. Görünürlülüğü sağlayacak verilerin toplanması ve sunulması için kullanılan araçlar gerek yazılım gerekse donanım olarak daha da öne çıkacaktır diye düşünüyorum. Bu noktada barkod teknolojileri uzun zamandır gelişmeden kullanılmaya devam ediyor. Barkodların yerini önümüzdeki yıllarda daha fazla gündeme gelecek olan RFID teknolojilerinin alacağını öngörüyoruz. Buna yönelik pilot uygulamalara şimdiden başlamakta fayda görüyoruz.
Veri diğer birçok sektörde olduğu gibi sizin işinizde de çok önemli. Veri yönetimi de tabii ki. Sizin bu alandaki çalışmalarınız hangi yönde?
Veri toplama kadar iletilmesi de önem taşıyor. Bu yüzden artık iyiden iyiye hayatımıza giren akıllı telefonlar, tabletler gibi cihazlar için özel uygulamalar üzerine yatırımlar artacak. Veri her zamankinden daha değerli kanımca. Bu sebeple depolanması da, yedeklenmesi de ister istemez daha fazla depolama teknolojisi yatırımını da beraber getirecek.
“Operasyonel yazılımımız Honest üzerinde değişiklikler yapacağız”
Sizler Horoz Lojistik olarak BT ve teknoloji alanında bu yıl içinde ne gibi yatırımlar yapmayı planlıyorsunuz, hangi alanlara daha çok odaklanacaksınız? Önünüzdeki 2012 BT ajandasında öne çıkan maddeler neler?
İş zekâsı ve bütünleştirme uygulamalarını devreye alacağız. Operasyonel yazılımımız olan “Honest” üzerinde değişiklikler yapmayı planlıyoruz. Yazılımımızın her geçen gün daha da fazla ayrıntı içeren işlerimizde kullanıcının yükünü alan, yönlendiren ve kurum hafızasının birikeceği yapıda olması için geliştirmeler yapacağız. Yeni teknolojilere hazırlıklı olabilmek için bugünden deneysel çalışmalar yapacağız.