Yeni TTK’ya uyum için zaman yok
Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun (TTK) hayata geçmesine geri sayımdayız. 2012 Temmuz’unda anonim şirketler ile uygulama başlayacak. Önümüzde zaman var gibi gözükse de, LOGO CEO’su Ali Güven, aslında sanıldığı kadar çok vakit olmadığını, hızlı hareket etmek gerektiğini şu şekilde anlattı:
Şirketler test etmeye başlamalı
“1 Temmuz 2012’de anonim şirketler bu yapıya geçmiş olacaklar. Ardından limited şirketler gelecek. En azından 14 ay sonra ilk şirketlerin bu yapıya hazır olması, yeni yasaya uygun defterlerini 2012 Eylül’ünde tutmaları gerekiyor. Benim tahminim ise hükümet ne kadar önemli bir hareket yapmış olursa olsun, bunun 2-3 yıl arasında oturacağı yönünde. Ama burada bir alarm düğmesi var. 2012 Temmuzu’ndan itibaren yasa geçerli olacak ve sonbaharında da ilk raporlar çıkacak desek de, aslında anonim şirketlerin 1 Ocak 2012’den itibaren, yani sandığımızdan 6 ay önce günlük hesap düzenlerini yeni yasaya göre tutmaları gerek. Kimsenin önünde birkaç yıl yok. Kanun bu şekilde uygulanırsa, anonim şirketlerin 1 Ocak 2012 sabahından itibaren yeni TTK’ya göre defterlerini tutmaları gerek. Ağustos’ta başlayamazlar, çünkü mali yılla birlikte bu sistemi de uygulamaya geçmeleri gerek. Sonuçta anonim şirketlerin şu anda TTK onaylı uyumlu paketlerini kurmuş ve hazır bekletiyor olması gerekiyor. Hatta bu yılın ilk yarısının bitiyor olması ışığında, bunların testini yapmaya başlamaları önemli.”
GO ile erken ve kapsamlı hamle
Yeni kanunda tüm şirketlerin bağımsız denetçiler tarafından denetlenebilmesi zorunluluğu getiriliyor. Güven’e göre bunun için de, bağımsız denetim şirketlerinin bir ağ oluşturabilmesi gerek. Bu alanda KOBİ’leri en iyi tanıyan şirket olduklarını vurgulayan Güven’e göre sanılanın aksine, yeni TTK’ya geçiş için öyle çok fazla vakit yok. “Bu yasa Türkiye’nin ticaret yapısını değiştirecek, ticaret ahlâklı bir hale gelecek, ama bu kolay da olmayacak” eklemesini yapan Güven, örnek olarak, web sitesini belli bir süre içinde tamamlamayanları bekleyen hapis cezasını gösterdi. Güven, GO ürünlerinin bu yapıdaki farkını şöyle anlattı:
“2007’de GO ürünümüzü duyururken, ürünün içine kendi kendine web sitesi hazırlama aracı da kurduk. Türkiye’de şirketlerin yüzde 60’ı LOGO kullanıyor. Gerek TTK tasarısı gerek muhasebe standartları tebliğinde 4 yıl önce yer alan zorunlulukları öyle bir ayarladık ki, web sitenizi yaptığınız zaman site belli zamanlarda sistemden rakamları çekip siteye koyuyor. Ardından Tuğrul Tekbulut’un Diyalogo şirketi, ‘KOBİ’lerin Facebook’u’nu yarattı. Bu yapının 30-40 bin üyesi var. Yani LOGO kullanıcıları 4 yıldır bu yasal yeniliğe zaten hazır. Şirketlerin internet sitelerinin yasada istenen şekilde hayata geçmesi, B2B ticaretin de hacimsel olarak artmasını sağlayacak. Bu potansiyeli görerek, ürünlerimizin içine bu çözümleri zaten koymuştuk.”
Kapsamlı eğitim, her koldan destek
LOGO bu kapsamlı yasal yenilikle ilgili müşteri ve bayileri hedefleyen eğitimler planlıyor. Bunun için de bağımsız denetim kuruluşlarıyla iletişim halinde. LOGO’nun her ürünü için hazırladığı ‘Yeni Türk Ticaret Kanunu Modülü’, fiili uygulamadan tam 1 yıl önce, 16 Temmuz’da kullanıma çıkacak. Bu yeni ürün, LOGO’nun her ürününe entegre çalışabilecek. Yeni yasanın tüm gerekliliklerini yazılıma uyguladıklarını hatırlatan Güven, “Bayilerin bu ürünle ilgili eğitimlerine başladık. Yaz bitmeden herkes eğitilmiş olacak. KOBİ’ler içinse yeni TTK ile ilgili tüm soruların yanıtının yer alacağı bir site çalışması yapıyor, bölgelerde eğitimler düşünüyoruz. Bunu yaparken de yanımıza bir partner almak istiyoruz. Şu anda denetim kuruluşları bu alanda aktif. Ayrıca buradaki çağrı merkezimizden ayrı olarak, TTK odaklı bir çağrı merkezini de hayata geçireceğiz. Bu konuda Diyalogo ile paslaşıyoruz. Telesatış kanalı daha da büyüyecek” dedi.
Operasyonel yenilik, fark yarattı
Bu yıl büyüme için agresif hedefler koyduklarını belirten Güven, yılın ilk çeyreğinin de bu hedeflere paralel gittiğini de söyledi.
Yerli yazılım devleşecek
Ali Güven’e göre, Türk bilişim şirketleri kaleci olmaktan yoruldu. “Biraz da biz gol atalım” diyen Güven, şöyle devam etti:
“Önünüzde böyle fırsat penceresi açılacak gibi görünüyor. İstikrar hepimiz için önemli. Şirkeler de fırsatları görmeye zaten hazır. Türkiye’de yerli yazılım kullananlar var, ilerde bunu da açıklayacağız. Türkiye’de yazılım sektörünün büyümesi de devletle değil, bu yazılımları kullanan özel sektörle başlayacak. İçerde ve dışarıda güçlü olacaksınız, yeni çözümleriniz olacak, devlet de yasal ve yapısal uygulamalarla bu sürece destek olacak. Böylece ilerleyen yıllarda dünya çapında yazılım şirketlerimizden bahsedebileceğiz.”