Yeni yaşımızı kutluyoruz
Merhaba sana,
BThaber gazetemizin 24’üncü yaşını kutluyoruz, ekipçe bir coşku bir heyecan… Her haftamız hareketlidir, ama hele de konu yaşgünü olduğunda, okumakta olduğun gazeteyi hazırlamak hem yorucu hem de gurur verici oldu. Her yeni yaşımızda vurguladığım gibi, yorulduğumuza değiyor. Biz yeni yaş kutlamasına dalmışken, 2017 analizleri de farklı başlıklarda karşımıza çıkıyor. Geçen yıl ülkemizde 71 milyondan fazla sinema bileti satılırken, Interpress’in Box Office Türkiye verilerinden derlediği bilgilere göre, yerli ve yabancı 400’e yakın film gösterime girmiş ve sadece 10 film 1 milyon seyirci barajını aşmayı başarmış. Seyirci sayısı bakımından ilk 10’a giren filmlerden yedi tanesi yerli, üç tanesi yabancı film. ‘Recep İvedik 5’, sadece yılın değil tüm zamanların en çok izlenen filmi olurken, ikinci sırada ‘Ayla’, izleyici sayısında üçüncü ise ‘Aile Arasında’. 2017’de sinemaseverler komedi filmlerine daha çok ilgi göstermiş, ki ortalama 2 saat için olsun gülüp gündelik karmaşadan uzaklaşmak herkesin hakkı.
Ne izlediğimize baktık, acaba yemek tercihlerimiz neler oldu? Yanıt Yemek.com’dan. Yemek yapmaktan keyif alanlar Yemek.com'daki iştah açıcı 5 bini aşkın içerik, 3 bin 500’e yakın tarif ve 600’e yakın video ile mutfakta harikalar yarattı ve kış aylarında çay keyfini portakallı kek ile pekiştirirken, yaz sıcaklarında tercih ise ayran çorbası ve limonata tarifleri olmuş. Evli veya bekar fark etmez, her hanenin vazgeçilmezi olan makarnalar için soslar da en çok aranan tarifler olmuş. 2017’ye bakış bu kadarla sınırlı değil. MediaMarkt da tüketicilerinin 2017’de online alışveriş alışkanlıklarını açıklamış. Tüketiciler, mobil cihazlardan satın almayı artırırken, akıllı telefon dışında en fazla küçük ev aletleri ve bilgisayarlar ilgi görmüş. MediaMarkt.com.tr’nin mobil trafiği bir önceki yıla göre yüzde 22, mobil satış oranı yüzde 45 artmış. 2017’de online alışverişte erkeklerin yüzde 70’lik oranla kadın tüketicilerden daha fazla alışveriş yaptığını gösteren sonuçlara göre, en çok alışveriş yapanlar ise 25 – 34 yaş arası tüketiciler.
Hazır alışveriş demişken, hesaplı alışverişin inceliklerine de bakmadan geçmeyelim. Yaklaşık 40 milyon internet kullanıcısının kayıtlı e-posta, web, mobil ve mağaza davranışlarını analiz eden Related Digital, Türkiye’de kullanıcıların online alışveriş alışkanlıklarını ortaya koymuş. Toplam 45 milyar etkileşimin kayıt altına alınarak analiz edildiği araştırmada online alışveriş yapan erkeklerin sepetlerine ekledikleri ürünlerin ortalama değeri 120 TL iken, kadınlar tarafından oluşturulan sepetlerin değeri 90 TL. Related Digital, alışverişlerin 13:00 ile 24:00 arasında yoğunlaştığını, 20:00’de zirve yaptığını ortaya koymuş. E-posta ile gönderilen kişiye özel teklifler üzerinden sağlanan trafiği de inceleyen Related Marketing Cloud, kullanıcıların yüzde 40 oranında mobil uygulamalar üzerinden satın alma yaptığını ortaya çıkarırken, e-ticaret web sitelerinin masaüstü ve mobil versiyonları da cironun yüzde 60’ını oluşturmuş.
Alışveriş tamam, taksiye atlayıp eve geçme vakti. İkisi biz olmak üzere, bugüne kadar 2,5 milyon kişi tarafından cebe indirilen BiTaksi’de 2017 boyunca 6 milyon yolculuk yapılmış ve 1,5 milyon yolculuk kartla ödenmiş. Ekonominin kayıt altına alınması adına kolaylık sağlayan BiTaksi ile İstanbul ve Ankara’da 42 milyon km yol kat edilmiş. Yolculara memnun kalmadığı sürücülerle bir daha ‘eşleşmeme’ imkanı sunan, yolculuk sonunda “Müşteri Hizmetleri Beni Arasın” seçeneği ile sürücünün sistemde kalmak için gereken yıldız ortalamasını 5 üzerinden 4 yerine 4,5’a çıkartan, yolcuların ve taksi sürücülerinin gizliliğini korumak için telefon numaralarını maskeleyen BiTaksi uygulamasının bir geliştirmesi de varış noktası güncellemesi. Bu güncellemelerin sonunun gelmeyeceğini tahmin etmek de zor değil, ne dersin? Bu arada, Türkiye’deki faaliyetlerine geçen yıl İstanbul’da başlayan araç çağırma hizmeti Careem, 8 kişilik VIP araçlardan oluşan “Konfor” seçeneğinin yanında “Taksi” ürününü de kullanıcılarına sunmuş. Careem Taksi “Hemen” yolculuklarında ve nakit seçeneğiyle kullanılabiliyormuş. Careem, filosuna kattığı taksilerle istihdama katkı sağlamaya devam edecek.
Bildiğin gibi, enerji tasarrufuna dikkat çekmek için Ocak ayında Enerji Verimliliği Haftası ile çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor. Sürdürülebilir kalkınmanın, doğal kaynakların bilinçli kullanımı ile gerçekleşeceğine inanan Panasonic Eco Solutions Türkiye de yıllardır ‘Aydınlık Bir Gelecek İçin Okullarda Enerji Verimliliği’ projesini hayata geçiriyor. İlkokul çağındaki öğrencilere enerji verimliliği, doğal kaynakların korunması, geri dönüşüm ve elektrikli ev kazalarına karşı korunma konularında bilinç kazandırma hedefiyle proje, Panasonic Eco Solutions Türkiye ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yürütülüyor. Proje ile oluşturulan çocuk tiyatrosunun ücretsiz sahnelediği, ana teması enerji verimliliği olan ‘Aydınlık Bir Gelecek’ oyunu da 5 yılda 570 bin ilkokul öğrencisine ulaşarak gurur veren bir rekora imza atmış. Proje ile 2020 yılına kadar 1 milyon öğrenciye ulaşılması hedef.
KOBİ’lerin büyüme sürecine paralel olarak, baskı ihtiyaçları da aynı oranda artıyor. Kullandıkları kartvizitler, makbuzlar ve formların yanında tüketicilere ulaşmak için reklam ve pazarlamaya yönelik farklı basılı çözümlere de yönelen KOBİ’ler, yıllık giderlerinin yüzde 5 gibi ciddi bir bölümünü matbaaya ayırıyor. İşletmelerin ihtiyaç duyduğu tüm baskı ürünlerini tek noktadan sunan bidolubaski.com ise bütçe dostu hizmetleri ile KOBİ’lere yüzde 30’a varan kâr şansı sunuyor. Her ölçekte tasarruf adına önemli bir adım.
Alışveriş, taksi, enerji tasarrufu derken, sıra yemekte. Birlikte pişirmeyi ve yemeyi seven, mutfağa girmekten keyif alanlar İntema Yaşam Akademi’de buluşuyor. İntema Yaşam Akademi’nin Bulthaup’ın son teknoloji ürünleriyle tasarlanan mutfaklarında birbirinden keyifli yemek atölyeleri gerçekleşiyor. İntema Yaşam Akademi’nin atölye programına ve biletlerine Biletix gişelerinden ya da İntema Yaşam mağazasından ulaşılabiliyor. Gündemimizde olsun.
Bu hafta benden bu kadar, haftaya yine dopdolu bir gündemle buluşalım,