Yeni yeşillendi bilişim teknolojileri
Küresel ısınmaya en çok etki eden sektörlerden birinin bilişim teknolojileri olduğunu fark eden uzmanlar ve yöneticiler, çözümü yeşil bilişim stratejilerini uygulamada buluyor.
İnsan nüfusu ve tüketim miktarı inanılmaz bir hızla artıyor. Kullanım ve tüketimlerimiz kıtalarca ve okyanuslarca atığa dönüşüyor. Bu ürünleri üretirken ve onları satın almak için para kazanmak adına harcadığımız iş süreçlerinde ortaya çıkardığımız kirli gazlar hava kirliliğine yol açıyor. Dünyanın hızla tükenmekte olduğunu fark edenler, çevreye zarar vermeyen üretim, tüketim ve iş süreçleri geliştirmek için var güçleriyle çalışıyor ve tüm paydaşlarına da bu şirketlerin sürdürülebilirlik çalışmaları, çevre duyarlılığı aşılamak ve işbirliği içinde çalışmak istiyor. Küresel ısınmaya yüzde 2 ila 2,5 arasında katkıda bulunan bilişim teknolojileri, bu duruma en çok etki eden sektörlerden birisi. Yani çevreye karşı en duyarlı olması gereken sektörlerin başında geliyor. BT sektör yetkilileri özellikle son yıllarda durumun vehametinin farkına varmakta. Sağladığı hizmet ve ürünlerle birçok sektörü etkileyen bilişim alanında uzmanlar hem ürettikleri hem de kullandıkları teknolojilerde yeşil BT çözümlerini tercih ediyor. Yaratıcı, yenilikçi, işbirlikçi, yüksek beklentili bir yapısı olan sektör akıllı ve tasarruflu teknolojiler geliştirerek küresel ısınma, çevre kirliliği ve iklim değişikliğini önleme konusunda önemli bir rol oynuyor.
Her alanda enerji optimizasyonu gerektiren “yeşil bilişim” kavramı, çevre dostu yenilebilir enerji kaynaklarının tercih edilmesini, iş süreçlerini verimli kullanarak karbon salınımını azaltmayı gerektiriyor. Atık politikası; zehirsiz ve mümkün olduğunca az atık oluşturan sarf malzemeleri kullanılması olan Yeşil BT çalışmalarında, elektronik malzemelerde kullanılan tehlikeli atıkların çevreye zarar vermesi engelleniyor ve geri dönüşümü başta kağıt olmak üzere tüm malzemelerde son noktaya kadar uygulamaya gayret ediliyor. Bilişimle doğanın işbirliği olan sayısallaşma sayesinde; hızla artan basılı ve dosyalar, dolaplar, binalar kaplayan veriyi sanal ortama taşıyor.
Başımızı kumdan çıkarıp baktığımızda durum aslında çok da iç karartıcı değil. İnsanoğlunun teknolojisi, yarattığı kirlilikten çok daha hızlı gelişiyor. Çevre dostu süreçler biraz gönüllülük esasına dayalı olarak geliştirilmeye devam ederken, biraz da kurumsal zorunluluklarla pekiştiriliyor. Standartlar, çevreci kurum olma zorunluluğu, yeni yaptırımlar, sosyal sorumluluk çalışmaları yeşil bilişimi desteklemeye devam edecek. Kurumların yapacaklarının yanı sıra, teknolojinin dünyaya katacakları çok daha etkili olacak. Akıllı şehirler sayesinde tam anlamıyla “gerçek enerji optimizasyonu” ile tanışacağız. Makineler arası iletişimle sayısallaşma kavramın gerçekten deneyimleyeceğiz. Giyilebilir teknolojilerle karbon ayakizinde kayda değer azalmalar olacak. Teknoloji gelişecek, bilişim yeşillenecek. Belki emeklemeye yeni başladık. Ülkemiz dünyanın çok gerisinde ama güzel günler göreceğiz, güneşli günler…