Yeni yılınız aydınlık olsun
Yeni bir yıl başlarken, geçtiğimiz yılın muhasebesini yapmak ve gelecek yılın olasılıklarını değerlendirmek adettendir. Bakalım Türkiye interneti açısından 2011 nasıl geçmiş ve 2012’de bizi neler bekliyor?
2011 pek de parlak değildi doğrusu. Yıla damgasını vuran BTK oldu. Telekomünikasyon sektörünü serbestleştirmek için kurulmuş özerk Telekomünikasyon Kurumu’ndan, Ulaştırma (ve İletişim) Bakanlığı’na bağlı internet ve bilgi teknolojileri denetim organına evrilen Bilgi Teknolojileri Kurumu, kendi kendini yetkilendiren kararlarıyla çok konuşuldu. Telekomünikasyon sektörü hala serbestleşmiş değil, fiili tekel sürüyor; internet sansürcüsü ülkeler liginde adım adım liderliğe doğru gidiyoruz.
BTK’nın 22 Şubat’ta açıkladığı, internete devlet eliyle merkezi filtre uygulama kararı, yoğun kamuoyu tepkisi ve uluslararası baskı sonucunda geri çekildi. Filtre paketlerini ikiye indirip seçimlik hale getiren, ama filtre içeriğini devlet eliyle oluşturup merkezi olarak uygulamakta direten yeni karar ise, “Güvenli İnternet” adı altında 22 Kasım’da yürürlüğe girdi. Danıştay’da iptal davası sürüyor. Bu gazetenin sayfalarında da kendisine yer bulan, AB’nin filtrede “Türkiye Modeline geçtiği” gibi PR garabetleri ile uygulama meşrulaştırılmaya çalışılsa da, AB’nin filtre kararlarının ebeveyn kontrolüne ve eğitime odaklandığı, devlet eliyle oluşturulan sansür listelerinin merkezi biçimde uygulanmasını onaylamadığı, bunun da AGİT ve Avrupa Konseyi raporlarıyla mahkum edildiği gözden kaçmadı.
2012 de aydınlık görünmüyor. İnternete basın kanununu uygulamak gibi vahim sonuçları olacak düzenlemeler sırada bekliyor. 5651’in ağırlaştırılması ve kapsamının genişletilmesi de gündemde. Filtre uygulamasıyla getirilen ve mahremiyet hakkı ihlalleriyle sonuçlanabilecek merkezi gözetim ve denetim sistemini terör vb. gerekçelerle meşrulaştıracak yeni düzenlemeler üzerinde çalışıldığı da duyumlar arasında. Geçen yıl çıkan Kripto sözleşmesiyle birlikte bu sistem çok vahim sonuçlar doğurabilir. Sosyal medyanın sansürlenmesine imkan tanıyan düzenlemeler de gündeme gelebilir.
Ekonomi ile ilgili değerlendirme bekleyenler: Devletin internetten kurtulma saplantısının bu kadar yoğun olduğu bir ülkede, sadece WikiLeaks’in son yayınında ifşa edilen “güvenlik sektörü” gelişebilir. Kusura bakmayın…