Yeniden yapılandı, gözünü küresel bir güç olmaya dikti
“Gantek’in kuruluşundan bu yana 25 yıl geçti Bu süre içinde Türkiye’de 16 kez hükümet değişti, Türkiye’de ve dünyada onlarca ekonomik kriz yaşandı. Her ne kadar inişlerimiz ve çıkışlarımızda olduysa da 25 yılı sağlam temellere oturmuş bir yapıda geride bıraktık.” Bu sözler Gantek Genel Müdürü Ahmet Öngün’e ait. Çeyrek asırlık şirket son bir yılı yeniden yapılanma süreciyle geçirdi. İngiltere merkezli holding çatısı altında faaliyet gösteren Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan ve Gürcistan’da yerleşik şirketlerle birlikte diğer bölgelere hizmet sağlayan İngiltere merkezli dış ticaret şirketiyle Türkiye’de Gantek Teknoloji operasyonu tek çatı altında birleşti. Yeni yapının genel müdürlüğünü, yönetim kurulu başkanlığına ilaveten Ahmet Öngün üstlendi. Üst yönetim ise üç kişiden oluşuyor, bunlar Yurtdışı Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Olçum Göbeklioğlu, Yurtiçi Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Harun Tiftikçi ve Grup Mali İşler Başkanı Sırzat Balın.
Geniş coğrafyaya yayılan operasyon Türkiye merkezli yönetilecek
Öngün, yeni yapılanma sürecini ve süreçle ilgili hedefleri şu şekilde anlattı: “Faaliyette bulunduğumuz bölgelerde her ülkenin dinamikleri birbirinden farklı. Mevzuata dayalı, operasyonel, idari, hukuki, aklınıza gelebilecek her konuda farklı yaklaşımlar, zorluklar var. Türkiye’nin dinamikleri ise farklı. Türkiye başta bu ülkeler olmak üzere birçok gelişmekte olan ülke nezdinde bir örnek alınan model. Küresel ekonomide yaşanan gelişmeler de yatırımcıların dikkatini Türkiye üzerinden bu bölgelere çevirmiş durumda. Çünkü Türkiye’de hem siyasi hem ekonomik istikrar mevcut. Her şeye rağmen bölgelerde faaliyet göstermek belli riskler içeriyor. Yüksek potansiyelin yanı sıra bölge ciddi riskleri de barındırıyor. Bu yüzden yabancı şirketler Türkiye’nin risklerini alırken bölgenin risklerini Türk şirketlerinin üstlenmesini bekliyor. Biz de kendi içimizde durumu değerlendirdik. Geniş bir coğrafyaya yaydığımız operasyonu Türkiye merkezli yönetilen bir yapı haline getirmeye karar verdik. Bu birleşmenin grup olarak bize sağladığı en büyük avantaj sinerji, ötesinde tabii parasal tasarruflar da. Birçok kaynak shared services olarak paylaşılır duruma geliyor. Karşılıklı bilgi birikimi transferi de kazan-kazan durumu oluşturuyor.”
“Küresel düşünüp yerel hareket edebiliyoruz”
Öngün’e göre, Gantek’in 90’lı yıllardaki hedefi Türkiye’de müşterileriyle stratejik iş ortaklığı yaparak onlara rekabet avantajı yaratacak çözümleri sunan lider sistem bütünleştiricisi olmaktı. “Bunu başardık, Türkiye’de parmakla gösterilebilecek kadar az kalan ve başarılı faaliyet gösterenlerden biriyiz” diyen Öngün, 2000’lerde ise dış pazarlara açılmayı hedeflediklerini, gelinen noktada bölgelerde yerleşik şirketlerle yerel anlamda hizmetler sunabildiklerini dile getirdi. Öngün, “2011’de grubu birleştirmeye karar verdiğimizde kendimize koyduğumuz yeni hedef ise küresel anlamda müşterilerine çözümler sağlayan bir sistem bütünleştiricisi olmaktı, bunda da ciddi yol katettik. Yani küresel düşünüp yerel hareket edebiliyoruz. Daha alınacak yol, girilecek yeni pazarlar da mevcut” dedi.
“Önümüzdeki yıllarda halka arz en önemli hedeflerden biri”
Gantek’in orta ve uzun vadeli hedefleri hakkında bilgi veren Öngün, şunları söyledi: “Orta ve uzun vadede hedeflerimizden biri Gantek’i bölgesel oyuncudan küresel bir güce çevirmek. 2000 yılından beri kurumsal yönetim ilkeleri uygulayan bir grubuz. Her ne kadar halka açık bir şirketler grubu olmasak da kendimize pusula edindiğimiz ilkeler sayesinde sürdürülebilir büyüme ve istikrar sağladık. Geriye bir tek kazanımlarımızı halkımız ile paylaşmak kaldı. Önümüzdeki 3 ila 5 yıl içinde şirketler grubumuzu halka arz etmek de en önemli hedeflerimizden biri.”