Yeniden yapılandırma adımları, sonuçlarını veriyor
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin öncü markası Netaş, 2022 yılının ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Kurdaki dalgalanmaya rağmen Netaş, 2021 yılı son çeyreğinden itibaren hayata geçirdiği yeniden yapılandırma planı, büyüme ve kar odaklı iş stratejisi ile satışlarını geçen yılın birinci çeyreğine göre yüzde 40 artışla 687 milyon TL’ye, sipariş miktarını yüzde 96 büyüme ile 766 milyon TL’ye, kayıtlı sipariş miktarını ise yüzde 73 artış ile 2.1 milyar TL’ye yükseltti.
Bir diğer iyileşme ise brüt kar marjında elde edildi. Şirket, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre brüt kar marjını önemli ölçüde artırarak yüzde 3.5’ten yüzde 11.2’ye çıkardı. Bu sayede Netaş’ın brüt karı yüzde 346 büyüme ile 77 milyon TL’ye çıktı. Şirketin operasyonel giderlerinin satış rakamına oranı ise yüzde 12’den yüzde 10 seviyesine geriledi. Finansal göstergelerindeki tüm bu gelişmeler ışığında Netaş, birinci çeyrek bazında 2016’dan bu yana ilk kez faiz, amortisman ve vergi öncesi kar açıkladı. Şirketin FAVÖK’ü ise pozitife dönerek yüzde 281 oranında artış gösterdi ve 28 milyon TL olarak gerçekleşti. Sistem entegrasyonu, yüzde 60 pay ile Netaş’ın alınan sipariş ve satış gelirlerinde başı çeken segment oldu. Telekom segmenti ise satışlarda yüzde 29, siparişlerde ise yüzde 30 pay ile sistem entegrasyonu faaliyetlerini takip etti.
Netaş CEO’su Sinan Dumlu; “Netaş CEO’luğu görevine atanmamla birlikte 2021 yılı son çeyreğinde hayata geçirdiğimiz yeniden yapılandırma planını ile birlikte izlediğimiz büyüme ve kar odaklı stratejimizin sonuçlarını bu yılın ilk çeyreğinde almaya başladık. Kurdaki dalgalanmaya rağmen satış ve siparişlerimizdeki istikrarlı büyümeyi korurken, toplam kar marjımızı da yükselttik. 6 yıldan bu yana birinci çeyrekler karşılaştırmasında ilk kez brüt karlılığımız operasyonel giderlerimizin üzerinde gerçekleşti. Diğer yandan FAVÖK, uzun bir aradan sonra pozitif gerçekleşti. FAVÖK’teki iyileşmeye ve finansman giderlerindeki düşüşe bağlı olarak, net karlılığa doğru olumlu sinyaller almaya başladık. Giderler bazında yakaladığımız istikrarlı iyileşme sayesinde finansal performansımızı kalıcı şekilde güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz” dedi.
Ağ ve uygulama dönüşümü ön planda
“Akıllı Dijitalleşme, Akıllı Dönüşüm” stratejisi altında Netaş, Uygulama Dönüşümü, Ağ Dönüşümü, BT Altyapı Dönüşümü, Uç Cihaz Dönüşümü ve Güvenlik Dönüşümü olmak üzere beş sütunda dijital dönüşümü tarifliyor, basamaklandırıyor ve uçtan uca uyguluyor. Netaş, sözkonusu beş sütun altında; Sistem Entegrasyonu, Telekomünikasyon Teknolojileri, Teknoloji ve Bilişim Destek Hizmetleri (BDH) olmak üzere dört ana faaliyet alanı üzerinde büyümesini sürdürüyor.
Sistem Entregrasyonu tarafında satış ve sipariş miktarının artışına dikkat çeken Dumlu, satış ve siparişlerdeki büyümenin önemli bir bölümünün ağ dönüşümü ve uygulama dönüşümünden kaynaklandığını söyledi. Dumlu; “Birinci çeyrekte en büyük ağ dönüşüm projemizi dünyanın önde gelen online pazaryeri markasının yeni veri merkezi için hayata geçiriyoruz. Bu yeni veri merkezinde network sanallaştırması için en yeni VxLAN teknolojisi (Virtual Extensible LAN) kullanılacak. İstanbul Ataşehir’de kurulan Finans Merkezi’nin kurulumunda da aktif rol alıyoruz. Buraya taşınma hazırlıkları süren bir kamu bankasının, yeni Genel Müdürlük binası için yazılım tanımlı ağ (software defined network – SDN) kurulumunu üstlendik” açıklamasında bulundu. Dumlu; “BT Altyapı Dönüşümünde ise ZTE’nin dünya performans lideri sunucusunu yerlileştirerek ürettiğimiz ve Mart ayında Barcelona MWC’de lansmanını gerçekleştirdiğimiz Netaş Bulut Sunucu ile ciddi bir ivme yakalamaya başladık” diye konuştu.
Telekomünikasyon teknolojilerinde çift yönlü büyüme
Sinan Dumlu, “Son olarak perakendeden, enerjiye, bankacılıktan sanayiye birçok alanda faaliyet gösteren ekonomimizin en köklü kuruluşlarından Sabancı Holding’in çalışma ortamının yenilenmesi (modern workplace) projesinin bir parçası olarak Microsoft lisansların yenilenmesi işini SabancıDx ile birlikte üstlendik. Proje holdingin sadece yurtiçi değil yurtdışındaki iştiraklerini de kapsıyor” dedi.
Telekomünikasyon Teknolojilerinde ise çift koldan büyümeye devam ettiklerini söyleyen Sinan Dumlu; “Gerek ana hissedarımız dünya telekomünikasyon teknolojileri devi ZTE’nin gerekse diğer iş ortaklarımızın ürün ve çözümleri ile telekomünikasyon sektörünü yenilikçi altyapı ve uygulamalar ile buluşturmaya devam ediyoruz.
ZTE ile üç büyük operatörün yanı sıra alternatif operatör pazarında da projeler gerçekleştiriyoruz. ZTE’nin sabit geniş bant internet çözümleri (GPON) ve bütün mobil/sabit şebekelerdeki ses ve veri iletiminin taşınmasını sağlayan optik iletim çözümleriyle (DWDM) farklı operatörlerin omurga altyapılarında yer almaya başladık. Türkiye’nin en büyük IPTV altyapı dönüşümünü ZTE ile birlikte gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin en büyük sabit şebekesini sanallaştırırken, mobil şebeke sanallaştırma işine de başlıyoruz. 2021 yılı sonu itibarıyla son kullanıcı cihazları pazarında açık ara lider olduk, Türkiye’yi WiFi6 ile tanıştırdık, şimdi yerlileştiriyoruz. Diğer yandan ZTE ile yurtiçinde yakaladığımız ivmeyi, yurtdışına da sürdürüyoruz. Kazakistan’da özellikle uç cihaz dönüşümünde aktif rol alıyoruz; son kullanıcının IPTV ihtiyacı için gerekli olan cihazları ZTE ile birlikte sağlıyoruz.
Diğer yandan, başta Microsoft, Cisco ve Hitachi olmak üzere farklı üretici iş ortaklarımızla da operatörlerin hem kurum içi hem de kurumsal taraftaki teknoloji ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu kapsamda operatör pazarında; gerek ekipman ve lisans temini gerekse bakım, kurulum, profesyonel hizmet ve yönetilen hizmetleri kapsayan servisler ile derinleşiyoruz. Bu projelerle operatörlerimizle sadece iş alındıktan sonra değil işin alınması sırasında da gerekli desteği sağlayarak uzun soluklu işbirliktelikleri kuruyoruz” diye konuştu.
Yerli ve milli ürünler
Yerlileştirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini vurgulayan Dumlu, şunları kaydetti; “ZTE’nin yenilikçi teknolojilerinin bilgi birikimini Netaş’ın ArGe gücü ile birleştirerek, yerlileştirilen teknolojileri öncelikle ülkemizin ihtiyacına sunuyoruz. Baz istasyonu, son kullanıcı ürünleri (modemler), sabit internet çözümleri FTTx ve yerli sunucu olmak üzere son iki yılda yerli malı sertifikası alan ürün sayımız beşi buldu.
Yerlileştirme kapsamında en önemli adımı ise yerli sunucu ile attık ve performansı ile dünya rekoru kıran ZTE’nin sunucusunu Türkiye’de ilk kez yerlileştirdik. Özellikle telekom operatörleri, kamu kurumları ve finans sektörünün yakın ilgi gösterdiği Netaş Bulut Sunucu’nun ilk siparişi Turkcell’den geldi. Turkcell’in şebeke altyapısını sanallaştırdığı ve üzerinde 4G şebekesi dahil telekomünikasyon çözümlerini konumlandırdığı Unified Telco Cloud altyapısında ilk kez yerli sunucu kullanılacak. Sonraki adımda hedefimiz ise sözkonusu ürünleri, ZTE’nin geniş uluslararası ağında yer alan ve Netaş’ın bilinirliğinin güçlü olduğu diğer ülkelere ihraç etmek.”
Sinan Dumlu “Sistem Entegrasyonu tarafında hayata geçirdiğimiz söz konusu projelerimizde bilişim hizmetleri şirketimiz BDH ile birlikte yer alıyoruz. BDH’ın kurulum, bakım, yönetilen hizmetler gibi profesyonel hizmetlerdeki yetkinliğini ve sahadaki yaygınlığını projelerimizde kullanıyoruz. BDH, dünyanın önde gelen dizüstü bilgisayar, yazıcı, tablet, telefon gibi akıllı cihaz markalarının Türkiye’deki yetkili servis üssü olma konumunu sürdürüyor. 20 farklı lokasyonda şubesi bulunan BDH, ayda 80 binin üzerinde çağrı kayıt takibi yapabiliyor. Tüm Türkiye’de 2 saatten başlayan Hizmet Seviyesi Anlaşması ve 7/24 uzaktan yerinde servis desteği ile BDH müşteri memnuniyeti sağlamaya devam ediyor” dedi.
Fırsatlar savunma ve akıllı ulaşım teknolojilerinde
Türkiye’nin telekomünikasyon teknolojilerindeki en deneyimli ArGe’sine sahip olduklarına değinen Dumlu; “ArGe’miz ile özellikle savunma teknolojileri alanında yurtiçinde ve yurtdışındaki birçok projeyi değerlendiriyoruz. Tamamen milli olarak geliştirdiğimiz akıllı ulaşım için haberleşme çözümleriyle de önemli işbirlikleri geliştirme aşamasındayız. Diğer yandan dünya çapında yetkin mühendislerimiz ile uygulama yazılımları ihtiyaçları konusunda şirketlere danışmanlık ve geliştirme hizmetleri sunuyoruz ” dedi.
“VisiumLabs markası altında sunduğumuz ArGe’mizde özgün olarak geliştirdiğimiz test ürünlerimize olan ilgi de artarak devam ediyor” diyen Sinan Dumlu, şunları kaydetti: “Mobil cihaz parkurumuz Visium Farm’ı Azerbaycan’a ihraç etmemizin yanı sıra yeni çıkardığımız test yönetim aracı Visium Manage ürünümüzün de ilk satışını gerçekleştirdik. Türkiye’nin önde gelen dokuz bankasının ortaklığında kurulan bir finans kuruluşu; Visium Manage sayesinde test süreçlerini merkezi olarak organize edebilecek, ihtiyaçları ile test senaryoları arasında ilişki kurarak, riskleri ve hataları kolaylıkla takip edebilecek.”
Son olarak Netaş’ın dönüşümünün en önemli ayağını “çalışanlarının” oluşturduğuna dikkat çeken Dumlu; “Netaş’ın ikinci elli yılına ortak akılla imza atmak için Netaşlılar olarak hep birlikte bir yolculuğa çıktık. Bu kapsamda, şirketimiz içinde We’ adı altında bir çalışan deneyimi programı başlattık. Çalışanı merkeze alan, içgörü odaklı, yeni fikirler ve geri bildirimlerle sürekli geliştireceğimiz programımız ile potansiyelimizi daha fazla açığa çıkarıp, çevikliğimizi ve etkinliğimizi artırmak istiyoruz” açıklamasını yaptı.