Yenilenebilir enerji, dışa bağımlılığı azaltmak için önemli bir alternatif
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 9 Ağustos tarihinde, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından düzenlenen ‘World Conference on Energy Science and Technology Programı’na video konferans yöntemiyle katıldı.
Güçlü ve sürdürülebilir büyümeye giden yolun girdilerin ne kadar verimli ve rekabetçi şekilde bir araya getirildiğiyle doğrudan ilişkili olduğunun altını çizen Bakan Varank, enerjinin bu kapsamda kritik bir bileşen niteliği taşıdığını kaydetti. Varank, büyüme için üretime, üretim için de enerjiye ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek endüstri geliştikçe enerji ihtiyacının da arttığını vurguladı. Türkiye gibi ülkeler için enerjide dışa bağımlılığın cari açık ve dış kırılganlık riskini artırdığını dile getiren Varank, “Yenilenebilir enerji, özellikle gelişmekte olan ülkelerde dışa bağımlılığı azaltma ve sanayileşmeyi hızlandırmada önemli bir alternatif. Ayrıca düşük maliyeti ve çevresel avantajlarıyla sürdürülebilirlik açısından çok önemli” dedi. Varank, enerji sektörünün yapısal bir dönüşüm içinde olduğunu belirterek 2050’de dünyada üretilen enerjinin yüzde 85’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasının öngörüldüğünü, rüzgar ve güneş kaynaklarının da en büyük paya sahip olmasının beklendiğini ifade etti.
Güneş paneli üretiminin 4 aşamasını tek çatı altında toplayan Ankara’daki tesis dünyada tek
Gelecek 10 yılda kamu ve özel sektör tarafından taahhüt edilen 1 trilyon dolarlık rüzgar ve güneş yatırımının bulunduğunu aktaran Bakan Varank, “Bu rakamlar sektörün önemini ve değişime uyum sağlama ihtiyacını gösteriyor. Bu kapsamda Türkiye olarak, yenilenebilir enerjiden en yüksek düzeyde yararlanarak petrol ve gazdaki dışa bağımlılığımızı avantaja çevirmek istiyoruz” değerlendirmesini yaptı. Varank, yatırımcılara verdikleri desteklerle yerli sanayinin gelişmesinde aktif rol aldıklarını kaydederek 2012’den bu yana yenilenebilir enerji yatırımları için 7 binin üzerinde teşvik belgesi düzenlediklerini ve bu belgeler sayesinde birçok değerli projenin hayata geçirildiğini ifade etti. Geçen yıl Ankara’da açılan entegre güneş paneli üretim tesisine değinen Varank, güneş paneli üretiminin 4 aşamasını da tek çatı altında gerçekleştirebilen tesisin, bu özelliğiyle dünyada tek olduğunu aktardı. Varank, ‘Enerji İhtisas Endüstri Bölgeleri’ kurulmasına ilişkin desteklere dikkat çekerek bu bölgeler tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde 6 bin megavat güneş enerjisi kapasitesine ulaşılacağını dile getirdi. Enerji teknolojilerindeki Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarının sektörün gelişimi için önem taşıdığını vurgulayan Varank, TÜBİTAK’ın bu kapsamdaki çalışmalarını anlattı. Bakan Varank, TÜBİTAK tarafından desteklenen Türkiye Fotovoltaik Teknolojileri Platformunun yeni nesil güneş enerjisi teknolojileri de dahil yüksek verimliliğe ve maliyet etkinliğine sahip fotovoltaik teknolojileri geliştirdiğini belirtti.