Yenilenebilir enerji farkındalığı gelişiyor
Merhaba
Pandemi ile birlikte e-ticaret de gerçek gücünü gösterme imkanı buldu. Bunun sürdürülebilirliği önümüzdeki döneme bağlı, ama e-ticaretin gelişim potansiyelini ortaya koyan bazı bilgileri seninle paylaşmak isterim. Para iadeli alışveriş sitesi Avantajix.com’un Ticaret Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl e-ticarette 2,29 milyar adet sipariş karşılığı 226 milyar liralık pazar büyüklüğüne ulaşılmış. İnternet üzerinden satın alınan ürün ve hizmetlerde sepet ortalaması da doğal olarak ödeme şekillerine göre değişmiş. Misal, internetten kredi kartı ile satın almalarda sepet ortalaması 182 TL olurken, kapıda ödeme, havale, EFT ve diğer seçeneklerde sepet ortalaması 53 TL’ye kadar düştü. Avantajix.com Kurucu Ortağı Güçlü Kayral’ın dikkat çektiği gibi, pandemi ile bazı sektörlerde dijital satışlar 2-3 kat arttı, bazı sektörlerde ise ciddi gerilemeler oldu. Dijital satışlarını en fazla artıran sektör ise yüzde 283 artışla gıda ve süpermarketler.
Örnek olmasını dilediğim bir işbirliği haberinde sıra. TotalEnergies’in Amazon’un faaliyetlerini yüzde 100 yenilenebilir enerjiyle sürdürme taahhüdüne katkıda bulunacağı, Amazon’un da TotalEnergies’in dijital dönüşümünü hızlandırmasına yardımcı olacağı stratejik bir işbirliğinde bulunacakları açıklaması geldi. Bu stratejik anlaşma hem TotalEnergies hem de Amazon işletmelerini kapsayacak. TotalEnergies’in yenilenebilir enerji ve elektrik faaliyetleri göz önüne alındığında, tüm taraflar için tam bir kazan-kazan hamlesi.
Konserlerden uzak kaldığımız pandemi döneminde Duende ve HOOD Base, iyzico’nun desteği ile tematik bültenleriyle müzisyenlere ilham vererek ortak üretim alanında çok boyutlu bir etkileşim yaratacağı “Newsletter Soundtrack” projesini hayata geçirmiş. “Metinsel içerik müzikle buluşarak çok boyutlu bir deneyime dönüşebilir mi?” sorusunun bir cevabı olarak ortaya çıkan Newsletter Soundtrack’in okuyucuları, bir yandan Duende’nin tematik bültenlerini Aposto!’nun web ve mobil uygulamaları üzerinden Taner Yücel, Randomized Issues ve Oğuz Öner’in besteleri eşliğinde okurken, müzisyenlerin Spotify profillerini ziyaret ederek iyzico ödeme sistemi aracılığıyla müzisyenlere doğrudan katkıda bulunabilecek. Spotify ve iyzico işbirliğiyle pandemi döneminde müzik sektörüne destek olabilmek adına hayata geçirilen Sanatçı Fon Toplama özelliği sayesinde dinleyiciler, favori sanatçılarının Spotify profilleri üzerinden onlara doğrudan katkıda bulunabiliyor. Hatırlatması benden…
Türkiye’yi Bitcoin ile tanıştıran ve 3,7 milyon kullanıcı sayısına ulaşan BtcTurk, Bitcoin ve kriptoparalar ile ilgili temel kavramları işaret diline kazandırarak, kriptopara dünyasını herkes için erişilebilir kılıyor. BtcTurk, YouTube Kanalı’nda İşaret Dili Danışmanı Buket Ela Demirel’in sunumuyla kriptopara terimlerini işaret dili ile anlatıyor ve işitme engelli bireylerin Bitcoin ve kriptoparalar ile ilgili temel kavram ve terimlerin açıklamalarını işaret dili ile öğrenebilmelerine imkân tanıyor.
Önemli bir başarı hikayesinde sıra… Yerli teknoloji şirketi Kaizen, Coca-Cola için geliştirdiği “Daha Daha Platformu”nun, 7 ülkede daha kullanılacağını duyurdu. Müşteri sadakat programlarıyla oyunlaştırma ve sipariş çözümlerini büyük veri odağında sunan İTÜ Teknokent’te mobil odaklı tasarım ve teknolojiler geliştiren Kaizen Teknoloji’nin bu çalışması iOS, Android ve web versiyonları bulunan bir uygulama ve Coca-Cola’nın milyonlarca tüketicisine doğrudan ulaşmasını, hediye ve fırsatlar sunmasını sağlıyor.
Uçtan uca danışmanlık ve dijital dönüşüm projeleri yürüten mühendislik şirketi Linktera, UiPath’in ‘Diamond Partner’ statüsüne sahip ilk Türk şirketi olmuş. Bu ortaklık sayesinde Türkiye ile beraber bölge ülkelerinde de aktif olarak yeni pazarlar geliştirip bu pazardaki kurumlara otomasyon çözümleri sunulması hedefleniyor.
Türkiye’nin en büyük endüstriyel holdingi SOCAR Türkiye, dünyanın en prestijli iş ödüllerinden International Business Awards’ta (IBA) altın madalyanın sahibi olmuş. SOCAR Türkiye, IBA değerlendirmelerinde altın madalyanın karşılığı olan Gold Stevie ödülünü, ‘Mobil Site ve Uygulama’ kategorisinde, kurum içi dijital iletişim platformu olan “SOHO (SOCAR Home)” intranet uygulamasıyla almış.
Bu hafta ilk kitabım gazeteci ve yazar Oğuzhan Saruhan’ın hem kişisel girişimini büyütmek hem de ulusal markaları kitlelere ulaştırmak isteyenlere yol gösterdiği “Instagram Girişimciliği” kitabı. Oğuzhan Saruhan; Instagram için etkili içerik oluşturmak için taktikler, Instagram algoritması, içerik üretirken kullanılabilecek pratik araçlar, Instagram’da performans analizi gibi kritik başlıkları Destek Yayınları’ndan çıkan kitabında ele alıyor.
İkinci kitabım Megan Hunter’ın romanı “Kuş Kadın Harpy”. Aslı Perker’in çevirisi ve Kafka Kitap logosuyla raflarda yerini alan kitap, evlilik, sadakatsizlik ve güç üzerine kurulu. Üçüncü kitabım ise teknoloji alanındaki Türkçe kaynak eksikliğini giderecek. 4.5G ve 5G teknolojisi çalışmalarını müfredata alıp bu alanda Türkçe kaynak eksikliğini gideren Altınbaş
Üniversitesi’nin yayını Haberleşme Sistemleri 1 kitabı. 4G/LTE haberleşme sistemlerinin temelleri Türkçe olarak anlatılırken, kitapta, 4.5G alanında hem akademik hem de endüstriyel çalışmaları sade bir dile anlatılıyor. 5G ve 6G araştırmalarının da kitaplaştırılması gündemde.
Haftaya görüşmek üzere,