Yenilikçi teknolojiler kadın istihdamına çok önemli fırsatlar sağlıyor
8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında düzenlenen ‘Dijital Dünya Kadınları’ etkinliği bu yıl ‘Dijital Dünya Kadınları: YAŞAYAN. YAŞATAN.’ temasıyla 10 Mart tarihinde çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla 2019 yılından bu yana her yıl düzenlenen etkinlik, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) önderliğinde GLOBALNET İnternet Teknolojileri ve Yazılım firması tarafından organize ediliyor. Etkinliğin açılışında konuşan TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe, TBD Merkez Yönetim, Şube Kadın Grupları ve CEPIS Kadın Çalışma Grupları ile ‘Dijital Dünyadaki Kadınlar’a yönelik yapılan çalışmaları anlattı. Aktepe, “İçinde bulunduğumuz dijital dönüşümün; kadın gücü, kadın zekâsı ve kadın dokunuşu olmadan eksik kalacağı şüphesiz. Tüm kadınlar hadlerini aşsın! Eşitliği böyle sağlayabiliriz” değerlendirmesini yaptı. TBD Merkez YK Üyesi Ceyda Süer, “Kadının olduğu yer yaşam buluyor, kendi yaşamından ilham alıyor, tecrübeleriyle yoluna yeni oluşumlarla devam ediyor. Tüm sektörlerde, tüm endüstrilerde; cinsiyet eşitliği, çeşitlilik ve dahiliyet, kadın gücü sadece toplumsal, sosyal bir konu değil, ekonomik bir mesele. Bilişim sektöründe ise önemi çok daha büyük çünkü sektörümüz her sektörü yatay kesiyor. Derneğimiz de, bu farkındalık ve sorumluluk ile teknolojide ve teknolojiyle kadının gücünü artırılmasını hedefleyen; tüm tarafları bir araya getiren, tecrübe paylaşımına imkan veren ve güzel örnekleri öne çıkaran çabalar içinde. TurkishWIN (Turkish Women Inernational Network) tarafından yürütülen ‘Milyon Kadına Mentor’ programının TBD olarak paydaşıyız. Bu program STEM alanlarında, 18-25 yaş aralığında üniversitede okuyan ya da çalışan genç kadınları ve sektör liderlerini, mentorluk ağıyla dijital bir platform üzerinden bir araya getiriyor” şeklinde konuştu. TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı Ertan Barut da şu noktalara dikkat çekti: “Yazılım sektöründe kadın liderliğini çok önemsemekteyiz. Bu uğurda birçok STK ile temas halindeyiz. Bu konudaki her türlü projeye, fikre ve öneriye açığız. Kadınların dijital alanda ve özellikle de yazılım alanında liderlik yapmalarını istiyoruz ve destekliyoruz.”
Stratejik bakış açısı kadınların eğitimi içinde muhakkak olmalı
Etkinliğin ilk bölümünde; Ceyda Süer moderatörlüğünde; girişimleri ve projeleriyle farklı renklerdeki dijital dünya kadınlarının başarı hikâyeleri ve paylaşımları yer aldı. Michael Page Türkiye Teknoloji İş Birimi Lideri Deniz Çakırgil Sezen, Endüstri 4.0 ile başlayan teknolojik dönüşümün hayatımızın merkezinde olduğunu vurgulayarak otomasyon ve yapay zekâ gibi teknolojilerin kadın istihdamına çok önemli fırsatlar sağladığını vurguladı. İkiz dönüşüm; sürdürülebilirlik ve teknolojik dönüşüm stratejileri üzerinde çalışmalar yapan Stravision Kurucusu Dr. Verda Emiroğlu, çokdisiplinli yapılarla dönüşümü yönetmeye çalıştıklarının altını çizerek “Genç girişimci kadınlarımız ve genç kızlarımız bana çok büyük heyecan veriyor. Dönüşümde de en çok buna ihtiyacımız var. Ekip çalışması çok önemli. Kadın ve erkeğin bir arada olduğu ekipler çok daha güçlü oluyor” dedi. Emiroğlu, şu noktalara dikkat çekti: “Girişimci olarak yola çıktığınızda hayatla yüzleşiyorsunuz. Girişimcilere pek çok platformda mentorluk yapıyorum; öğrendiğim, bildiğim her şeyi özgürce söylüyorum. Bugün kendime ‘gelecek girişimcisi’ diyorum. Kadınların geleceğe dair öngörülerinin erkeklere göre daha doğru ve daha renkli olduğunu düşünüyorum.” “Bugün yaptığımız her şey geleceği inşa ediyor” ifadesini kullanan Emiroğlu, “Stratejik bakış açısı kadınların eğitimi içinde muhakkak olmalı. Genç kızlarımıza bunları anlatmaya çalışıyorum” dedi.
Eczacılık 4.0 kavramını yaygınlaştırıyoruz
Pharmaino Kurucusu Ömrüm Ergüven, eczacılık fakültesine girdikten sonra bu kadar geleneksel bir alanın inovasyona ihtiyacı olduğunun farkına vardığını vurgulayıp Pharmaino olarak Eczacılık 4.0 kavramını, eczacılıkta yapay zekânın kullanımını yaygınlaştırdıklarını dile getirdi. Ergüven, “Gelenekselle geleceği birleştirince ortaya çok güzel şeyler çıkıyor. Kadınlara teknolojiyle eczacılık nasıl birleştiriliyor; bunları anlatmaya çalışıyorum” şeklinde konuştu. Güzellik sektöründeki büyük açığı fark ederek güzellik hizmetlerini eve getiren ilk teknolojik girişim olan Melo App’in Kurucusu Melis Bilgili Baki, “En yetenekli kişisel bakım ve güzellik uzmanlarını bir araya getirerek bu hizmetlere ihtiyacı olan müşterilerin, istediği uzmandan istediği yer ve zamanda kolayca randevu almasını ve güvenli ödeme yapmasını sağlamak için dijital güzellik asistanı Melo App’i hayata geçirdik. Önemli olan hayali proje haline getirebilmek” açıklamasını yaptı. Peppythings Kurucusu Ezgi Köse, “Tek istediğim manevi olarak insanların hayatına dokunabilmekti. Maneviyat olmazsa maddiyat yeterli olmuyor” değerlendirmesinde bulunarak “Ben neyi seviyorum?” üzerine odaklandığını dile getirdi. İlk zamanlar yakın çevresinin kendisiyle dalga geçtiğini söyleyen Köse, “Kendi bakış açımla içerikler üretip ya da marka kurup insanların hayatına entegre etmek ve onlara ilham olmak istiyorum diyerek kendi markamı kurdum” açıklamasını yaptı. Etkinliğin ikinci bölümüdeki, moderatörlüğünü Ertan Barut’un yaptığı ‘Sivil Toplumda Kadın Liderler’ paneline; YASAD YK Başkanı Gönül Kamalı, Türkiye Açık Kaynak Platformu Koordinatörü Sertaç Yerlikaya, Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneği YK Başkanı Burcu Yılmaz, TÜBİDER YK Başkanı Pınar Kabil katıldı. Konuklar; sivil topluma yönelik hikâyelerini, yaşamlarında tutuğu yeri, başından sonuna kadarki süreçte karşılaştıkları zorlukları ve bunların üstesinden nasıl geldiklerini paylaştılar.