Yenilikçi ürünler ile dünyaya açılım…
Argedor Kurucusu ve CEO’su Dr. Güven Fidan, “Sahip olduğumuz ürün ailesi ve dünya lideri bir marka ile; veri analitiği, makine öğrenmesi, yapay zeka gibi alanlardaki bilgi birikimimizi işbirliğine dönüştürerek, dünyaya hitap eden yenilikçi ürünler çıkarıyor olmamız, Argedor için oldukça heyecan verici bir gelişme oldu” dedi.
Türkiye’de kurumlar, uluslararası gelişmeleri oldukça yakından takip ediyorlar; hem yurtiçi hem de yurtdışı gelişmeler ve ihtiyaçlar ve teknolojinin gelişmesi, Türkiye’deki kurumların bu dönüşümün parçası olması için bir baskı oluşturuyor. Bu baskı sadece dışarıdan gelmiyor, aynı zamanda kurumların içinden de özellikle yenilikçi fikirlerin ortaya çıkması ve bunların harekete geçirilmesi konusunda bir ekosistem oluşmaya başlamakta. Ar-Ge sonucunda elde edilen çıktılar görüldükçe, kurumların içerisindeki innovatif fikrileri hayata geçirmek isteyen takımları bunun öncülüğünü yapmaktadır. Artık pazarın yerelden daha çok dünyayı hedeflediği bir dönemde, olduğumuzun altını çizen Argedor Kurucusu ve CEO’su Dr. Güven Fidan, “Tüm dünyadaki rakipleri de göz önüne alarak, yüksek kalitede katma değerli servisler ve ürün geliştirme zorunluluğunu ortaya konması gereken ciddi bir gerçekliktir. Covid-19 döneminde daha da belirginleşen dijital servislerin pazara çıkma ve yayılma hızı da ayrıca baskı unsuru oluşturmaktadır. İlk kullanılabilir ürünün birkaç hafta içerisinde çıktığı ve son kullanıcıların geribildirim ve gereksinimleri üzerine dayalı geliştirim süreçlerine güçlü bir adaptasyon gerektirmektedir. Eskiden kullandığımız süreç tanımlarımız, bu yıkıcı yenilikçilik ekosisteminden etkilenmiş ve sürekli adaptasyon gerektiren ürün merkezli yeni bir modelin ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Eski reflekslere sahip kurumlar için kaçınılmaz bir dönüşümü zorlayan bu yapı, kendi içerisinde sürekli sağlanacak innovasyon ekosistemi ile birçok fırsatı da beraberinde getirmektedir. Tüm bunları oluşturmak içinse veriyi elde etmek ve anlamlandırmak, işin merkezine oturmuş durumdadır. Sadece kurum içi değil, artık hedef ürün ekosistemini doğrudan veya dolaylı etkileyebilecek, akan tüm veriyi elde edebilecek siber dijital servisler oluşturulmaktadır. Büyük veri analiz teknolojileri, makine öğrenme, derin öğrenme ve yapay zeka alanındaki gelişmeler ve buluta dayalı altyapılar bu yenilikçi ekosistemi destekleyen en önemli bileşenler olarak göze çarpmaktadır” dedi.
Veriye dayalı ekosistemin teknoloji altyapısı
Güven Fidan’a göre, kurumlarımızın veriye dayalı bu ekosistemde, doğru teknolojik altyapıya sahip olması kritik bir nokta; ancak bir o kadar önemli olan ise zihinsel dönüşümün de beraberinde oluşmalı. Bunun sonucunda doğal bir dijital veya teknolojik dönüşüm yaşanarak, daha fazla üreten yapılar ve nesiller oluşturabileceğimize yönelik inancı tam olduğunu belirten Fidan, Argedor’un da yenilikçi ürünler geliştirme ve dünyaya açılma konusunda önemli çalışmalar yaptığını belirterek, şu bilgileri verdi:
“Argedor Bilişim Teknolojileri A.Ş., ODTÜ Teknokent’te bulunan Türkiye merkezli bir Ar-Ge ve yazılım geliştirme Firmasıdır. Argedor, 2011 yılında bir BT şirketi olarak kurulmuş ve 9 yılda büyüyerek büyük veri analitiği, yapay zeka, iş zekası, Blockchain ve akıllı şehir çözümleri sunan Türkiye’nin en büyük işletmelerinden biri haline gelmiştir. Argedor, kuruluşundan bu yana, analiz, tasarım, uygulama geliştirme ve entegrasyondan desteğe kadar tüm proje yaşam döngüsünü kapsayan yenilikçi yazılım çözümlerine ve hizmetlerine odaklanmıştır. Ayrıca CMMI Seviye 3 sertifikasına sahiptir. Araştırma ve geliştirme şirketi olarak yetkinliklerimizi sürekli geliştiriyor ve araştırma ve geliştirmeye yatırım yapıyoruz. Bunun için üniversite-sanayi iş birliğini gerektiren birçok ulusal ve uluslararası projede yer aldık. TÜBİTAK tarafından finanse edilen ulusal projelerimizin yanı sıra Ar-Ge KOBİ ortağı olarak Avrupa Birliği tarafından finanse edilen birçok uluslararası projede de iş birliği yaptık. Üniversite-sanayi iş birliğinin ve uluslararası iş birliklerinin vizyonumuzun önemli bir parçasını oluşturduğuna inanıyoruz. Argedor, son yıllarda çeşitli bakanlıklar, belediyeler, kamu kurumları, telekomünikasyon şirketleri ve özel şirketler tarafından kullanılan birçok veri analitiği ve yapay zeka tabanlı çözümler geliştirmiştir. Yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğümüz birçok iş birlikleri ile amacımız bugünü ve geleceği gerçek anlamda etkileyecek yenilikçi ürünler oluşturmaktır. Büyük veri analitiği, yapay zeka, derin öğrenme, makine öğrenimi (AI, DL, ML), iş zekası, akıllı şehir uygulamaları, bulut tabanlı platformlar, IoT teknolojileri ve Blockchain gibi teknolojiler bizim temel uzmanlık alanlarımızı oluşturuyor.”
Cisco ile birlikte oluşan yenilikçi platform
Cisco ile yakın zamanda başlayan ve hızlı bir yol alınan işbirliği sürecinin oluştuğu bilgisini veren Dr. Güven Fidan, “Sahip olduğu ürün ailesiyle dünya lideri bir marka ile; veri analitiği, makine öğrenme ve yapay zeka alanlarındaki bilgi birikimimizi işbirliğine dönüştürmemiz ve yenilikçi ürünler çıkarıyor olmamız, Argedor için oldukça heyecan verici bir gelişme oldu. Oluşturduğumuz çözüm şu anda yazılım tabanlı geniş alan (SD-WAN) ağları üzerindeki veriler için makine öğrenme, yapay zeka tabanlı katma değerli analizleri gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda bu çözüm ulusal kaynaklar üzerinde çalışabilen ve verinin ülke içinde işlendiği, geliştirilebilir bulut tabanlı bir altyapı da sunmaktadır” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Cisco ile birlikte oluşan bu yenilikçi platform; Aregedor’un Ar-Ge vizyonunu Türkiye için öncü bir ürüne dönüştürerek, global pazar için de bu tecrübeyi taşıyabilecek kapasiteye hızla dönüşmektedir. Kendini bir veri şirketi olarak tanımlayan Argedor, veri ekosisteminin omurgasını oluşturan bu ağ yapısında kendini, çözülmesi gereken birçok gereksinimin ve gerçek ‘problemin’ içinde bulmuştur. İnovasyonun temelini oluşturan bu çok değerli etkileşim ile enerjimizi ve heyecanımızı müşterilerimize özel ve sürekli gelişen çözümlere odaklamış durumdayız.
Argedor, müşterilerini, geliştirdiği ürünlerin temelini oluşturan veriyi; üreten, onunla etkileşimi sağlayan ve çözümün parçası olarak görmekte, böylece sahip olduğu veri analitiği, makine öğrenme ve yapay zeka bilgi birikimini onlarla birlikte ve onlara özel ürün üretmeyi hedeflemektedir. Bunun için Argedor kullanımı tecrübe gerektirmeyen ancak temel veri analitiği servislerinin son kullanıcılar tarafından kolay kullanımına sahip genel ve özel bulut mimarisi üzerinde çalışan yazılım ve çözümler sunmaktadır. Bu ürünlerin en çarpıcı özellikleri; hızla değişen ekosistemde, yeni gereksinimlere uyum sağlayabilmesi için yeni veri işleme, modelleme, analiz etme ve uyarlayabilme mimarisine sahip olmasıdır. Böylece sürekli gelişimin bir parçası olan yaşayan bir ürün sistem oluşturmaktadır.
Argedor olarak yapmış olduğumuz Avrupa Birliği projelerindeki yabancı paydaşlar ile yaptığımız iş birliktelikleri sayesinde yurtdışına veri analitiği, yapay zeka ve makine öğrenmesi konularında projeler gerçekleştiriyoruz. Ayrıca son dönemde Cisco ile geliştirdiğimiz iş birlikteliği ile ortaya çıkan SDWAN çözümünün de önümüzdeki dönem içerisinde yurtdışı pazarlarda da talep göreceği beklentimiz oldukça yüksektir.”