Yenilikçiliğe BRAIN gerek
Başkan Obama diyor ki:
“Eğer en iyi ürünleri imal etmek istiyorsanız, fikirlerinizin en iyi olması gerekir. İnsan Genomu’nun haritasını çıkartmak için yatırdığımız her doların karşılığında ekonomiye 140 dolar kazandırdık. Bugün, bilim kişilerimiz, insan beyninin haritasını çıkartmaya başlayacak ve Alzheimer de dahil birçok hastalığın anahtarını bulacak. Zaman, Uzay Yarışı’nın en hızlı günlerinden bu yana tanık olmadığımız yoğunlukta bir Ar-Ge düzeyine ulaşma zamanıdır.”
Başkan Obama’nın 2013 Ulusun Durumu Konuşması’ndaki bu sözleri şimdi BRAIN (Beyin) adlı bir mega-proje oldu. 2014’te en az 110 milyon dolar ayrılacak bu projenin tam adı Beyin Araştırmaları ile Yenilikçi Nöroteknolojileri İlerletme (Brain Research through Advancing Innovative Neurotechnologies). Baş harfleri BRAIN ediyor.
İnsan beyninin hala yüzde 100 keşfedilmeyen bölümleri çok. Neyin nasıl çalıştığı epeyce biliniyorsa da, bu işleri “beyni açıp bakarak” anlamak mümkün değil. 100 milyar nöronun 100 trilyon bağlantı yaptığı sanılıyor.
Obama’nın 2 Nisan’da BRAIN Projesi’ni sunarken dediği gibi:
“Işık yılları uzaktaki galaksileri keşfedebiliriz, atomdan küçük parçaları araştırabiliriz, iki kulağımızın arasında oturan 1.5 kilo ağırlığındaki bir gri maddenin esrarını çözemiyoruz.”
Beyindeki donanım, beyinler arasında neden fark olduğunu açıklayamıyor. 21. yüzyılın sorunlarını çözmek için beyni “iyi çalışanların,” yenilikçilik savaşında ön saflarda olması gerekecek. Bu nedenle beyini anlamak zorundayız.
Obama, devamla:
“Ekonomimizin gücü, fikirlerdir. Biz hep hayal eden, fikir geliştiren ve risk alan bir ulus olduk. Biz, yenilikçiliği herkesten daha iyi yaparız. Ve ekonomimizi daha da güçlü kılan, zaten işte budur…”
İşte bütün bu nedenlerden dolayı bu projeye, 40 yıl önce İnternetin temelini atan DARPA (İleri Savunma Araştırmaları Proje Kurumu) 50 milyon Dolarla katılıyor. NIH diye bilinen Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden 40 milyon. Ulusal Bilim Vakfı (NSF) 20 milyon.
Beyin kökenli hastalıkların nedenlerini araştırmak kadar, bilgisayar-insan ilişkisini daha kolaylaştıracak mekanizmaları anlamak da var menüde. Ayrıca, savaşlarda yaralanan, travma geçirenlerin iyileştirilmesini hızlandıracak yöntemlerin geliştirilmesi de…
Başkan Obama’nın tek bir cümlede özetlediği İnsan Genomu Projesi hesabını açalım: 1988-2003 arasında hükümet 3.8 milyar dolar verdi. Bunun sonucunda 796 milyar dolar ekonomik kazanım sağlandı. Harcanan her tek Dolar karşılığında 141 dolar kazanıldı. Bilim, sadece bilim değil: Bilim=Ekonomi.