Yenilikçilik ve kazanç birlikte
Mobil uygulamalar hem yenilikçiliğe katkı sağlıyor hem de doğrudan müşteri kazandıran bir kanal haline geliyor.
Yenilikçilik, şirketlere her zaman değer katıyor. Teknolojik uygulamaları yakından takip etmek, yeni akımların içinde bulunmak da şirketlerin bilinirliğini artırıyor. Mobil uygulamalar ekran kültürünün egemen olduğu çağımızda kurumsal reklamın ve bilinirlik sağlamanın etkin bir yolu. Ancak bu konuda doğru bir muhasebe yapmak gerekiyor. Mobil uygulamaları yenilik etkinliği olarak değerlendirmek ve uygulamalara sadece bir görünürlük mecrası olarak bakmak doğru mu?
2007-2008 yıllarında kurumlar uygulamalarını daha çok prestij ve pazarlama çalışmaları kapsamında piyasaya sunuyordu. Yenilikçilik ise mobilin vazgeçilmezi konumunda kurumlara vizyon olarak ekleniyordu. Fakat artık bu strateji birçok farklı kurum için geçerli sayılmıyor. Sadece görünürlük sağlamak için uygulama çıkaran kurumlar zamanın çok gerisinde kaldılar. Mobil artık şirketlerin doğrudan satış kanallarından biri haline geldi. Kullanıcı deneyimi iyi tasarlanmış, satın alma aşamaları iyi planlanıp tasarlanmış uygulamalara sahip şirketler, bunun avantajını şimdiden görüyor. Satışta kanal çeşitliliği oluşturulmasının gerek satış rakamlarında, gerekse hedeflenen müşterilerin sisteme dâhil edilmesinde çok önemli bir faktör olduğunu doğrular nitelikte.
2012 yılında akıllı telefonların perakende satışlara etkisi yüzde 0,7 oranıyla 1,7 milyar TL düzeyinde bulunuyor. 2017’ye kadar bu oranın yüzde 14-17 bandına yükselmesi bekleniyor. Yani 65 80 milyar TL’lik perakende satışı etkileyeceği tahmin ediliyor.
Mobil odaklı iş akışları ve çözümlerle rekabet eden şirketler karlılıklarının ve satışlarının önemli bir bölümünü uygulamaları aracılığıyla sağlıyor. Mobinex Operasyon Yönetim Müdürü Alper Cumhur Albayrak “Uygulama pazarındaki gelişmenin farkında olan sektörler hem piyasayı düzenleyici, hem de güven yaratan çözümlerle hem diğer sektörlerde de çözümlerin ortaya çıkması için lokomotif görevi görüyor ve öğretici referanslar ortaya koyuyor” diyor. Kurum ve müşteri hedefleri mobil uygulamaların başarılı kullanımı sayesinde doğrudan iletişim ile satış gerçekleştirme ve müşteri sadakati sağlanabilmesi çerçevesinde kesişiyor. Avea Mobil Bağlantı Direktörü Baran Yurdagül “Hizmet verilen sektör bazında kullanıcı deneyimine sunulan mobil uygulamalar aracılığıyla, kullanıcıların da bu mobil uygulamalar yoluyla kurumların sundukları hizmetlerden çok daha kolay yolla faydalanabilme ve elde etmek istedikleri ürün ve hizmetlere daha hızlı sahip olabilmeleri noktasında örtüştüğünü görülüyor.
Son kullanıcı beklentilerinin her geçen gün daha fazla egemen olduğu mobil uygulamalar pazarında, şirketlerin BT politikalarını yönlendirdiği günümüzde kurumsal BT yöneticilerinin mutlaka mobil uygulamalar konusunda bir vizyonunun olması gerekiyor.”
Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç da her şirketin çalışan profiline ve iş ihtiyaçlarına göre kendi stratejisini oluşturması gerekiyor. Kurumların yol haritalarının belirlenmesinde her türlü yardımı sağlamaya hazır olduklarını söylüyor.
Sahada kolaylık, arenada saygınlık
Mobil uygulamalar halihazırda ağırlıklı olarak sahada çalışan bayi yapısına sahip şirketler tarafından tercih ediliyor. IBM Türk Worklight Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Satış Lideri Gözde Topuz, kurumsal mobil uygulamaları en çok teknoloji, bankacılık, sigortacılık, ilaç, kimya, perakende ve otomobil sektörlerinin kullandığını belirtiyor. Topuz iş zekâsı, karar verme sistemleri, maliyet düşürme avantajları konularında sektörel bilinç artınca mobil teknolojilerdeki kullanımın beklenen seviyelere ulaşacağı düşüncesinde. Mobil uygulama yatırımları şirketlere hem doğrudan hem de itibar artırmaları yoluyla uzun vadede katkı sağlıyor. KoçSistem Ar-Ge ve İş Uygulamaları Danışmanlık Direktörü Ömer Özgür Çetinoğlu “Mobil uygulamalar hem şirketlerin satış, müşteri hedefleri gibi ana hedeflerine hem de yenilikçilik ve görünürlük gibi şirket itibarına pozitif katkı sağlayacak alanlara hizmet ediyor. Aslına bakarsanız zaten görünürlüğünüzün artması da yine satış hedeflerinize ulaşmanıza katkı sağlıyor” diyor.
Uygulamalarınızı hedef kitlenizin beklenti ve ihtiyaçlarına paralel geliştirirseniz, daha önce yapılanları tekrar etmek yerine yenilikçi bir bakış açısıyla stratejinizi geliştirirseniz, doğrudan satışa da müşteri hedeflerine de katkı beraberinde gelecektir. Uygulamalarda yenilikçiliğin önemine değinen Acıbadem Mobil Sağlık Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay kullanıcıların ihtiyaç ve beklentilerini göze alarak pratikliği ön plana çıkardıkları Acıbadem Mobil Sağlık’ın uygulamasını örnek gösterdi.
Mobil uygulamalar, sektörel olarak doğrudan satış rakamlarının artmasına ve müşteri hedeflerine dokunabiliyor. İnnova Telco ve Mobil Çözümler Yöneticisi Tankut Yılmaz, mobil uygulamaların varlığının bazı ürün ve hizmetlere artı bir değer katarak tüketicinin tercihini olumlu yönde etkilediğini söylüyor. Yılmaz, sayısal yayın platformları gibi ürün ve hizmetler mobil cihazlardan kontrol edebilmeyi sağlayan uygulamalarla zenginleştirilerek, katma değerli ürün ve hizmetler olarak oyuncaklar, basküller, nabız ölçme cihazları, sunu cihazı, güvenlik kameralarını örnek olarak gösteriyor. Smartface CTO’su Osman Çelik mobil uygulamaların uygulama çeşitliliğinin içinde deneyim kalitesinin yüksek önem taşıdığını vurguluyor.
Ulaşılabilirlik mobil uygulamaları cazip kılıyor
Vizyon Arge Satış Müdürü Sinem Tirkeş ulaşılabilirliğin mobil uygulamaların müşterilerin doğrudan tercih ettikleri platform haline getiren unsurun ulaşılabilirlik olduğunu ifade ediyor. Nokia Türkiye Portföy ve Ürün Pazarlama Müdürü Timuçin Şentürk “Bilgisayar işlevine de sahip bir telefonun uygulamalarla zenginleşmemesi beklenemezdi zaten” diyor.
Kullanıcıların mobil platformları tercih etmelerindeki bir diğer etken de, kişisellik. Kullanıcı tercihleri farklılıklar göstermekle birlikte kullanıcıyı motive eden unsurlar da farklı olabilir. Mobil bankacılık hizmetleri, mobil uygulamalar veya sosyal ağlar gibi kendi özelinde farklılıklara sahip olan platformlardır. Her sosyal ağ ve uygulama kendi özgün içeriklerini üretiyor. Defne Genel Müdürü Oğuz Haliloğlu “Sosyal ağlara kullanıcıların tek bir platform üzerinden bağlanmasını sağlayacak platformlar kullanıcıya ve mobil operatörlere oldukça kolaylık sağlamakta. CRM uygulamaları açısından da mobil operatörlere ve şirketlere oldukça kapsamlı veri birikimi oluşturmaktadır.
Alışveriş merkezlerinde tüketici davranışlarını izlediğimizde, insanların mobil dünyanın içinde bulunduğunu görüyoruz. Müşteriler vitrine değil, mobil cihazlarının ekranlarına bakıyor. Mağaza vitrinlerindeki yaratıcı tasarımlar, bildirimler, kampanya ilanlarının hiçbiri müşteriyi, mobil uygulama üzerinden gelen bir bildirim kadar tüketiciyi etkileyemiyor. Mobil uygulamalar müşterinin ilgi odağına direkt girebilme potansiyeline sahip olması sebebiyle kurumların satış ve müşteri hedeflerine doğrudan katkıda bulunduğunu söyleyen Mirsis Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü Gül Düzgider, mobil uygulamaların görünürlük sağlaması sebebiyle de tüketicinin bilinçaltında marka olgusunu yerleştirebilmek adına önemli bir araç olduğunu ifade ediyor. Müşterilerin başta alışveriş olmak üzere birçok işlemi harici bir cihaz ya da aracıya ihtiyaç duymadan mobil ortamda gerçekleştirmek istediklerini belirten Ölçsan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burak Sondal uygulamaları bu amaca yönelik tasarlamak gerektiğini vurguluyor.
Birçok mobil uygulamada, kullanıcılar internet sitelerindeki satın alma aşamalarından daha az adımda siparişlerini tamamlıyor. Bu da mobilin değerini kurumların gözünde gitgide artırıyor.
Monitise MEA CEO’su Fatih İşbecer “Bugün e-ticaret şirketleri iyi bir mobil uygulama ile satışlarının yüzde 15-20’sini mobil kanallarından sağlayabiliyor” diyor. Önümüzdeki yıllarda bu rakamın yüzde 30-40’lara çıkmasını bekleniyor.
Uygulamalar görünürlüğü artırıyor
Yeni nesil iş uygulamalarının mobil süreçlerde de ön planda olacağı bir döneme doğru ilerlediğimizi düşünüyor.
“Özellikle kurumlarda mobil teknolojileri ve iş uygulamalarını hızlandıran bellek bazlı bulut teknolojileri gözde konular arasında. Teknolojideki yoğun değişime ayak uydurabilmek için dış kaynak kullanımına yönelen şirketler, iş süreçlerini kolaylaştıran sanallaştırma hizmetleriyle birlikte mobilleşme avantajına da sahip olmak istiyorlar. Uygulamalar hem şirketlerin görünürlüğünü artırıyor hem de verimlilik ve hız katıyor”
Mobil uygulamalar hem yenilikçilik hem de verimi artırıyor
Mobil uygulamalar teknolojiyi hizmete dönüştürme anlamında finans başta olmak üzere birçok sektöre farklı bir yön verdi. Mevcutta uygulamalar sadece yenilikçiliğe katkı sağlamakla kalmıyor; daha da önemlisi doğrudan bir kanal olarak müşteri edinimi ve ürün/hizmet satış merkezi haline geliyor. Devreye alınan her yeni fonksiyon ve üründe müşteriler açısından en kolay ve pratik çözümleri sunmak amaçlanırken, geniş bir müşteri kitlesinin ürün ve hizmetlerden sadece uygulama üzerinden yararlanması sağlanıyor.
TEB sayısal kanallarda ve kanal olarak mobilde alanında ilk olan projelere imza atıyor. Her geçen gün hayatımıza biraz daha fazla giren teknolojiyi inovatif bankacılık çözümlerine dönüştürme amacı bankamıza yenilikçi bir ruh katıyor. Bunun yanı sıra mobili çok kanallı finans ortamında tam merkezde görüyoruz. Dolayısıyla müşteri ediniminden, ürün/hizmet kullandırımının mobil odaklı süreçlerini çalışıyoruz.