Yenilikler; fırsatları ve riskleri ile geliyor
Deloitte, bu yıl 16’ncısını yayınladığı “2017 Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri” raporunu, Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) ev sahipliğinde düzenlediği etkinlikle duyurdu. Rapor, mobil cihazların bağlantıya gerek duymadan makine öğrenim kapasitesine sahip olacağını, böylece bireylerin teknolojiyle etkileşiminin hem her türlü endüstri ve pazarda hem toplum içinde değişeceğini ortaya koyuyor. Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya, Telekomünikasyon Endüstrisi Lideri Tolga Yaveroğlu, “2017’de küresel bazda 5G’ kullanımında somut adımların atılmasını bekliyoruz. Hem 4G şebekelerinin planlanan iyileştirilmesi hem ilk 5G test performansları, tüketicilere ve operatörlere; önemli derecede artan hız, daha az latency oranı ile daha düşük oranda enerji ihtiyacı bulunan IoT cihaz ve sensörlerinin çalışması için destek gibi birçok yeni özelliği beraberinde getirecek” dedi. Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Eczacıbaşı da konuşmasında şu bilgileri verdi:
“Dünyamız büyük veri, yapay zekâ, şeylerin interneti, blockchain, dronlar, robotlar, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, üç boyutlu baskı, kök hücre klonlanması gibi yenilikçi teknolojilerle yazılımlar, donanımlar, uygulamalarla tanımlanır oldu. Teknolojinin toplumların hayatına kolaylıklar ve fırsatlar sağladığını görüyoruz. Kıt kaynakların giderek kıtlıktan bolluğa dönüşme potansiyeli, güneş enerjisinin bedava ve sürekli bir kaynak olarak daha verimli kullanılması, insan ömrünü uzatan yeni ilaçlar ve kişiye özel tedavi biçimleri, insan eliyle yaratılan küresel ısınmanın, yine insan eliyle durdurulabileceğini gösteren yeni teknolojiler gibi gelişmeler; insanlığın, geleceğe iyimser bakması için olumlu nedenler arasında.”
BT odaklı harcamalar artacak
Rapora göre, 2017’de globalde satın alınacak 300 milyon akıllı telefonun ya da her beş cihazdan en az birinin makine öğrenme kapasitesinin olacağı öngörülüyor. Makine öğrenimi akıllı telefonlarla da sınırlı kalmayacak, drone, tablet, otomobil, sanal veya artırılmış gerçeklik, sağlık aletleri, nesnelerin interneti (IoT) cihazları da burada payına düşeni alacak. Teknolojik anlamda dönüşümü sağlayacak bir diğer inovasyon ise otomatik acil durum fren sistemi (AEB) olacak. Deloitte’a göre, 2022’de sadece Amerika’da motorlu taşıt kazalarından kaynaklanan ölümcül olayların sayısı 6 bin azalacak. AEB’nin geniş çapta kullanılabilir, uygun fiyatlı ve hayat kurtarabilme özelliklerine sahip olmasının, sürücüsüz araç pazarını biraz yavaşlatabileceği de öngörülüyor.
Rapora göre 2018’in sonunda, veri merkezleri, yazılımlar ve diğer konular için satın alınan BT hizmetinin, dünya çapında 550 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu oran 2016’da 361 milyar seviyesindeydi. BT harcamalarının yüzde 35’inin hızlı büyümesi ve yarım trilyon doları geçmesi bekleniyor. Bu değişim, BT pazarlarının dünya çapında teknolojiyi alış ve satışını da dönüştürecek.
Öne çıkan eğilimler
· 2017’de DDoS saldırıları ölçek bakımından artacak, başa çıkması zorlaşacak ve daha sıklaşacak. Ayda ortalama bir terabit boyutlarında olmak üzere toplamda 10 milyonun üzerinde saldırının yaşanması ve saldırıların saniyede 1.25 ile 1.5 Gbit boyutunda olması bekleniyor. Artışa, IoT cihazlarının artması ve bu cihazlara ulaşarak daha büyük saldırıların üretilmesine izin veren kötü amaçlı yazılımlara internetten ulaşılabilmesi yol açacak.
· Parmak izi okuyucu özelliğe sahip cihazların 2017’de ilk defa bir milyara ulaşması bekleniyor. Her aktif sensörün günde ortalama 30 kez kullanılacağı ve yıl sonuna kadar toplamda 10 trilyon işleme ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu teknolojinin yayılması yanında, asıl zorluk ise parmak izi okuyucularında hangi ek uygulamaların kullanılabileceği ve diğer biyometrik girdilerin nasıl hızlı ve güvenli kimlik doğrulama sağlayabileceği.
· 2017 yılında tablet satışlarının, 2016’daki 182 milyon seviyesinden yaklaşık yüzde 10 azalarak 165 milyon olması bekleniyor, ki bu da tabletler açısından zirveye halihazırda ulaşıldığını gösteriyor. Her aktivite için tercih edilen cihaz sayısı ülkelerin kullanım alışkanlıklarına göre değişse de TV, akıllı telefonlar ve bilgisayarlar tabletin önünde yer alıyor.
· Bir tür organik bileşik olan vinil, 2017 yılında da dikkate değer büyümesini sürdürecek ve dünya çapında 1 milyar dolarlık gelire ulaşacak. Vinilden elde edilecek gelir, son yedi yıldır olduğu gibi iki basamaklı büyüme oranlarına ulaşacak. Ama müzik endüstrisinin birincil büyüme ve kâr getiricisi vinil değil, dijital olacak.
· 2022’den itibaren insan veya makinelerin dijital navigasyon kullanımının en az dörtte birinin kapalı alan yönlendirmesi içermesi bekleniyor. İnsanları ve nesnelerin konumunu kapalı alanlarda belirlemek dönüştürücü bir özellik olacak ve kamu, iş dünyası ve tüketiciler üzerinde etki yaratacak.
· 2017’de Amerika’da TV reklamlarından elde edilen gelirin 2016 ile aynı paralelde olması beklense de bu paralellik aslında olumlu olarak ele alınıyor. Günlük TV izleme oranında değişiklik olmaması, reklam çıkınca kanal değiştirmenin sınırlı olması, yaşı ileri olan kesimin daha fazla TV izlemesi ve kesintisiz yayın yapan paralı uygulamaların hala TV’deki toplu kitleye ulaşamaması ışığında harcamaların da aynı kalması öngörülüyor.