YENİLİKLERİN HEPSİ ASLINDA KÜRESEL GEREKLİLİKLER
Geçmişte, kurumsal uygulamaların temel işlevi planlama ve işlemlerin kayıt altına alınmasıyken, artık üretilen verinin bilgiye dönüştürülmesi esas katma değerli konu haline geldi. Karar almak veya olası kararların sonuçlarını görebilmek adına öngörüsel algoritmalar ile çalışmak, senaryolar üzerinden geleceği şekillendirmek şirketlere her zamankinden daha büyük bir rekabet avantajı sağlıyor.
IAS Global İş Ortakları Yöneticisi Burak Bayrakdar, “Öğrenen ve karar verebilen proaktif ERP çözümleri üretmek konusunda uzun zamandır çalışıyoruz ve çalışmalarımızın ilk meyvelerini almaya başladık” bilgisini verdi. Geçmişte edinilen veriler ve tecrübeler sonucunda kazanılan öğreti ile sezgisel sonuçlar elde etmek şu an kurumsal hayatın en önemli beklentilerinden. Karar almak veya olası kararların sonuçlarını görebilmek adına öngörüsel algoritmalar ile çalışarak, senaryolar üzerinden geleceği şekillendirmek firmalara her zamankinden daha büyük bir rekabet avantajı sağlıyor.
Bu vurguyu yapan Burak Bayrakdar’ın dikkat çektiği gibi, analiz edilmiş verinin karar vericiler tarafından kullanılması süreci, veriden öğrenilen bilgi ile hızlı ve tutarlı reaksiyon gösteren ve bu arada öğrenmeye de devam eden otonom sistemlere doğru evrilmeye başladı. Örneğin; sosyal medya ya da müzik dinleme hizmeti veren aplikasyonlar gibi birçok uygulama, davranışlarımızla öğrendiği karakteristiği seçenek olarak sunuyor, hemen hepsi kullanıcı davranışlarına göre geliştirdiği algoritmaları kullanıyor.
Bu tür sistemlerin bireysel kullanımın yanı sıra kurumsal boyutta da hızla artacağı beklentisini dile getiren Burak Bayrakdar, “Yapay zekâ, makine öğrenmesi, derin öğrenme gibi ana başlıklar ve ilgili alt disiplinlerdeki ihtiyaç ve talep artacak” dedi. Bu ihtiyacı küresel veya yerel olarak ayırmanın çok doğru olmayacağına işaret eden Bayrakdar, bu yorumunu şu sözlerle açıkladı:
“Günümüz rekabet ortamında global olarak var olabilmek ve daha da büyüyebilmek için ürünümüzü olabildiğince esnek bir şekilde üreterek, her pazarda, her sektörün ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. 31 ülkede 16 dilde yazılımımızı kullanan müşterilerimiz var. Teknolojiyi yakından takip ediyor, kendi teknolojilerimizi üretiyoruz. Ürünümüz caniasERP ve içerisindeki iş zekâsı çözümümüz canias IQ üzerinde bu beklentilere çözüm olabilecek çalışmalar yapıyoruz.
Kendi veri tabanımız IASDB’yi geliştirmemizdeki en temel sebeplerden biri de ERP içerisinde yapay zeka çalışmalarımıza en uygun altyapıyı oluşturmak. ERP içerisinde kullanıcı davranışlarına göre kullanımı kolaylaştıran ve öğrenebilen bir sistem oluşturmak adına en güncel teknolojilerle ürünlerimizi geliştiriyoruz.”