Yepyeni bağlantılar, iş hayatında reform sağlıyor
Önceliğini ‘üyeleri’ olarak belirleyen LinkedIn, küresel bazda dev bir iş ağı olarak bireyleri ve kurumları birbiri ile daha etkili bir yöntemle buluşturuyor.
LinkedIn, küresel bazda sayısı 380 milyonu geçen profesyoneli biraraya getiren, dünyanın en büyük profesyonel ağ yapısı. Bu yapıda hızlı büyüme eğilimi kesintiye uğramıyor ve her saniye yaklaşık iki yeni üye bu platforma dahil oluyor. Bu bilgileri paylaşan LinkedIn EMEA Kurumsal İletişim Müdürü Richard George, sosyal ağ yapılarıyla fazlasıyla ilgili olan Türk insanının, iş odaklı profesyonel bir platform olan LinkedIn’e de ilgisinin yoğun olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de bireysel ve kurumsal hayatta LinkedIn’in benimsenmesini nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Richard George, “Bugün Türkiye’de 4 milyondan fazla üyemiz var. Bu üyelerin her biri geniş bir sektörel dağılım ve gerek eğitim gerekse iş deneyimi adına büyük bir kapsam sunuyor” değerlendirmesini yaptı. Richard George, iş hayatının bu sosyal ağ yapısını ve böylece değişen, gelişen öncelikleri şöyle anlattı:
Küresel yapı ile Türkiye’deki bireysel ve kurumsal LinkedIn ilgisini nasıl kıyaslayabiliriz? Katılımı artırmak adına nasıl bir strateji izliyorsunuz?
LinkedIn’in her ülkede önceliği üyeleridir. Bizim temel amacımız; her nerede olurlarsa olsunlar üyelerimize kapsamlı bir deneyim sunabilmek. Bu odağımız sayesinde biz de üç farklı iş başlığımızı kurguladık: ‘Yetenek Çözümleri’, ‘Pazarlama Çözümleri’ ve Satış Çözümleri başlığını da içeren ‘Premium Üyelik’. Tüm bu başlıklarda Türkiye pazarında büyümeyi de görüyoruz.
LinkedIn Satış Çözümleri ekibinin temel sorumlulukları neler? Bu yapı nasıl bir küresel strateji ile yol alıyor?
Bugün baktığımızda, satış odaklı telefon aramaları gibi geleneksel yöntemlerin artık hiçbir etkisinin olmadığını görüyoruz. B2B karar vericilerinin yüzde 90’ı bu tarz aramalara yanıt vermiyor, bu kitlenin yüzde 75’i ise karar verme süreçlerinde sosyal medyayı kullanmayı tercih ediyor. Bu da gösteriyor ki, şirketler ve profesyoneller satış söz konusu olduğunda yeni bir yaklaşıma ihtiyaç duyuyorlar. Bizim hedefimiz de ‘sosyal satış’ olarak adlandırdığımız bu yeni yaklaşımla onlara rehberlik etmek.
Sosyal satış nedir? Bu alanda başarı için metotlar ve stratejiler neler?
Sosyal satış; satışlarda daha etkili olabilmek için varolan ağınızı ve sosyal platformlarınızı en iyi biçimde kullanabilmeyi temel alıyor. Müşterilerinizle güvene dayalı ilişkiler inşa edebilmek ise burada fark yaratmanın ilk adımı. Bunu yapabilmek için doğal olarak müşterilerinizi çok iyi tanımanız gerek. İşte bu noktada LinkedIn, sadece şirketleri kurumsal olarak keşfedebileceğiniz bir ortamı size sunmakla kalmıyor, bu şirketlerdeki bireylerle de sizi biraraya getiriyor. ‘Birey’ ve ‘kurum’ olarak değil, tamamen bireyler arasında tarafların birbirini, önceliklerini, beklentilerini anlaması da sonuçta ortaya çıkan çözümlerin beklentilere maksimum seviyede uyumlu olması demek.
Sunduğunuz SSI (Social Selling Index-Sosyal Satış Endeksi) ölçümü, satış ekiplerine neler sağlıyor?
LinkedIn’ın bu endeksi, ücretsiz bir ‘veriyi merkeze alan’ araç. Bu endeks, LinkedIn’i, kendinizi ve işinizi desteklemek adına ne kadar etkili kullandığınızı gösteriyor. Elde edilen sonuç ise 100 puan üzerinden bir skorlama ile güçlü yönlerinizi ve kendinizi geliştirebileceğiniz alanları içeren çok sade bir resmi ortaya koyuyor. LinkedIn üyeleri kendi ağ yapıları ve kendi sektörleri içinde kendilerini doğru bir araçla kıyaslama ve zaman içinde elde ettikleri gelişimi de görme imkanına bu şekilde kavuşabiliyor.
Peki bir şirket veya birey, SSI skorunu artırmak için neler yapabilir?
LinkedIn’ın Sosyal Satış Endeksi’nin temelinde dört kriter var. Üyeler de skorlarını iyileştirmek için bu kriterlerde kendilerini geliştirebilirler. Bu kriterlerden ilki; eksiksiz biçimde, tam olarak hazırlanmış bir profili ve takipçileri içeren profesyonel bir markayı ortaya koymak. İkinci unsur, güçlü arama ve araştırma yetkinlikleri kullanan doğru insanları bulmak. Üçüncü sırada, kıymetli veriyi keşfetmek ve paylaşmak, böylece ilişkiler kurmak veya varolan ilişkileri geliştirmek var. Örneğin mesajlar ve gruplar, bu noktada etkili biçimde kullanılabilir. Dördüncü başlık ise yönetim seviyesindeki bağlantıların, iç bağlantıların artması veya gelen bağlantı taleplerini onaylama hızında artış.
Küresel bir eğilim halini alan sosyal satış konusunda farkındalığı artırmak için neler yapacaksınız? Bu stratejide Türkiye nasıl bir konuma sahip?
Açıkçası küresel bazda önemli bir büyüme ve uyum görüyoruz, bunlar bizi son derece memnun ediyor. Çünkü bunun sonucunda daha fazla satış profesyoneli, sosyal satış alanındaki potansiyelini hayata geçirebiliyor. Bu stratejimize küresel bazda tepkiler de hep olumlu oldu. Türkiye özelinde ise bu pazardaki gelecek bizi heyecanlandırıyor. Odağımızda üyelerimize ve müşterilerimize uçtan uca iyi bir deneyim sunmak varlığını koruyacak.
Üye sayısı katlanarak artıyor
LinkedIn EMEA Kurumsal İletişim Müdürü Richard George, Türkiye pazarı özelinde bazı bilgiler verdi. 2012 yılındaki 1 milyon üye sayısından bugün 4 milyondan fazla üyeye ulaştıklarını vurgulayan Richard George, LinkedIn’in Türkçe versiyonunun da 2011 yılından beri kullanıldığını hatırlattı. Türkiye’de LinkedIn’de temsil edilen öncelikli sektörler ise bankacılık, BT ve yazılım ile inşaat sektörleri olarak sıralanıyor.