Yepyeni bir zirve için geri sayım
Bilişim Zirvesi 2014 için çalışmalarınız nasıl ilerliyor?
Bilişim Zirvesi, İnterpromedya’nın tescilli markası ve sektörün olmazsa olmazı haline gelen bir etkinlik. Önceki senelerden çok daha farklı yeni bir zirve için çalışıyoruz ve ‘Bilişim Zirvesi yeniden doğuyor’ sloganımızla bunu gösteriyoruz. Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’ne, şehre iniyoruz. ‘Özgür konferanslar’ konsepti bizim için çok önemli.
Bu konferansları farklı kılan özellikler neler?
Amacımız, zirveye katılan şirketlerin kendi konferanslarını özgürce kendileri planlamaları. Bilişim Zirvesi gibi büyük bir markanın altında kendi anlatmak istediklerini anlatma ve paylaşma imkanı bulacaklar. Bu, Türk bilişim sektörü ve reel sektör ile önemli bir işbirliği anlamına geliyor.
İçerik hakkında bilgi verir misiniz?
Zirveye katılmak isteyen sponsor şirketlerin tamamı Anadolu Oditoryumu’nda konuşma hakkına da sahip olacak. İnterpromedya Genel Müdürü Murat Göçe’nin açılış konuşması ile başlayacak konferanslarda çeşitli sponsorlarımızın konuşmaları yer alacak. Zirvede Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) de önemli bir rol oynayacak. KMD'ye ek olarak, iş ortağımız Mobil PR da ‘e-Ekonomi’ başlığında bir etkinlik programını Topkapı Salonu’nda hayata geçirecek. KMD ve Mobil PR, etkinlik proje ortaklarımızdan olmakla beraber ‘Özgür Konferanslar’ konseptimizi destekleyen birçok başka STK ve iş ortağımız da www.bilisimzirvesi.com sitesinde görüldüğü gibi zirvede yerini alıyor. Yine Anadolu Oditoryumu’nda konuşma yapacak birçok önemli şirket var. Sponsorlarımız arasında olan Netaş, Ericsson, Servodata, Telenity, Millenicom, Vitel gibi birçok şirketin üst düzey yöneticisi sunumlarını yapacak. Bu şirketlerin fuayede kendi tanıtım alanları olacak ve orada da katılımcılarla etkileşim içinde olabilecekler. Zirve konuşmacısı isimlerden biri de Nasuh Mahruki olacak. Anadolu Oditoryumu’nda konuşma yapacak olan Mahruki, Everest Zirvesi ile Bilişim Zirvesi’ni konuşmasında harmanlayacak.
KMD, etkinlikte nasıl bir yere sahip?
Anadolu Oditoryumu’nda ilk gün konuşmacısı KMD Başkanı ve Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu. KMD, birçok perakende markasının dahil olduğu bir yapı. ‘Özgür Konferanslar’ teması dahilinde kendilerine tahsis edilmiş olan Haliç Salonu iki günlük zirve için zengin içeriğe sahip. Bunlardan biri KMD’nin düzenlediği ‘Tedarikçi Buluşması”
Perakende sektörünün bu zirveden beklentileri neler?
Çok geniş bir yelpaze olan perakende sektöründe teknoloji birçok alanda yoğun kullanılıyor, yenilikler sürekli takip ediliyor. Zirve bu yönüyle perakende sektörünün bilişim alanındaki gelişimini görmelerini ve paylaşımlarda bulunmalarını sağlayacak, doğru çözümlerle buluşabilmeleri adına fırsat olacak. Networking sadece perakende sektörü için değil, zirveye katılacak bilişim firmaları açısından da önemli. Taraflar kendilerini gösterme ve fikir alışverişinde bulunma imkanına kavuşacak. Perakende sektörünün bilişim şirketleri ile buluşma noktası Bilişim Zirvesi olacak bu yönüyle. Örneğin 30 Eylül’de RoundTable toplantısı yapılacak. 4 saat sürmesi planlanan bu yuvarlak masa toplantısı, KMD üyesi şirketlerin BT, finans ve pazarlama direktörlerinin bilişim sektörünün yetkilileri ile aynı masa etrafında bir araya gelerek sorularını sorup yanıtlar almasını sağlayacak.
Peki ya zirvenin ikinci günü?
1 Ekim’de yine KMD’nin sempozyumları olacak ‘BT’de Trendler’ başlığında. ‘Dünyayı Şekillendirecek Mega Trendlerde Teknolojinin Rolü’ başlıklı oturumda PwC Türkiye Ortağı ve Denetim Hizmetleri Ülke Lideri Adnan Akan ve Türkiye Perakende ve Tüketici Ürünleri Sanayi Denetim Lideri Gökhan Yüksel bu sunumu beraber yapacak. Böylece yine iki tarafı, perakende ve BT sektörünü temsil hayata geçecek. ‘Omni-Channel Retailing’ başlıklı sempozyumda da SAP konuşması ilgi çekecek. ‘E-ticaret’ başlıklı bir sempozyum Haliç Salonu’nda olacak. Konuşmacı ise Kliksa Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan.
Mobil PR’ın üstlendiği içerik hakkında bilgi verir misiniz?
Özgür konferanslarını organize eden iş ortağımız Mobil PR, ‘e-Ekonomi’ başlıklı bir tema oluşturdu. E-dönüşüm, güvenlik, e- ticaret, KEP, bulut teknolojileri gibi birçok başlık bu iki günde ele alınacak.
Design Awards’a yönelik ilgi nasıl?
Bizim de beklentimizin üstünde. Çok ilginç yazılımlar ve cihazlarla yarışmaya katılım ilgisi var. Çünkü bu güzel bir fırsat. Yerel bir BT şirketi yarattığı çözümü burada sergileyebileceği gibi, uluslararası bir BT şirketinin Türkiye merkezi de yerel ihtiyaca uygun geliştirdiği çözümü yarışmaya sokabiliyor. www.zirveodulleri.org sitemiz de yenileniyor. Katılımlar sadece sektörün önemli isimlerinden oluşan jürinin değerlendirmesine değil, halk oylamasına da açılacak. Kişi oy vermek istediğinde, sitemiz üzerinden Facebook profili ile bağlantı kurabilecek. Bu, ürünün Facebook'ta oy alması kadar tanıtılması adına da fırsat. Design Awards’a katılacak şirketlerin yarışmaya katıldıkları ürünlerini ve kendilerini tanıtmaları açısından Facebook önemli bir mecra. Yarışmaya katılanlar şık bir katalogda buluşacak. Kategorilerde ödül alan ürünlere özel ‘Design Awards’ logosunun kullanım hakkını da vereceğiz. Bu, pazarlama çalışmalarında artı değer olacak.
Peki ya KOBİ’ler?
Ağırlıklı ilgi hep İstanbul şirketlerinde. Ama zirve kapsamında KOBİ’lere yönelik de konseptlerimiz var. Bu yıl farklı illerde gerçekleştirdiğimiz Anadolu BTvizyon toplantıları da KOBİ’lerin bu tarz etkinliklere ihtiyacı olduğunu gösterdi.
BT şirketlerinin dönüşleri nasıl ve zirveden neler bekliyorlar?
Yenilikleri görmek tabi ki öncelikleri. Sektörün değerli isimleri fikirlerini paylaşacak. Ama asıl öncelik networking. Bilişim sektöründe masanın öbür tarafında uzun yıllar bulundum ve networking’in bir bilişim firması için ne kadar önemli olduğunu biliyorum. İş yoğunluğu ve sosyal medya alışkanlıkları arasında insanlarla yüz yüze temas kurmak giderek büyüyen bir ihtiyaç halini alıyor. İnsanlar herşeyi bir e-posta ile halledemeyeceğinin farkına varıyor. Bu zirvede yeni teknoloji odaklı paylaşımlardan ziyade, birebir görüşmeler önemli. Bu yönüyle geleneksel zirve kalıplarını aşıyoruz. Bunlar, Bilişim Zirvesi markamıza değer katacak.