Yerel eğitim gücü, küresel olacak!
İçerik ve platform altyapı tarafında modern teknoloji ve ürünleri müşterilerine sunmaya hazırlanan Digitallica, dijital eğitim alanında Türkiye’deki gücünü yurtdışındaki firmalara da sunmayı hedefliyor.
Covid-19 krizi, dijital eğitim alanında önemli fırsatları beraberinde getiriyor. Bu fırsatları değerlendirme hedefiyle ilerleyen Digitallica (Dijital Eğitim Ajansı) da kısa vadede yapacağı lansmanlarla özellikle içerik ve platform altyapı tarafında modern teknoloji ve ürünleri müşterileri ile buluşturacak. Katalog eğitimlerinin sayısını arttıracaklarını belirten Digitallica Kurucusu Emre Güleçoğlu, farklı dil seçenekleri ile yurtdışı pazarlara sunmaya başlayacaklarının da altını çizdi. “Dijital eğitimde Türkiye’de yarattığımız etkiyi yurtdışındaki firmalar için de yaratmak hedefimiz” diyen Emre Güleçoğlu, sorularımızı yanıtladı:
E-öğrenme başlığında Türkiye’de kurumsal ve bireysel ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?
E-öğrenme başlığında ülkemizde kurumsal ve bireysel pazarlar ve kullanıcı davranışları veya beklentileri anlamında 180 derece farklılıklar söz konusu. Kurumsal alanda dünyadaki gelişmeleri çok yakın takip eden, uygulamaları hızlıca hayata geçiren kurumlarımız var. Bu anlamda global şirketlerden çok daha çeviğiz. Pazar büyüklüğü olarak potansiyelinden çok uzakta, ancak giderek yaygınlaşan teknoloji kullanımı ve teknoloji farkındalığı ile bu oran kurumsalda yıldan yıla artacaktır. Özellikle Covid-19 süreci dijital kanallara olan ihtiyacı ve ilgiyi zirveye taşımış durumda. Kurumlar bu rüzgârı ihtiyaca ve kullanıcıya odaklı tasarımlara sahip dijital eğitim gelişim çözümleri sunduğu takdirde kalıcı bir ivme yakalayacaklar. Bireysel tarafta ise zaten global anlamda çok yüksek olmayan pazar dinamikleri ülkemizde de oldukça düşük seviyelerde. Kendi kendimize bir konuyu araştırıp öğrenme merakımız da yok. Bu nedenle çoğunlukla bireysel öğrenme odaklı olan bireysel dijital öğrenme çözümlerinde kullanım oranlarımız çok düşük.
Kurumlara özel e-eğitim çözümlerinde nasıl bir strateji ile ilerliyorsunuz?
Kurulduğumuzda ilk olarak kurumsal alanda acil ihtiyaç olan, firmaların kendi içeriklerini modern bir bakış açısı ile, kullanıcı deneyimini merkeze yerleştirmiş, kullanıcıyı içine çeken tasarımlarla dijital eğitim üretimi sürecini başlattık. Bu noktada ihtiyaç o kadar fazlaydı ki müşteri sayımız hızla 100 kurumsal şirkete ulaştı. Ardından, bu alanda bakış açımızı katalog, yani kullanıma hazır eğitimlere yansıtmaya başladık. Burada biraz müşterilerimiz de üstümüzde baskı kurdu. Başlarda girmeyi düşünmediğimiz bir alana yüksek talep nedeniyle girdik ve şu an güncel başlıklarda, tıpkı kurumlara özel yaptığımız tasarımlar gibi özendiğimiz, seçici davrandığımız eğitimleri hazır olarak kurumlara sunuyoruz. Kullanıma hazır dijital eğitimlerde pazarın ihtiyaçlarına yönelik daha önce sunulmamış çözümleri de sunmaya başladık. Örneğin; kurumlar eğitimleri kiralamak zorunda değiller, dilerlerse satın alabilirler. Dileyen kurum hazır olan eğitim içeriği üzerinde kurumuna özel modifikasyonlar da yapabiliyor. Rafta gördüğü eğitimi aynen kullanmak zorunda değil müşterilerimiz.
E-eğitim başlıklarınız ağırlıklı olarak hangi sektörlerde tercih ediliyor?
E-eğitimde bankacılık ve finans, teknoloji ve perakende sektörleri başı çekmekte. Eğitim projelerini biz daima kurum tarafında eğitim departmanları veya kurum akademileri ile gerçekleştiriyoruz. Eğitimin konusuna göre ilgili departmanlar da tasarım sürecine mutlaka dahil ediliyor.
Kurumlar nasıl, hangi cihaz ve ortamlarda, hangi başlıklarda eğitimler istiyor?
Kurumların faaliyet gösterdikleri alana göre kullandıkları cihaz ve ortamlar değişkenlik gösterebiliyor. Mobil ve masaüstü bu anlamda yüzde 50-50 dağılıma sahip. Mobil tarafta çalışanların internet erişimi önemli. Çoğu kurumda çalışan kişiler, kişisel internet paketlerini eğitim veya işyerleri için yapılacak bir işlem veya iş için harcamak istemiyorlar. Bu nedenle de kurumlar eğitimler için ilave internet paketi tanımlama, Wi-Fi sağlama gibi çözümler sunarak kullanımı yaygınlaştırmaya çalışmakta. AR ve VR gibi yeni teknolojiler geldikçe, gözlük ve tabletler de yeni cihazlar olarak dijital eğitim alanına girmeye başladı. İçerik başlıkları olarak iki ana gruptan söz edebiliriz. İlki; tüm şirketler tarafından ihtiyaç duyulan ve genellikle regülasyon, hukuk, kişisel gelişim tarzı eğitimler. Örneğin; İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, bankalar için Mali Suçlarla Mücadele Kanunu, Mülakat Teknikleri, Geri Bildirim Eğitimleri gibi başlıklar… Diğer yandan, kurumların kendi içlerinde önemli olan ve sadece o kuruma özel başlıklarda çok yoğun eğitim üretimi gerçekleştirmekteyiz. Oryantasyonlar, satış eğitimleri, yazılım kullanım eğitimleri bunun örnekleri.
Bu eğitimlerin takibini siz mi yapıyorsunuz, eğitimi sizden isteyen kurum mu?
Bu eğitimlerin takibini kurumlar kendi içlerinde kullandıkları Eğitim Yönetim Sistemleri (Learning Management System- LMS ) üzerinden gerçekleştirmekte. LMS’i olmayan kurumlara ise biz bu platformu sunuyoruz. LMS platformu sayesinde kurumlar kim, hangi eğitimi, ne zaman almış, başarılı olmuş mu, sınavdan kaç puan almış, hangi soruları doğru, hangilerini yanlış yapmış, tüm bunları tek tek raporlayabiliyoruz.
Peki ya hedefleriniz?
Özellikle yurtdışı işbirliklerimiz ile müşterilerimize sunduğumuz çözüm portföyümüzü de genişletmiş olacağız. İlkbahar bitmeden yapacağımız lansmanlarla özellikle içerik ve platform altyapı tarafında modern teknoloji ve ürünleri müşterilerimizle buluşturacağız. Aynı zamanda, katalog eğitimlerimizin sayısını arttırıp, farklı dil seçenekleri ile yurtdışı pazarlara sunmaya başlayacağız. İçinde bulunduğumuz Covid-19 krizi de aslında dijital eğitim alanında muazzam fırsatları beraberinde getiriyor. Bugüne kadar dijital eğitim alanında Türkiye’de yarattığımız etki ve paradigma değişimini yurtdışında bulunan firmalar için de yaratmak en öncelikli hedefimiz. ABD, Azerbaycan, Ortadoğu pazarlarında farklı girişimlerimizin olduğu bir yıl olacak 2020. Türkiye’de ise özellikle LMS platformu ve mobil eğitim uygulamalarına odaklanıp, bu alanda pazarda sağlam konum elde etmeye çalışacağız.