Yerli e-Pasaport tasarım çalışmaları ve pilot üretimi tamamlandı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 10 Mayıs tarihinde, yerli üretim e-Pasaport ile yeni e-Sürücü belgesi ve e-Mavi kartın tanıtımını yaptı. Soylu, tasarım çalışmaları ve pilot üretimi başarıyla tamamlanan yerli pasaportun seri üretimi için son aşamaya gelindiğini açıkladı. Soylu, yeni yerli pasaportun, barındırdığı güvenlik özellikleri ve teknolojisiyle çok sayıda yenilik taşıdığını kaydetti.
Süleyman Soylu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen toplantıda yerli üretim e-Pasaport ile yeni e-Sürücü belgesi ile e-Mavi kartın tanıtımını gerçekleştirdi. Hâlen yeni nesil çipli pasaportların 2018’den itibaren kullanıldığını hatırlatan Soylu, bu pasaportların Avrupa’daki bir firmadan temin edildiğini belirtti. Soylu, tasarım çalışmaları ve pilot üretimi başarıyla tamamlanan yerli pasaportun seri üretimi için son aşamaya gelindiğini açıkladı. Dünyada çip tedarik krizinin yaşandığını ifade eden Bakan Soylu, pasaportların alındığı firmanın da talepleri karşılamada sıkıntılar yaşadığını aktardı ve daha önceki tedarik edilen stoklarla bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması için çaba gösterildiğini ifade etti.
Ağustos ayında kendi e-Pasaportumuzu kendimiz üreteceğiz
Çip tedariğindeki sıkıntılar nedeniyle Avrupa’daki birçok ülkenin eski pasaportlara geri döndüğünün altını çizen Soylu, “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünün çalışmasıyla yeni yerli e-Pasaport tasarım çalışmalarını ve pilot üretimini başarıyla tamamladık. Seri üretim için son aşamadayız. Ağustos ayında kendi e-Pasaportumuzu kendimiz üreteceğiz” açıklamasını yaptı. Birçok güvenlik kodunun pasaportlara yerleştirildiğini ifade eden Bakan Soylu, yeni yerli pasaportun, barındırdığı güvenlik özellikleri ve teknolojisiyle çok sayıda yenilik taşıdığını kaydetti. Soylu, “Yeni yerli e-Pasaportumuz TÜBİTAK AKİS işletim sistemli temassız çipe ve birçok yeni güvenlik öğesine sahip. Ayrıca yeni yerli e-Pasaportta Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatlarıyla ilk kez ‘Turkey’ ifadesi yerine ‘Türkiye’ ifadesi yer alacak. Özgün bir tasarıma sahip. Pasaportun her sayfasında ülkemizin farklı şehirlerine ait tarihi, kültürel ve manevi değerlerine yönelik görseller yer alacak. Ayrıca yeni e-Pasaportlarda, daha önce 5 yıl olan yeşil pasaport geçerlilik süresi, yeni nesil yerli e-Pasaportla 10 yıla çıkıyor” açıklamasını yaptı.
Macaristan ile yedekleme konusunda görüşüyoruz
Sürücü belgelerinin de yeniden tasarlandığını aktaran Soylu, “Yeni e-Sürücü belgesi de temassız çip kullanılarak teknolojik yönden geliştirildi, güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarıldı” ifadesini kullandı. Ehliyette yer alan otomobil logosunun ‘TOGG’ olacağını kaydeden Soylu, sürücü belgelerinin güvenliğinin yüksek seviyeye getirildiğini vurguladı. Bakan Soylu, “Herkes ehliyetini hemen değiştirmek zorunda değil, diğer ehliyet süreleri bittiği anda değiştirilebilir. B sınıfı ehliyetlerde 10 yıl, ağır vasıtada 5 yıl bir süreç var. Bittiği zaman ve yeni alınan ehliyetlerde bu ehliyet Türkiye’nin yeni ehliyeti olarak kullanılmış olacak” şeklinde konuştu. Soylu, doğumla Türk vatandaşı olup sonradan çeşitli nedenlerle vatandaşlıktan çıkanlara ve bu kişilerin üçüncü dereceye kadar olan yakınlarına ‘kağıt malzeme’ ile yapılan mavi kartın da biyometrik verileri barındıran, temassız çipe sahip, yüksek güvenlikli e-Mavi karta dönüştürüleceğini dile getirdi. Soylu, kimlik kartlarındaki çip değişiminin de darphane, TÜBİTAK ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce sağlanacağını aktardı. Macaristan ile pasaport basımı konusunda bir sözleşme imzalanacağını kaydeden Bakan Soylu, “Macaristan ile yedekleme konusunda görüşüyoruz. Burada pasaport basma merkezlerinde herhangi bir sıkıntı olduğunda ya da onlarınkinde olduğunda, biz onların pasaportunu onlar da bizim pasaportumuzu basabilme kabiliyetine sahip olunacak. Macaristan ile uzun zamandan beri çalışıyoruz” açıklamasında bulundu. Soylu, daha sonra pasaportların, ehliyetlerin ve kimliklerin basıldığı yerleri inceledi.