Yerli – milli üretimin anahtarı Ar-Ge ve inovasyonda
TBD KAMU BİB’21 Yerli ve Milli Teknolojiler Zirvesi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan’ın katılımıyla BTK’nın ev sahipliğinde, 16 Nisan tarihinde düzenlendi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan yaptığı konuşmada, teknolojinin dışardan ithal edilmesinin hem ekonomik hem güvenlik hem de sürdürülebilirlik boyutlarıyla ülkeleri zora soktuğuna dikkat çekerek “e-devlet ve siber güvenlik koordinasyonunu aynı çatı altında toplayacak adımların atılması önem kazandı. Bu sayede yerli ve milli, yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi ve milli yazılımların desteklenmesinin de önü açıldı” açıklamasını yaptı. Ülkemiz firmalarının kaliteli ve uygun maliyetlerde üretim yapmaları ve diğer ülkelerle rekabet edebilecek konuma gelmeleri için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyleyen Sayan, “Hepimizin bildiği gibi dünyadaki diğer ülkelere fark atmak istiyorsak Ar-Ge’ye çok büyük önem vermemiz gerekiyor. Hep birlikte nasıl ileri gidilebileceğinin araştırmasını yapmalıyız. Ar-Ge ve inovasyon olmadan ülkelerin refah ve zenginliğe ulaşması söz konusu olamaz. Ar-Ge ve inovasyondaki gelişmeler bizi yerli ve milli üretim noktasında da bir adım ileri taşıyacak. Bu durum sadece ithalatı azaltmayacak aynı zamanda ihracat açısından da küresel firmalarla rekabet edebilecek duruma geleceğiz” şeklinde konuştu.
Seçilen stratejik alana yoğunlaşarak millilik hedefine ulaşılabilir
Zirvede düzenlenen ‘Yerli ve milli Yazılım Çalıştayı’nın yöneticiliğini BTK Kurul İkinci Başkanı Figen Kılıç gerçekleştirdi. Aselsan HBT Bilgi Teknolojileri Program Direktörü Tanın Afacan, “Teknolojiyi tabana yaymaya çalışıyoruz. Firmalar; yapay zekâ, otonom sistemler, analitik, derin öğrenme ile ilgili yatırımlar yapmalı. Stratejik alan seçip ve bu alanda yoğunlaşarak millilik hedefine ulaşabiliriz” şeklinde konuştu. Bimser Kamu Satış Yöneticisi Pınar Öngün, “Yerli yazılımın çok ucuz olması gerektiği fikri var. Bu algı değiştirilmeli” ifadesini kullandı. Netaş Ar-Ge Genel Müdür Vekili Bülent Kemal Mutlu, “Milli ve yerlilikte; ekosistemin, ortaklıkların önemini görüyoruz. Kamu sabredebilmeli; ürün geliştirme kolay bir süreç değil” dedi. Logo Yazılım İcra Kurulu Üyesi Akın Sertcan, “Toplum 5.0, KOBİ’lerle dijital dönüşümün tamamlanmasıyla gerçekleşebilir” değerlendirmesini yaptı. Vodafone Türkiye Kurumsal Ürün ve Çözümler Direktörü Berna Kulaksız, üniversite öğrencileriyle Ar-Ge geliştirdiklerinin altını çizdi ve 5G ile mobil iletişim dünyasının büyük oranda değişeceğini kaydetti. Turkcell Digital Business Services Genel Müdürü Osman Hakan Erkan, BT’ye harcanan paranın yüzde yetmişinin donanıma gittiğine dikkat çekerek bunun tersine çevrilmesi gerektiğini ifade etti. TBD Yerli ve Milli Yazılım Çalışma Heyeti Başkanı Ertan Barut da, ‘TBD Yerli ve Milli Yazılım Endüstrisi Sektör Raporu’nu sundu. TBD Ankara Şube YK Başkanı Kenan Altınsaat KAMU BİB çalışma gruplarının tanıtımını gerçekleştirdi ve bu grupların tüm bilişim gönüllülerine açık olduğu çağrısını yaptı.