Yerli üretim gücü için öncelik KOBİ’ler
“2023 Hedeflerine Doğru: Dijital Dönüşüm için Yerli Yatırım Gücü” sloganıyla KOBİ’lere yönelik teknoloji seferberliği başlatıldı. BTK, 4.5G teknolojileri alanında Türkiye’de üretim yapan KOBİ’leri Vodafone ile biraraya getirdi.
Türkiye’de yerli teknoloji üretiminin desteklenmesi açısından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. 4.5G teknolojilerinin en az yüzde 10’unun Türkiye’de üretim yapan KOBİ’lerden temin edilmesi yönünde yasal zorunluluk getiren BTK, bu konuda yeni bir adım attı ve bu üreticileri Vodafone ile biraraya getirdi. BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, KOBİ’lerin diğer operatörlere de satış yapabilmeleri için de gerekli ortamları oluşturacakları bilgisini verdi.
Bu kapsamda Vodafone, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) desteğiyle, “2023 Hedeflerine Doğru: Dijital Dönüşüm İçin Yerli Yatırım Gücü” sloganıyla başlattığı KOBİ seferberliği çalışması ile tüm Türkiye’yi kapsayacak ekosistemi oluşturmayı hedefliyor. Ekosisteme dahil olan KOBİ’lerin diğer Vodafone ülkelerine satış yapıp dünyaya açılması da hedefler arasında. Vodafone’un başlattığı KOBİ Seferberliği konusunda detaylar ise http://www.vodafone.com.tr/Is-Ortagim/yerlikobi.php adresinde.
Bu ekosisteme katılmak için üç temel kriteri karşılamak gerek. İlk şart KOBİ olmak. İkinci etapta, işletmecilerin 4.5G yetki belgelerinde yer alan yükümlülükler nedeniyle firmalardan ürün veya sistem geliştirdiğini göstermeleri bekleniyor. Bunun için kullanılabilecek belgeler arasında mevcutta üretimi ve satışı yapılan ürünler, Faydalı Model Belgesi, Patent Belgesi, TÜBİTAK Proje Destek Yazısı, üniversitelerin ilgili bölümlerinden proje onay belgesi, üniversitelerin Ar-Ge alanlarında faaliyet göstermek için onay ve uygunluk belgesi var. Üçüncüsü ise Ticaret Sicil Gazetesi’nde işletmeye ilişkin “Amaç ve Konu” bölümünde ürün/sistem geliştirmek amacıyla kurulduğunu ifade eden ibare olması.
Vodafone, 4.5G yatırımları için KOBİ’lerden “Bilgi Teknolojileri ve Operasyonel Destek Sistemleri”, “RF Cihazları, Tekrarlayıcı, Anten”, “RF Sarf Malzemeleri”, “Enerji Altyapı Ekipmanları” ve “Santral Ekipmanları” olmak üzere 5 kategoride ürün temin edecek. Ürünlerin Yerli Malı Belgesi’ne sahip olması ise tercih sebebi. TSE Belgesi, İmalatçı Belgesi, Sanayi Sicil Belgesi, Yerli Üretim Belgesi gibi belgeler ise Yerli Malı Belgesi olarak kabul edilmeyecek.
“Dijital dünyaya dokumuzu taşımalıyız”
Konuyla ilgili olarak KOBİ’lerin de katıldığı toplantıda konuşma yapan BTK Kurul Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, şunları söyledi:
“Operatörler ülkemize daha fazla ekonomik ve sosyal katkıda bulunmak amacıyla Ar-Ge, istihdam, yerli tedarik konularında getirilen koşullara ilişkin önemli çalışmalar yaptılar. Vodafone’un 4.5G teknolojisi ile KOBİ’leri bir araya getirme ve 2023 hedefleri doğrultusunda birlikteliği analiz etme çalışmalarını destekliyoruz. Dünyanın da anladığı bir husus var: Üretmeden uzun süreli olarak ekonomilerin güçlü kalması mümkün değil. Bunun için, Endüstri 4.0 üzerinde yoğun çalışmalar yapıyorlar. Burada geç kalmak gibi bir lüksümüz olmadığını düşünüyorum. Anadolu’da bir deyiş vardır: “Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde gelmez.” Nesnelerin interneti çağında dünya bu dijitalleşmeye anlam katacak, yön verecek felsefe arıyor. Medeniyetimiz bundan 800 yıl önce İbn-i Arabi ile varlıkların iletişim dilini anlatırken, bugün başka bir boyutta nesnelerin interneti kavramı ile ilerliyoruz. O halde kendi felsefemizle ruhlanıp çalışarak, dijital dünyaya dokumuzu taşımalıyız.”
Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi için dijitalleşmeye odaklanması gerektiğini belirten Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de şöyle konuştu:
“Başlattığımız seferberlik ile de 4.5G yatırımlarımızda tedarik zincirimize katılabilecek Türkiye’de üretim yapan KOBİ’lerle etkin iletişim kurmak ve işbirliği yapmak, onların potansiyellerini hayata geçirmek ve bu potansiyeli yurtdışına taşımak istiyoruz. Bir memleket meselesi olarak gördüğümüz KOBİ seferberliği ile 4.5G yerli yatırımlarımızı KOBİ’ler ile el ele vererek artırmayı, sürdürülebilir bir yerli KOBİ ekosistemi yaratmayı hedefliyoruz.”