Yerli ve milli üretim, ekonominin önünü açacak
Karel tarafından Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ev sahipliğinde ‘Kamu BT Yönetiminde Milli Stratejiler Semineri’, 24 Ekim tarihinde düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, yerlileştirme çalışmalarıyla 'Türk Malı' damgalı ürünlerimizin özellikle Orta Doğu gibi yeni pazarlara ihraç ediliyor olacağına dikkat çekti.
Etkinliğe; Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Hakan Yurdakul, Karel Genel Müdürü Serdar Tunaoğlu’nun yanı sıra Sağlık Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, TÜBİTAK, ASO, ULAK, Haberleşme ve Teknoloji Kümelenmesi ve Havelsan’ın yetkilileri ile kamu yöneticileri, uzmanlar ve sektör temsilcileri katıldı. Türkiye bilişim sektöründe yerli ve milli olmanın önemi, sektörün gelişimi ve geleceği ile teknolojik eğilim ve uygulamaların ele alındığı seminerde; kapsamlı bilgi paylaşımı ve görüş alışverişi sağlandı. Bakan Yardımcısı Sayan, konuşmasında şunları aktardı: “Bugün bilgi teknolojilerinin fırsatlarından yararlanılırken bir yandan da tehditleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Gelişmiş ülkeler özellikle bilişim sektöründe tüketici değil, üretici olmanın önemini çoktan kavradı. Artık hedeflerini, planlamalarını ve stratejilerini yerli ve milli üretimi esas alarak belirliyorlar. Teknolojinin ithal edilmesi hem ekonomik hem güvenlik hem de sürdürülebilirlik boyutlarıyla ülkeyi zora sokmakta. Yerli ve milli üretim sadece ithalatı azaltmayacak aynı zamanda ihracat açısından da ekonomiye ve firmalara büyük katkılar sağlayacak. 'Türk Malı' damgalı ürünlerimiz, özellikle Orta Doğu gibi yeni pazarlara ve hatta olgunluğa ulaşmış Batı pazarlarına ihraç ediliyor olacak. Bizler, siyasi irade olarak sizlerin yolunu açacağız. Sizler düşünen, araştıran, üreten şirketler olarak ilerleyeceksiniz. Birlikte yürüyecek, ilerleyecek, mesafe kat edeceğiz ve hep birlikte gelişecek, hep birlikte büyüyeceğiz."
Kamu ve özel sektörün karşılıklı ortak değer oluşturmasına odaklanmalıyız
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu Üyesi Dr. Hakan Yurdakul ise konuşmasında, “Bilgi ve iletişim sektöründe hızla büyüyen Türkiye, yabancı firmalar için verimli bir pazar ve güçlü bir müşteri haline geldi” değerlendirmesini yaparak şu noktaları vurguladı: “Türkiye'nin dış ticaret açığında en yüksek kalemlerden biri; bilgi ve iletişim teknolojileridir. Söz konusu alanda yerli ve milli teknolojilerin kullanılması büyük önem taşıyor. Bu kapsamda önemli adımlar atıldı. ‘Strateji’ye özel önem verilmesi gerekiyor. Kamu ve özel sektörün karşılıklı ortak değer oluşturmasına odaklanmalıyız. Ülke kaynakları bu alana daha yüksek oranda tahsis edilmeli ve eldekilerle mümkün olan en iyi kazanımı sağlamalıyız.” “Müşterisi olmayan ürün olmaz” yorumunu yapan Yurdakul, ihtiyaçları karşılayan ürünlerin üretilmesi konusuna dikkat çekerek “‘Joint Venture’ kültürüne alışık ve hazır olmak gerek; hibrit çözümler önem taşıyor. Küsmek yok, yola devam!” ifadesini kullandı.