Yerli ve milli üretim imkânları sayesinde salgınla daha etkin mücadele ediliyor
Kamu Bilişim Zirvesi, 20 Mayıs tarihinde Covid-19 salgını sebebiyle, dijital ortamda; Kamu Bilişim Derneği web sitesi kbd.org.tr ve kamubilisimzirvesi.com adreslerinden canlı olarak yayınlandı. Her yıl Kamu Bilişim Derneği tarafından düzenlenen Kamu Bilişim Zirvesi; ‘Kamuda Dijital Dönüşüm’ temasıyla düzenlendi. Pandemi nedeniyle çevrimiçi gerçekleştirilen programın açılışına; Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu katıldı. Bakan Karaismailoğlu konuşmasında; bu dönemde artan internet erişim ihtiyacını karşılamaya çalışan devletlerin kamu dijital dönüşüm, imkân ve kabiliyetlerinin de test edildiğini söyledi. Yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadelede bilgi ve iletişim altyapılarının kullanımının arttığına işaret eden Karaismailoğlu, bankacılık ve iletişim başta olmak üzere birçok sektörün evden çalıştığını, eğitim kurumlarının uzaktan eğitim platformlarıyla öğrencilerle buluştuğunu kaydetti. Karaismailoğlu, e-Ticaret sitelerine ilginin arttığını vurgulayarak “İş dünyasında toplantılar görüntülü veya sesli telekonferans uygulamalarıyla gerçekleşiyor. Bu durum, bilgi ve iletişim teknolojilerine ihtiyacı artırırken güvenlik sorunlarını da beraberinde getiriyor” dedi. Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün büyüklüğünün 2003’te 20 milyar lirayken, bugün 132 milyar liraya ulaştığını söyleyen Karaismailoğlu, “2019’da sektörün büyüme oranı yüzde 13’tü. Fiber hat uzunluğumuz 371 bin kilometreyi aştı. Yüksek hız ve kapasite genişbant altyapılarının ülke geneline yaygınlaştırılması amacıyla ‘Ulusal Genişbant Stratejisi ve Eylem Planı’ iki yıl önce yayımlandı. 2023’te her yerden herkese genişbant ilkesiyle hareket ederek, tüm hanelere en az 100 Mbit/saniye hızda genişbant erişimi sağlamayı amaçlıyoruz. Yerli ve milli üretim imkanları sayesinde salgınla daha etkin mücadele ediliyor” açıklamasını yaptı.
Türkiye, kullanıcı odaklılık başlığında 36 ülke arasından 4. sıraya yükseldi
Konuşmasında e-Katılımcılara seslendiğinin altını çizen “Dr. Ali Taha Koç, “Covid-19 salgını bir sağlık krizinden çok daha fazlası. Dokunduğu her ülkeyi sarsan bu küresel salgın, yıkıcı ve derin izler bırakarak, sosyal ve ekonomik krizlere yol açıyor. Birleşmiş Milletler tarafından 13 Mayıs 2020 tarihinde yayımlanan ‘Dünya Ekonomik Durumu ve Beklentiler Raporu’nda, Covid-19 nedeniyle küresel ekonominin bu yıl yüzde 3.2, gelişmiş ekonomilerin ise yüzde 5 küçüleceği tahmin edilmekte. Yapılan araştırmalarda, küresel BT harcamalarının 2020 yılında tahmini yüzde 5.1 düşüşle, 2.25 trilyon dolar olması beklenmekte. Donanım, yazılım ve bilişim hizmetleri alanında düşüş öngörülmekle birlikte, altyapıya yönelik yüzde 3,8 büyüme tahmin ediliyor” değerlendirmesini yaptı. Ülkemizde video konferans ve uzaktan eğitim sistemlerinin 15 katlık bir büyüme gösterdiğini, bu kategorideki en hızlı gelişimi ise MEB’in yapay zekâ temelli uzaktan eğitim sistemi olan EBA olduğunu kaydeden Koç, “23 Mart 2020 tarihi itibarıyla 18 milyonun üzerinde öğrenci tarafından kullanılan ‘eba.gov.tr’, son bir ayda 1 milyarın üzerinde tıklandı” dedi ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Salgının etkilerinin yoğun şekilde hissedildiği 2020 yılının ilk dört ayında e-Devlet Kapısı’nın kullanımı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 60 oranında yükseldi. Ayrıca, 2020 yılının ilk dört ayında 2 milyonun üzerinde yeni kullanıcı e-Devlet Kapısı’na kayıt oldu. Bazı hizmetlerin kullanımında, salgın öncesi döneme kıyasla 10 kata varan artışlar olduğunu gördük. Özellikle sosyal yardım ve uzaktan eğitim hizmetlerin kullanımında ciddi bir artış kaydedildi. Bu süreçte 20-65 yaş aralığındaki tüm vatandaşlarımız için ücretsiz maske başvuruları e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmaya başlandı. Benzer şekilde, özel araçları ile il dışına zorunlu yolculuk yapacak vatandaşlarımız, Covid-19 kapsamında Seyahat İzin Belge başvurularını da e-Devlet Kapısı üzerinden yapabilmekteler. Henüz yayımlanmamakla birlikte, ülkemiz Avrupa Birliği tarafından gerçekleştirilen ‘AB 2020 Yılı e-Devlet Endeks Çalışmalarında, kullanıcı odaklılık başlığında çok büyük bir başarı kaydederek, 36 ülke arasından 4. sıraya yükseldi. Dijital Dönüşüm Ofisi olarak Türkiye’de ve dünyada korona vakalarını anlık olarak takip ve analiz edebilmek amacıyla corona.cbddo.gov.tr sitesini yayına aldık.”
Sabit genişbant kullanımı yüzde 20, mobil veri kullanımı yüzde 5,7 arttı
Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan konuşmasında salgının görüldüğü ilk günlerden itibaren elektronik haberleşme ve posta sektörleri için birçok tedbiri hayata geçirdiklerini kaydetti. Salgın sürecinde internet kullanımının arttığına dikkat çeken Sayan, “Son üç aylık dönemin verileri karşılaştırıldığında, sabit genişbant kullanımı geçen döneme göre yaklaşık yüzde 20 artış gösterirken, mobil veri kullanımı ise yüzde 5,7 arttı. Aldığımız tedbirler ve anlık izlemelerimizle bu süreçte herhangi bir aksaklığa sebebiyet verilmemiş olmasından memnuniyet duyuyoruz” dedi. Sayan, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Ekibi’nin (USOM), bu süreçte yoğun çalışmalar yürüttüğünü dile getirerek ‘SOME İletişim Platformu’ üzerinden Covid-19 ile alakalı tehdit istihbarat raporunun yayınlandığını, 42 zararlı yazılım incelemesiyle 569 zararlı yazılım bilgisinin paylaşıldığını söyledi. BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu da Covid-19 sürecinde yaptıkları çalışmalara değindi ve bu süreçte teknoloji yarışında ülkeyi öne çıkaracak faaliyetlerin öneminin altını çizdi. Sanal ortamın bu dönemde daha fazla önem kazandığına vurgu yapan Karagözoğlu, “Kurumumuz BTK Akademi bünyesinde yazılım alanında gençlere yönelik çalışmalar yaptı ve sürecin verimli geçirilmesi adına öğrencileri bu hizmeti kullanmaya yönlendirdi. Tüm çocukların evden öğrenmeyi sürdürmesi ve ihtiyaç duydukları imkânların sağlanması için diğer ülkeler gibi ülkemizde de altyapı güçlendirme çalışmaları yapılmaya devam ediyor. Eğitim sisteminde bu dönüşüme ayak uydurabilen ülkelerin ve okulların bundan sonraki süreçte bir adım önde olacağı unutulmamalı” şeklinde konuştu.