Yerli-yabancı üreticilerimizle bir bilişim ailesiyiz
‘Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Dijital Türkiye Vizyonu’ başlığındaki ‘Dijital Türkiye Yuvarlak Masa Toplantısı’nda; Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. İbrahim Semizoğlu, “Bizden olan, bizim olan her şey güven veriyor. Projelerimizin devamlılığını sağlamamız daha kolay oluyor. Sektörden beklentimiz; devamlılık. Bugün bu masada yer alan paydaşlarımızın kurumsal yapıya sahip şirketler olduğunu ve sektörde devamlılık arz ettiklerini görüyoruz. Öyle olunca da bizim size yaklaşımımız daha güvenli oluyor. Çünkü önemli olan sürekliliktir” değerlendirmesini yaptı.
638 sayılı Gençlik Ve Spor Bakanlığının Teşkilat Ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 10 Temmuz 2018 tarih ve 30474 sayılı Resmi Gazetede Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 1 No’ lu Kararname hükümlerine göre Bakanlık ve bağlı kuruluşlarının yeniden düzenlendiğini ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığı çatısı altında 9 şube müdürlüğü ve 81 il koordinatörlüğü olarak yapılandırıldığını belirten İbrahim Semizoğlu şunları kaydetti: “Bu değişime ayak uydurmak üzere üç sene içinde yoğun bir tempoda çalışarak hedeflerimizi bir bir gerçekleştirdik. Haziran 2019 tarihinden itibaren Bakanlık merkez bina, ek binaları ve 81 il müdürlüğü, yurt müdürlükleri ve gençlik merkezleri ile fiber altyapı kullanılarak bağlantılar sağlandı, ilçe müdürlükleri ve spor tesislerinde ise ‘EcoVPN’ altyapısıyla merkeze erişimleri gerçekleştirildi. Böylece İl Müdürlükleri, İlçe Müdürlükleri, Yurt Müdürlükleri, Gençlik Merkezleri ve spor tesislerinde merkezi yapıda Bakanlık veri merkezine bağlanarak güvenli bir biçimde tek bir merkezden internete ve merkezdeki uygulamalara erişimi sağlama çalışmaları başlatıldı ve tamamlandı. Veritabanından güvenlik cihazlarımıza, karar destek sistemlerimize, ağ altyapımıza, sistem cihazlarımıza kadar tüm bileşenlerimiz birbirinden farklı ürünlerden oluşuyordu.” “Arkadaşlarımızla beraber öncelikle bir yol haritası belirledik” ifadesini kullanan Semizoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dedik ki; biz öncelikle birleşmeyi bir bütün olarak düşünelim. Bu birleştirmede seçilecek ürünlerin önceliği; kullanım amaçlarına ne kadar hizmet ettikleri, bize sağlayacakları maliyet avantajı ile elbette yerli olup olmadıkları odağında gerçekleşti. Bu odakta yerli ürünlere yöneliş sağlayabilmek temel amaçlardan bir tanesiydi. Bu üç senenin sonunda öncelikle geldiğimiz nokta itibarıyla bu entegrasyonu sağladık. Ama biz yetişmeye çalıştığımız hedeflere ne zaman ulaştık desek, biliyoruz ki o hedefler çok daha ileri taşınmış. Hem teknoloji olarak taşınmış hem de kullanıcılarımız ve paydaşlarımız tarafından taşınmış. Bu da gösteriyor ki bilişim süreçleri yerinde durmayan canlı süreçlere dönüşüyor ve hedeflere ulaşmak için bitmeyen bir yarışa giriyorsunuz.” Semizoğlu, salondaki katılımcılara seslenerek “Bu noktada çoğu zaman sizlerle ve diğer özel sektör temsilcileri ile çalıştık. Arkadaşlarımız bu faaliyetleri yerine getirmek için çalışırken sizlerden de destek aldık” dedi.
“Yazılım ve donanımlarımızın gelişimini vatandaşlarımızın bizden beklentilerini sağlamak üzere tasarladık”
Semizoğlu, bir bilişim ekibinin faaliyet gösterirken aynı zamanda da yenilikçi fikirler geliştirmesinin zorlayıcı olduğuna dikkat çekerek “Ar-Ge yapabilecek zamanımız da kısıtlı. Peki biz bu açığımızı nasıl kapattık? Açılışta belirttiğim gibi genel olarak biz bilişim ekosistemini; Kurum çalışanlarımızla, taşeronlarımızla, özel sektör temsilcilerimizle, yerli-yabancı üreticilerimizle, bir aile olarak gördük. Bu ailenin bir ferdi olmaktan da mutluyuz. Gençlik ve Spor Bakanlığının üç temel çatısı var: Bunlardan ilki ‘gençlik’, ikincisi ‘spor’ ve üçüncüsü de ‘gönüllülük’. Bu çerçevede sayın Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun belirlediği strateji doğrultusunda sunulan hizmetlerin dijitalleşmesine odaklandık. Bununla beraber Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun hedefleri doğrultusunda devletine, milletine, vatandaşına, insana, dünya değerlerine karşı koruyucu ve saygılı bir gençlik için bakanlık çalışmalarımızı dijitalleştiriyoruz. Bu çerçevede yazılım ve donanımlarımızı da bu yönde hizmet vermek, vatandaşlarımızın bizden beklediği beklentileri ve hayatlarını kolaylaştırmalarını sağlamak üzerine tasarladık” açıklamasını yaptı. “Bütün bilişim sistemlerinin birbiriyle entegre ve konuşur olmasını hedefledik” ifadesini kullanan Semizoğlu, “Konuşmamın akabinde mesai arkadaşlarım faaliyetlerimizi ve tecrübelerimizi sizlerle paylaşacaklar. Anlatacaklarımız ışığında yeni çalışmaları, yeni projeleri hep beraber üretebilmek, desteğinizle yeni hedeflere yürümek isteriz” değerlendirmesinde bulundu.
Yönetilen büyük veri akışının güvenliği de çok önemli
“Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu kurum içi ve dışı çok yönlü ve çok kanallı iletişimin üzerinde önemle durmakta. Bu doğrultuda yapılan çalışmalarla Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak 2000’nin üzerinde yurt binası, 5 bin civarında spor tesisi, 420 gençlik merkezi 342 genç ofis, 33 gençlik kampı, 25 olimpik sporcu hazırlık merkezi, 49 sporcu eğitim merkezi olmak üzere yaklaşık 10 bine yakın lokasyonda iletişim altyapısına ulaştık” açıklamasını yapan Dr. İbrahim Semizoğlu, “81 il, 750 ilçenin neredeyse tamamında birden fazla noktada varız” ifadesini kullandı. Semizoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu iletişim altyapısını etkin, hızlı ve sürekli yönetebilmek için artık birtakım riskleri bizim uç noktamıza (edge) teslim etmemiz, devretmemiz, buraları daha akıllı hale getirmemiz gerekiyor. Sistemlerimiz üzerinden yaklaşık 1 milyon kullanıcımız internete çıkış yapmakta. Çok ciddi bir veri akışını yönetiyoruz. Bunların güvenliği de tabii ki çok önemli. Siber güvenlik üzerine birlikte çalıştığımız özel sektör temsilcilerimiz var. Bu konuda yapılabilecek her türlü yeniliğe, her türlü teknolojik girişime hep beraber açığız.”
“Bugün bir şey alırken yeni teknolojilere evrilecek şekilde yeniden yapılanmamız gerekiyor”
Semizoğlu, iki tane veri merkezleri olduğunu belirterek “Bakanlığımız merkez binasında yer alan veri merkezimiz ile Söğütözü binamızda bulunan felaket kurtarma merkezi olarak yapılandırılan veri merkezi arasındaki veri eşitlemesi; paylaşımsız, güvenli ve fiber optik hatlardan anlık olarak sağlanmakta. Bakanlık binamızda bulunan veri merkezimiz kurulduğunda Türkiye’nin en gelişmiş sistem odasıydı; toplam disk alanı büyüklüğü olarak, 2 petabayta yakın büyüklükteydi. Gençlik ve Spor Bakanlığı için yapılmış bir alan olmasına rağmen neredeyse bütün devletin yükünü çekebilecek nitelikte sistem odasıydı” dedi. “Ama şimdi ilave kapasite artırmalarımıza rağmen orta halli bir seviyede devam edebiliyoruz” ifadesini kullanan Semizoğlu, şu noktalara dikkat çekti: “Teknoloji çok hızlı evrimleşiyor, çok hızlı ilerliyor. Yaptığınız hiçbir şey de ertesi gün sizin ihtiyaçlarınızı karşılayamıyor. Bu çerçevede de biz kaynaklarımızın paylaşılmasında, kullandığımız teknolojilerin sizlere bildirilmesinde bir sıkıntı görmüyoruz. Yeni teknolojilere yönelmemizde yapacağımız tercihler çok önemli. Bugün aldığınız bir şeyin devlette en az 3-5 yıl kullanılabilir olması gerekmekte. Biz bugün bir yatırım yaparken yeni teknolojilere evrilecek şekilde yeniden yapılanmaya önem veriyoruz. Burada yine sistem ve yazılım ekibimizle, bütün buradaki paydaşlarımızın birlikte çalışmasını istiyoruz.” Semizoğlu, şunları kaydetti: “Avrupa’nın gençlere sunulan en büyük kablosuz internet hizmeti olan GSB WIFI projesi de Bakanlığımız uhdesinde yürütülmekte. Bakanlığımız Merkez Binası ve Ek Hizmet Binaları tarafından kullanılan, Kurum içi ve Kurum dışı telefon görüşmelerini merkezi yapıda sağlayan, IP tabanlı Merkezi Santral Sistemi (Sanal Santral) ve bununla birlikte temin edilen Sesli Karşılama Sistemi kuruldu. Ayrıca Bakanlık merkezimiz ile 9 hizmet binası telefon hizmetleri 3000’e yakın kullanıcı sanal santral teknolojisiyle bütünlük içerisinde sürdürülmekte. Veritabanı yönetim süreçlerinde kullanmaya başladığımız PostgreSQL açık kaynak kodlu veritabanı yönetim sistemi Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nce kamusal alanda bir başarı hikayesi olarak anlatılıyor. Bu konuda da belli bir tecrübemiz var ama fark ettiğimiz bir nokta var ki, açık kaynak kodlu her şey sizin için avantaj olmuyor. Çünkü çok ciddi oranda veriyi yönetiyorsanız ve hizmet veriyorsanız açık kaynak kodlu bir ürün de diğerlerinde olduğu gibi lisans ücretleri kadar size maliyet çıkarabiliyor. Bu konuda da tecrübelerimizi sizlerle paylaşabiliriz. Sizin bu alanda bize getirebileceğiniz, buraya katkı verecek her türlü ürüne de talibiz.”
“Bu kadar dijitalleştiğinizde arkasında e-Arşiviniz olmalı”
“Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun iş süreçlerinin dijitalleşmesine yönelik talimatlarının bir sonucu olarak Türksat elektronik belge yönetim sistemi olan Belgenet’i Türkiye’de en yaygın kullanan Bakanlığız” ifadesini kullanan Semizoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Neredeyse 5 bine yakın uç noktada Belgenet kullanıcımız var. ‘Dilekçe Sıfır’ projemiz ile Bakanlığımıza hiçbir şekilde fiziki belge kabul edilmeyecek. Bütün başvurular e-Devlet üzerinden yapılabilir hale gelecek. Mevzuatın zorunlu fiziki imza şartı aradığı belgeleri projeye dahil edemiyoruz. Ama bunun dışında kalan tüm belgeleri; yurt başvurusundan izne, Gençlik ve Spor Bakanlığından alacağınız proje desteğine veya bilginizi güncellemeye kadar hangi evrak aklınıza geliyorsa hâlihazırda e-Devletten girip düzenleyip bize iletebiliyorsunuz. Buna rağmen Bakanlığımız binasına gelen vatandaşların da danışma bölümümüzde bizzat kendisinin e-Devlet üzerinden işlem yapmasını sağlıyoruz. Bu belki de tüm kamu kurumları içerisinde ilk defa olacak.” Semizoğlu, “Bu kadar dijitalleştiğinizde arkasında e-Arşiviniz olması gerekiyor” diyerek “Bununla da ilgili çalışmalarımız var, devam ediyoruz. Belgelerin arşivlenmesi de önemli bir konu bizim açımızdan. Çünkü kredi, burs, spor lisans, federasyonlar ve kulüpler derken belki milyonlarca evrağımız var. Bunun nasıl dijitalize edilebileceği, arandığında nasıl kolay bir şekilde bulunabileceği konusu ile ilgili de sizlerden gelecek yeni fikirlere açığız. Tesis Elektronik Geçiş Sistemimiz, kamusal alanda Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı fonksiyonlarını kullanan ilk projelerden biridir. Şu anda bütün vatandaşlarımız tesislerimize mobil uygulamalarımızdan üretebilecekleri QR kod ile ya da TC kimlik kartlarıyla da giriş çıkış yapabilirler. Biz böylelikle tesislerimize kaç kişinin girdiğini, tesis yoğunluğunu, tesis faaliyet verimliliğimizi belirleyebiliyoruz. Bakanlık planlamalarımızı bu verilerden elde edilen çıktılarla yapıyoruz” açıklamasını yaptı.
“Yapay zekâ projelerine sonuna kadar açığız”
Konuşmasında kredi ve burs başvuruları konusuna da değinen Dr. İbrahim Semizoğlu, şu detayları paylaştı: “Yaklaşık 800 bin öğrencimiz var. Özellikle yurt, kredi-burs başvuru süreçlerinde başvurularla ilgili 12 kamu kurumundan bir hafta içinde 50 milyona yakın çevrim içi sorgu yapıyoruz. Bu süreci insan eli değmeden gerçekleştiriyoruz. Kredi-burs ve yurt için değerlendirmelerimizde otomatik olarak gerçekleşiyor. Burada çok ciddi bir veri akışımız var. Veri işlemlerinin tamamı ulusal ve uluslararası bilgi güvenliği ile veri koruma standartlarına uygun olarak yapılıyor. Çok sıkı denetlenen bir sistemimiz var. Bu aşamada önemli bir noktada yapay zekâ teknolojisi kullanımıdır. Bizim yapay zekâ projesi olarak başladığımız her proje günün sonunda karar destek ve iş zekâsı yöntemleri ile tamamlanıyor. Bu açıdan bakıldığında yapay zekâ teknolojilerini kullanmadığımızı fark ediyoruz. Sizlerin yapay zekâ teknolojisi kullanan inovatif projelerinize sonuna kadar açığız. Biz yapay zekâ teknolojisinde bir noktaya ulaşabileceksek bunun çabasını da verelim istiyoruz.” Semizoğlu, “Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, güncel bilişim teknolojilerinin bilinirliğinin yaygınlaştırılmasında ve bu farkındalığın gençlere aktarılması hususu üzerinde önemle durmakta. Bu doğrultuda Türksat ile bir çalışma başlatıyoruz. Türksat; yapay zekânın, makine öğrenmesinin ne olduğunu, Türkiye’de ve dünyada öne çıkmış projeleri, genel müdürlüklerimize, uzmanlarına ve yöneticilerine anlatacak. Gayemiz bu çalışmalardan yenilikçi ve yaratıcı yapay zekâ projeleri çıkarmak” dedi.
Ülkemizin değeri olan her şey güven veriyor
“Sayın Bakanımız Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, bizlere her zaman Bakanlık tesislerinden gençlerin gönül rahatlığıyla yararlanmalarına yönelik her türlü tedbirin alınmasını vurgulamakta. Bu doğrultuda Aselsannet ile başlattığımız projeyle yurtlarımızdaki güvenlik kamera sistemlerinin tamamında hem yazılımsal hem de donanımsal olarak yerli ve milli olarak geliştirilen ürünleri kullandık” ifadesini kullanan Semizoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Maalesef bu bileşenler içerisinde hâlen üretemediğimiz ürünler de mevcut. Aselsannet ile yürüttüğümüz bu proje; üretemediğimiz bileşenlerin üretimi ve hâlihazırda öz kaynaklarımız ile üretilen yerli ve milli ürünlerimizin geliştirilmesi açısından önemli. Bu ve bunun gibi projeler; üretimimizin artmasını ve gelişmesini sağlayarak inovatif diğer projelere ilham veriyor. Daha önce belirttiğim gibi tüm projelerimizde hedefimiz ve sektörden beklentimiz; devamlılık. Biz beraber çalıştığımız paydaşlarımızın kurumsal yapısına ve sürekliliklerine güveniyoruz. Satın alma süreçlerimizde devamlılığına inandığımız ve gelişeceğine güvendiğimiz ürünleri tercih ediyoruz. Yarın kullanamayacağımız veya teknolojik gelişim sağlayamayacak ve beklentilerimizin karşılığını veremeyecek ürünleri tercih etmiyoruz. Önceliklerimizden bir tanesi de; sosyal sorumluluk projeleri. Biz bu tür projelerle ilgili çalışmalara hep açığız. Gençlerimize sunmak istediğiniz her türlü eğitim programlarınızı Gencizbiz uygulamamız üzerinden duyurabiliriz. Eğitim platformlarınızın yaygınlaştırılmasına ve kullananılmasına katkı sağlayabiliriz. Önemli bir diğer hususa da değinecek olursak, Konya 2021 İslami Dayanışma Oyunları’nın dijital altyapısının tamamının yerli ve milli öz kaynaklarımız ve insan gücümüz ile gerçekleştirilmiş olmasıdır. Üstelik benzer organizasyonların bütçesinden çok daha küçük bütçelerle tamamlanan çalışma yurt içinde ve yurt dışında bundan sonra yapılacak benzer ve daha büyük tüm organizasyonlar için referans oldu. Konya 2021 İslami Dayanışma Oyunları’nda 51 branşta 5 bine yakın sporcu müsabık oldu ve bu müsabakalar 10 gün boyunca TRT’den tüm dünyaya canlı olarak yayınlandı. Skorlanma, enerji ve internet altyapısı, kablolamadan veri güvenliğine kadar bütün süreçler Bakanlığımızın öz kaynaklarıyla yapıldı. Bu çerçevede paydaşlarımız Türk Telekom, Aselsannet ve TRT’ye teşekkür ederiz. Bu organizasyondan elde ettiğimiz ‘nasıl yapılır/know how’ ile akla gelebilecek en büyük spor organizasyonlarına talibiz.”
Spor Bilgi Sistemi ülkedeki sporu yönetmek açısından önemli bir marka
Dr. İbrahim Semizoğlu, “Bilgi sistemlerini de markalaştıralım” diyerek katılımcılara şöyle seslendi: “Sizlerle birlikte bu ürünleri ülke dışına taşıyalım, yaygınlaştıralım. Bunların hepsine varız. Spor Bilgi Sistemi’nde 300 bin antrenör, 21 bin spor kulübü, 12 milyon sporcu yer alıyor. Yaptığımız protokollerle de tüm verilerin bilgi akışı buradan sağlanıyor. Spor Bilgi Sistemi sporu veri temelli yönetmek açısından önemli bir marka. Burada da yine önereceğiniz projelere açığız. Spor Bilgi Sisteminin ve doğrudan ülke sporunun geliştirilmesi için sizlerden gelecek her türlü yenilikçi projelere açığız.”
“Yazılımlarımız birbirleriyle entegre tek bir proje gibi çalışıyor”
“Kurumların; ‘insan, para ve bina’ olmak üzere 3 sac ayağı bulunmakta; bunları veri temelli yönettiğinizde kurumsal verimliliğininiz ve yönetim kapasiteniz en üst seviyeye çıkıyor” ifadesini kullanan Semizoğlu, “Bu üç temel bileşeni yönettiğimiz ERP yazılımlarımız var. Bu kurumsal yazılımlardaki tecrübemizi paylaşmaya da hazırız. İnsanı, binayı ve parayı yönetebiliyorsanız zaten her şeyi yönetebiliyorsunuz” değerlendirmesini yaptı. Semizoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Buradan eğitim yönetim sistemine geçiyorum. Bakanlığımız kurumsal çatısı altında en değerli başlık eğitim. Sadece yüz yüze değil paydaşımızla beraber geliştirdiğimiz uzaktan eğitim platformumuz ile Bakanlığımız her kanaldan eğitim faaliyetlerini yürütmekte. Uzaktan eğitim platformumuzu eğitim yönetim sistemimizin en önemli bileşeni haline getirerek gençlerimizin ve sporcularımızın çevrim içi ve çevrim dışı eğitimleri takip edebilecekleri bir eğitim portali oluşturduk. Bu portal hem uzaktan eğitim sistemiyle hem de tüm yazılımlarıyla yerli ve milli bir ürün olarak tüm paydaşlarımıza hizmet etmekte. Eğitim portalinden gençlerimiz ve sporcularımız Gençlik ve Spor Bakanlığımızın tüm faaliyetlerine katılım sağlayabilirler. Siz ve temsil ettiğiniz değerli bilişim sektöründen; bu portalin yayınlaştırılması ve geliştirilmesi konusunda yenilikçi fikirler ve projeler bekliyoruz. Kısmet olur da gelecek sene tekrar değerlendirme toplantısı yapabilirsek bugünkü toplantının çıktılarının uygulamalarını o toplantıda göreceğimize inanıyoruz.”
“Yerli ve milli ürünlerimiz çok kıymetli”
“Bu sene Bakanlık olarak ilk kez düzenlediğimiz ‘Gençlik Bilişim Festivali’ne; 500 mühendislik öğrencimizle 12 oturumda 50’den fazla üst düzey konuşmacı katıldı” bilgisini veren Semizoğlu, “Türkiye’nin her yerinden gelmiş 500 mühendislik öğrencimiz buradan ayrılırken Türkiye Cumhuriyetinin Kamu Kurumlarının, iştiraklerinin ve yerli-milli özel sektörümüzün bilişim alanındaki vermiş oldukları hizmetlerle birlikte nasıl bir altyapıya sahip olduğunu öğrenerek gittiler. Bu festival ile ülkemizin yerli ve milli öz kaynaklarıyla dijitalleşme başlığı altında dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu gençlerimize gösterdik. Katılımcı gençler ile yurtlarda ve gençlik merkezlerimizde karşılaştığımızda ülkemizin bilişim vizyonunun aktarılmasında gönüllü elçiler olduklarını gördük” dedi. Dr. İbrahim Semizoğlu, “Yerli ve milli ürünlerimiz çok kıymetli” ifadesini kullanarak şu noktalara dikkat çekti: “Ancak dış paydaşlarımızı da ayırmıyoruz. Çünkü bilişim sektörü için artık sınır kalmadı. Bizim ürünlerimiz de diğer küresel ürünlerle entegre olarak yurt içi ve yurt dışında kullanılarak yaygınlaşmakta. Burada hassasiyetle üzerinde durduğumuz konu; güvenirlilik ve devamlılık. Ancak diğer taraftan hizmetlerimizin sürekliliği açısından herhangi bir dijital bağımlılıkla kısıtlanmak istemiyoruz. Bilişim stratejimizi bu bağlama göre kurguluyoruz.”
“Bugün mobil cihazlarda yoksanız, paydaşlarınıza ulaşamıyorsunuz”
Semizoğlu, Gencizbiz, Sporcuyuzbiz, Gönüllüyüzbiz ve GSBAVM projelerinin önemine dikkat çekerek “Son bir ay içerisinde bir şekilde bizim veri merkezimizde, veritabanında harekette bulunan 8.5 milyon vatandaşımız var. Bu 8.5 milyon kişinin en az 5 milyonu uygulamalarımızı kullanmaya namzet. Biz şuna inanıyoruz: Bakanlığımızın faaliyetlerinin gençlerimize, sporcularımıza ve tüm kamuya ulaşabilmesi için cep telefonlarında ve tabletlerinde uygulamalarımızın yüklü olması gerekiyor. Eğer mobil cihazlarda uygulama olarak yer almamışsanız bireylerin paydaşı ve hizmet vereni olamıyorsunuz. Bu dört uygulama bizim için çok önemli. Uygulamalarımızın teknolojik olarak nasıl geliştirilebileceğini, altına nelerin eklenebileceğini sizlerin öngörüsü ve tecrübesine bırakıyorum. Bütün bu sistemlerde aldığımız verileri inanılmaz derecede kıymetli görüyoruz. Bu verileri karar destek ekibimizle bir kuyumcunun değerli bir madeni işlemesindeki titizlikte işliyoruz. Bu noktada konuyu Gençlik ve Spor Bakanlığı ailesinin bir ferdi olarak spordan bir örnek ile izah etmek istiyorum: Ben karar destek ekibimizi takım sporlarımızdaki libero mevkisi ile eşleştiriyorum. Bu mevkide görev alan sporcunun sorumluluğu savunmanın arkasında süpürücü olarak savunma güvenliğini sağlarken yeni bir atağın başlangıcını yapmaktır. Karar destek birimlerimiz de tıpkı liberolar gibi verileri analiz ederek sistemde neyin yanlış gittiğini, hangi verinin yanlış işlendiğini ya da neyin hızının yavaş olduğunu, nerede tıkandığınızı tespit edebilir. Ve yine bir libero gibi daha sonra yapacağınız her bir çalışmanın etkin ve verimli olan veri setlerini sağlar. 2014 yılından beri bu çerçevede işleyen bir karar destek birimimiz var ve bizim için çok önemli. Bu yapının üzerine inşa edilecek her türlü yapay zekâya, arttırılmış gerçeklik, blok zinciri ve benzeri popüler inovatif projeye açığız. Mutlaka sizlerin tecrübelerinde başarılı örnekler vardır. Bunları bizlere aktarmanızı bekliyoruz. Bilişim ailesi olarak sizlerle güçlüyüz, güçlü olduğumuzu hissediyoruz” açıklamasında bulundu.
Eşitlik ilkesi çok önemli
“Bizim için öncelik şu; projelerimizin analiz, hazırlık ve tasarım aşamalarında paylaşlarımızla çalışıyoruz” vurgusunu yapan Dr. İbrahim Semizoğlu, şu detayları paylaştı: “Bu paydaşlarımız; hâlihazırda beraber çalıştığımız ve güvendiğimiz sizlersiniz. Ancak projenin satın alma boyutu var ise bu aşamada herkese açığız. Eşitlik ilkesi bizim için çok önemli. Bu aşamadan sonra projenin yürütülmesinde istişare ettiğimiz paydaşımıza bizim bir birimimiz gibi rol veriyoruz. Önemli bir kabiliyetimiz de; sorunlarımızı önce kendi içimizde çözmeye çalışmamız. Bu yöntemle paydaşlarımıza daha az yük olarak zamanlarını gelişme ve güncellemeler için harcamalarını sağlıyoruz. Hepimizin zamanı kıymetli. Bizimle çalışırken dezavantajlarınızı, risklerinizi küçültüp maliyetlerinizi azaltabilirsiniz.”
Gençlik ve Spor Bakanlığı veri ile yönetiliyor
Semizoğlu, “Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na özellikle bilişim teknolojilerine, veri temelli çalışma ve planlama vizyonu ile birimimize inancı ve verdiği destek için de çok teşekkür ediyoruz” diyerek konuşmasını şöyle tamamladı: “2019 yılının mayıs ayında hâlen yürütmekte olduğum Bilgi Işlem Dairesi Başkanlığına görevlendirildikten sonra yaptığımız ilk toplantıda, Bakanlık faaliyetlerinin ve planlamalarının veri temelli olması gerektiğini ve asli görevimimizin kuracağımız bilişim sistemleriyle veri toplama, işleme, analiz ve yönetimi odaklı olması gerektiğini vurguladılar. Sayın Bakanımızın tüm çalışmalarını veriler ışığında planlaması bizim çalışmalarımız için en önemli güç kaynağı olmuştur. Çünkü idareciniz, veri konusundaki öneminizi, değerinizi biliyorsa bilgi işlem birimlerinin değeri çok daha fazla artıyor. Sorumluluklarınızla beraber size olan güven arttığı zaman ekibimizin verimliliği ve performansı da bir o kadar artıyor. Konya 2021 İslami Dayanışma Oyunlarındaki bilişim başarısı bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun bize güveninin ve inancının en güzel örneğidir. Bu güven ve inançla ortaya çıkan bilişim başarısı, el ele verdiğimizde çok daha büyük proje ve organizasyonları başarabileceğimizi ve bize güvenenleri mahçup etmeyeceğimizin ispatıdır. Bilişim projeleri; iş birliğiyle gelişen ekip projeleridir. Bu ekibin önemli bir parçası da bugün bu toplantıya katılan sizlerin temsil ettiği bilişim sektörüdür. Sizlerle omuz omuza verdiğimizde çok daha güçlü olacağımıza inancımız tamdır. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına bakanlık olarak güçlü bir başlangıç yapmak, teknolojiyi sadece kullanan değil aynı zamanda üreten bir bakanlık olma hedefi doğrultusunda, ‘dijital yüzyıl’a başta bilgi ve iletişim teknolojileri olmak üzere teknoloji dünyasında hızlı değişimler yaşanırken, Bakanlığımızda da yeni ürün ve sistemler geliştirerek gençlerin ve vatandaşlarımızın kullanımına sunma kararlılığımız, büyük bir ivme kazanarak devam edecektir.”