Yerli yoğun bakım solunum cihazının 14 günde seri üretimine geçildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Başakşehir’de hizmete giden şehir hastanesinin 20 Nisan tarihinde düzenlenen açılış törenine videokonferansla katıldı. Hastanede bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile canlı görüntülü bağlantı yapan Erdoğan, yerli üretim solunum cihazları konusunda bilgi aldı.
Yerli ve milli olarak üretilen 100 solunum cihazını üreten kadroyu tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kadronun mayıs ayı sonuna kadar 5 bin yeni cihaz üretme sözü verdiğini söyledi. Erdoğan yaptığı konuşmada, “Türkiye kendine yeter, biz bize yeteriz. İlaç sanayinde de kendimizi konsolide edersek, ilacımızı üretir hâle geldiğimiz andan itibaren bu noktada da çok daha farklı adımlar atacağız. Tabii burada; Arçelik, Aselsan, Baykar, Biosys ve koordinatör olması hasebiyle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’mıza da şahsım, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Bu alanlarda yarışı devam ettireceğiz” değerlendirmesinde bulundu.
Törendeki konuşmasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 14 günde seri üretimine geçilen yüzde 100 yerli ve milli yoğun bakım solunum cihazının dünya standartlarında olduğunu vurgulayarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde, Sağlık Bakanlığı’nın iş birliğiyle; Arçelik, Aselsan, Baykar ve Biosys tarafından geliştirilen ve testlerden başarıyla geçtikten sonra hastanedeki ilk kullanımlarında hekimlerden tam not alan yerli yoğun bakım solunum cihazının üretim sürecine ve bundan sonra atılacak adımlara ilişkin bilgi verdi. Varank, yoğun bakım solunum cihazı ihtiyacını kısa sürede fark ederek Türkiye’de bu alanda yapılan çalışmaları araştırdıklarını belirterek “Bakanlığımızın çok çeşitli destekleriyle ortaya çıkmış bir girişimcilik firması Biosys’in yoğun bakım solunum cihazları ürettiğini tespit ettik. Bu cihazlar ancak pilot seviyede üretilmişti. Tüm Türkiye’de 12 tane üretildiğini ve bazı hastanelerde kullanıldığını belirledik. Bunun üzerine arkadaşlarımızla bir planlama yaptık ve dedik ki ‘Biz bu cihazları ülkemizde üretebiliriz.’ Böylece yola çıktık. Hızlıca Baykar ve Aselsan ile irtibata geçtik, cihazların seri üretiminin gerçekleştirilmesi ve içindeki parçaların üretilmesi için yaptığımız görüşmeler sonucu firmaları bir araya getirdik. Baykar’dan Selçuk Bayraktar’ın çok büyük desteği oldu. Bu işi sahiplendi ve cihazın seri üretimi için mühendislik çalışmalarını yaptık. Bu esnada da ülkemizin yine köklü sanayi kuruluşlarından Arçelik ile irtibata geçtik. Onlar da bu çalışmanın içinde olmayı kabul ettiler. Bunun hızlı ve seri üretimi için sıfırdan bir hat kuruldu ve bu hatta cihazlar üretilmeye başlandı.” Varank, bu 4 büyük firmanın yanında, özellikle KOBİ ölçeğindeki tedarikçilerin de projenin içinde yer aldığının altını çizdi ve gelecek dönemde sağlık endüstrisi alanında ilave katma değer oluşturacak yüksek teknolojili ürünlerin üretilmesi için destekler vermeye devam edeceklerini dile getirdi.
Törende konuşan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Şehir Hastanesi ile ilgili bilgi vererek “Kampüs içi, bisiklet yolları, park alanlarıyla, hibrit araç şarj üniteleri içeren, yeşil bina sertifikası alacak seviyede enerji ve çevre dostu tasarımlarla inşa edildi. Tüm kampüste 3 bin 466 Full HD ve gece görüş özellikli kamera ile güvenlik kontrolü yapılacak” dedi.