Yeşil bilişimin özel çözümleri
Dünyaya karşı sorumluluğunun farkında olan yeşil bilişim teknolojileri, enerji tasarrufundan, geri dönüşümlü sarf malzeme kullanımına kadar çeşitli özel çözümler içeriyor. Şirketler yeşil bilişim için çevre dostu süreçler, enerji tüketimi, kağıt kullanımı, baskı malzemeleri ve veri depolama gibi farklı alanlarda çalışmalar yapıyor. Çevre duyarlılığı olan şirketler kendi uzmanlıklarının ötesinde tüm alanlarda doğa dostu stratejiler uyguluyor. Sorumluluk sahibi kurumlar doğa dostu çözümleriyle dünyaya örnek olmaya çalışıyor. Çevre bilincine sahip şirketler, doğayı korumak için pek çok farklı bilişim çözümü geliştirebiliyor. Sadece kendi çalışmalarıyla yetinmiyor, çevrelerindeki şirketleri de yeşil platformlara davet ediyorlar. ZyXEL Türkiye Ürün ve İş Geliştirme Müdürü Şamil Doğan tedarikçileriyle birlikte planlı şekilde uyguladıkları doğa dostu stratejilerini sıralarken; doğayı korumak için işbirliğinin önemine değiniyor. Bu birlikteliğe “yeşil” tedarikçi ve kalite yönetimi tarafından talep edilen standartlara uygunluk verilerini yükledikleri Yeşil Tedarik Zinciri platformunu örnek gösteriyor. Avea’nın çevre duyarlılığı konusunda bilgi veren Avea Kurumsal İletişim Grup Direktörü Füsun Feridun, çevre koruma atık pil ve akümülatörlerin kontrolü yönetmeliğine uygun çalışmaları desteklerini kaydetti. Energy Star logolu, verimli ürünleri tercih ettiklerini ve bu kriterleri genel satın alma politakalarına uyarladıklarını belirten Feridun, “Avea, çevre dostu işbirliklerini Yeşil Bina kavramının ön çalışması niteliğinde olan Akıllı Ev, Akıllı Kiosk ve Akıllı Durak projeleriyle geliştiriyor” dedi. İleri teknoloji yazılımları, kağıt tasarrufu, enerji kontrolü gibi çözümler yeşil bilişim anlayışı kapsamında özgün ve bütünleşik çözümler içeriyor. 2015 yılı itibarıyla bütün küresel veri merkezlerinin yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından beslenmesini hedeflediklerini kaydeden Atos Türkiye Kurumsal İletişim Direktörü Deniz Karaman, “Atos, Olimpiyat Oyunları BT altyapısı çalışmalarında mümkün olan en çevreci yöntemleri kullandı. Çevresel olarak daha verimli, bazı durumlardaki elektrik kullanımını yüzde 30’a varan oranlarda azaltan, basılı materyallerin miktarında ciddi bir azalma sağlayan, daha az seyahat edilerek karbon emisyonunu azaltan çözümlerle çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Yüksek teknolojinin katkısı da yüksek oluyor
Mobil iletişim, makineler arası iletişimin sunduğu akıllı uygulamalarla seyahat, ürün, servis ve süreçlerin sanal alternatiflerinin kullanılması karbondioksit salınımını çok büyük oranda azaltıyor. Üstelik çok ciddi maliyet, zaman ve insan kaynağı avantajı da sağlıyor. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Burak Sevilengül, akıllı mobil uygulamaların çevreye etkileri konusunda bilgi vererek, şunları kaydetti: “Cihazlar arası iletişim çözümleri önemli ölçülerde çevreye katkı sağlıyor. Örneğin araç takip, yönlendirme ve yollarda araçları konuşturan sistemlerle yüzde 15-20 oranlarında yakıt tasarrufu sağlandı. Akıllı reaktif yönetim servisi ile kurumsal enerji faturalarında yüzde 30 civarında tasarruf edildi. Akıllı enerji ve su sayacıyla elektrik ve sudaki kayıp kaçakları yüzde 10-15 oranında azaldı.” Sevilengül kağıt tüketimi duyarlılıklarıyla e-fatura sayesinde yılda yaklaşık 6 bin ağacı kesilmekten kurtardıklarını kaydetti.
Sayısallaşma kağıda olan ihtiyacı azaltıyor
Zamandan ve mekandan bağımsız yaşamak ve iş yapmak zorunda olduğumuz bu çağda e-dönüşüm çözümleri hayatımızı ciddi şekilde kolaylaştırıyor, işlerimizi çok daha düşük maliyetlerle, çok hızlı, daha verimli ve etkin şekilde yapabilmemizi sağlıyor. Sayısallaşmanın sonucunda ortaya çıkan ve kağıt sarfiyatını ve arşiv zorunluluklarını azaltan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP), e-imza, e-fatura, e-defter ve e-arşiv gibi çözümler karbon salınımını çok yüksek oranda azaltmanın yanında, tasarruf, verimlilik ve etkinlik açısından iş süreçlerine önemli katkılar sağlıyor. Türkkep Genel Müdürü Yüksel Samast “Yasal geçerli ve güvenli yazışmaları, belge paylaşımları ve uzun vadeli saklama ve beyan yükümlülükleri sağlaması açısından değerlendirdiğimizde KEP, e-imza, e-fatura, e-defter ve e-arşiv gibi e-dönüşüm çözümleri yeşil bilişimle tüm dünyaya önemli katma değer sağlıyor. Dönüşüm çözümleri kağıdı, kartuşu, yazıcıyı, kalemi ortadan kaldırmakta veya ihtiyacı çok azaltarak, kağıda dayalı postalama, fiziksel depolama ve enerji ve işçilik maliyetlerinden büyük tasarruflar sağlamaktadır” diyor. Dünyada her gün 2,5 kentilyon bayt veri oluşturuluyor. Hatta önümüzdeki on yıl içinde sayısal veri hacminin 40 kattan fazla büyümesi bekleniyor. Vizyon Arge Satış Müdürü Sinem Tirkeş, “Daha az enerji tüketen, daha az kaynakla daha fazla veri işleyebilen teknolojiler alanında son yıllarda yapılan çalışmalar yeşil bilişim için ümit verici. Bu teknolojilerin donanım dayanıklılık süreleri en üst düzeye çekilmeye çalışılırken ortaya çıkan artıklarının azaltılması, bizleri sürdürülebilir teknolojik çözümlere yaklaştırıyor” dedi. Yeni geniş hacimli verilerin depolanması, güvenliği, işlenmesi ve yönetimi için depolama platformlarına giderek daha fazla talep var. Bulut bilişim, büyük veri, mobil veri artışı ve artan depolama artışı bilişimcileri doğa dostu çözümler geliştirmeye sevk ediyor. Xerox Türkiye Pazarlama Direktörü Ayşen Şişman, “Uyku modunda, minimum enerji kullanarak kendini hazırda tutan, içlerinde algılayıcı yongalar olan teknolojiler giderek artan BT enerji ihtiyacı ve tüketiminin daha akıllı kullanılmasını sağlayacak çözümler olacak” diyerek geleceğe dair aydınlık bir öngörüde bulunuyor. Zira teknolojinin dünyanın yükünü artırması değil azaltması gerekir. Şişman, Xerox’un özel çözümleri içinde atık bırakmayan, zehirsiz ve daha az karbon ayakizi çıkaran patentli katı mürekkep teknolojisini örnek gösteriyor.
Ekolojik ve ekonomik avantajlar hakkında bilgilendiriyoruz
• Gereksiz baskı alınmamalı, dubleks baskı tercih edilmeli. Equitrac, MYQ gibi yazılımlar gereksiz sebeplerini tespit etmeye yardımcı oluyor
• Energy Star çevre etiketli cihazlar kullanılmalı ve ortak kullanılan cihaz sayısı artırılmalı
• Daha az cihaz, daha az süre çalıştırılmalı, cihazlar kullanılmadıklarında uyku moduna geçmesi için ayarlanmalı • Cihazın etkin çalışması için periyodik bakımları yaptırılmalı ve orijinal sarf malzemeleri kullanılmalı.
• Sayfabaşı anlaşma yapılmalı
• Çevreye duyarlı kağıt ya da geri dönüşümlü kağıt kullanan yeşil bilişim yaklaşımına sahip şirketler kağıtları atık olmaktan kurtarıp tekrar kaynağa dönüştürmeye özen göstermeli.
Bulut bilişim yeni çevre dostu çözümler getirdi
Proline Strateji ve İş Geliştirme Müdürü Serhan Ünalan, bulut bilişim ve sanallaştırma teknolojilerinin gelişimine bağlı olarak depolama ünitesi sanallaştırması, katmanlandırma, tekilleştirme, sıkıştırma ve Thin Provisioning gibi teknolojilerin verinin depolanması amacıyla sık sık kullanıldığını belirterek, şunları kaydetti: “Verinin depolandığı veri merkezlerinde de söz konusu verilerin erişilebilir ve güvende olması için yüksek miktarda enerji harcanmaktadır. Düşük enerji tüketen soğutma/ısıtma sistemleri ve diğer donanımlar bu alanda yeşil bilişime katkı sağlayan unsurlardır.” Ünalan “Ayrıca sosyal medya içeriklerini anlamlarına ve kanallarına göre analiz ederek kurumlara hedef kitlelerini daha yakından tanıma imkânı sunan MeaMinds ürünümüz ile yeşil bilişim konusunda markalara bir bulut çözümü sunarak kurumlarda harici donanımların tükettiği enerjinin de azaltılmasına yardımcı oluyoruz” dedi.
BT doğaya karşı duyarlı olmalı
En fazla enerji kullanan sektörlerden biri olan bilişim teknolojilerinin, doğaya karşı duyarlı olması gerektiğini belirten Defne CEO’su Oğuz Haliloğlu BT sektörünün 2020 yılında enerji tüketiminin üç katına çıkacağını belirtiyor. Oğuz Haliloğlu “E-devlet, e-işlemler, makineler arası iletişim (M2M) uygulamaları, araç takipleri, sesli ve görüntülü konferans, evden çalışma olanağı gibi BT sektörünün getirdiği pek çok hizmet ve yenilikçi uygulama, enerji ve kaynakların (benzin, kağıt, elektrik, vb.) daha az kullanımını ve tasarrufunu destekliyor. Elektrik/enerji kullanımı düşük, aynı zamanda karbon ayak izini azaltan elektronik sistemler üretiliyor ve kullanılıyor. Örneğin uzaktan toplantı/tele konferans uygulaması ile birçok şirket veri hatları üzerinden hem görüntülü görüşme, hem de karşılıklı doküman ve sunum paylaşma olanağı buluyor. Sanal toplantılarla iş seyahatlerini azaltarak zaman ve yakıttan tasarruf ediyor, daha verimli çalışıyor. Ticari ve endüstriyel binalarda insan müdahalesi olmadan M2M uygulamaları ve alıcı cihazlarıyla ısıtma/soğutma sisteminden elektrik tüketimine kadar pek çok parçayı gözlemlemek, kontrol etmek ve kullanımını en uygun hale getirmek mümkün” dedi.
Cihazlar uyusun, dünya dinlensin
Yeşil BT yaklaşımının sınırı yok