Yeşil Liman, rekabeti geliştiriyor
Dondurucu günlerden merhaba,
Yıl bitti belki, ama 2017’ye dair paylaşımlarım devam ediyor. Hem de bu sefer kentsel derdimiz trafik var gündemimde. Ajans Press’in İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve medyadan elde ettiği verilere göre, 1 Ocak-31 Aralık 2017 tarihleri arasında, polis sorumluluk bölge alanlarında kurallara uymayan sürücülere 1 milyon 475 bin 308 trafik cezası kesildi. Geçtiğimiz yıl günde 4 bin 41 ceza kesilmiş. Trafik ekipleri tarafından en çok ceza 400 bin 166 sürücüye kesilen “park yasağı” ve bunu 145 bin 770 cezayla “hız kurallarına uymama”, 128 bin 130 cezayla “trafik işaret levhaları, cihazları ve yer işaretlerine uymama”, 53 bin 75 cezayla “cep telefonlarıyla konuşma”, 37 bin 292 cezayla “emniyet kemeri kullanmama”, 19 bin 151 cezayla “şerit ihlali”, 16 bin 910 cezayla “korsan taşımacılık”, 16 bin 498 cezayla “alkollü araç kullanma”, 14 bin 804 cezayla “kırmızı ışık ihlali”, 12 bin 884 cezayla “fazla yolcu taşıma”, 12 bin 601 cezayla “motosiklette koruma başlığı ve gözlüğü bulundurmama”, 10 bin 519 cezayla “tonaj fazlası yük taşıma”, 763 cezayla “yetkisiz tepe lambası, çakar ve siren bulundurma” başlıkları takip etmiş. Yani birileri 2017 yılında da adam olamamış, kamu bütçesine verdiği ceza desteği ile kalmış.
Madem yollardayız, devam edelim… Yandex Navigasyon’da en çok aranan yerlerin analizi, günlük hayatta kullanıcıların ihtiyaçlarına ve alışkanlıklarına ışık tutuyor. 2017 Aralık’ını kapsayan analize göre, kullanıcılar en çok benzin istasyonu, restoran, hastane ve eczane arıyor. Benzin istasyonları haftanın her günü zirvede. Restoranlar hafta sonları yüzde 48 daha fazla aranıyor. Pazar günleri nöbetçi eczaneleri arayanlar da Yandex Navigasyon’a başvuruyor. Aralık bir yana, kullanıcılar aslında yıl boyunca benzer bir eğilim gösteriyormuş.
Trafikte bilinçsizlik dedik, ‘eğitim şart’ diyerek ekleme yapalım. Kütahya Belediyesi bir ilke imza atarak, Türkiye’de bir belediye tarafından açılan ilk “Açık Üniversite” programını başlatmış. Ön kayıtları başlayan, Kütahya’da oturan 18 yaş ve üzeri herkesin başvuru yapabileceği üniversiteye kayıtlar 5 Şubat’ta sona erecekmiş ve program, 8 Şubat’ta başlayacakmış.
Geçen hafta, gurur veren bir haber medyada yoğun yer buldu, ama mektubumda da dem vurmasam olmazdı. TÜSİAD Genel Kurul Toplantısı gündemi kapsamında TÜSİAD’ın açık isminin “Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği” olarak değiştirilmesine, kısaltma olarak TÜSİAD markasının korunmasına karar verilmiş. Bu önerinin gerekçesi olarak şu ifadeler kullanılmış, ki herkese örnek olmasını dilerim: “Tüzüğümüzün 2. Maddesi’ndeki amaçlarımız arasında “kadın-erkek eşitliğini gözetmek” amacı bulunmakta ve derneğimiz bu amaç doğrultusunda toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çalışmalar yapmaktadır. Derneğimizin adında geçen “işadamları” kelimesinin, tüm üyelerimizi kapsayacak, dernek amaç ve faaliyetleri ile eşgüdümlü olacak ve 21. yüzyılın gerek ve ihtiyaçlarına hitap edecek şekilde “iş insanları” olarak değiştirilmesi önerilmektedir. Bu isim değişikliği derneğimizin kısaltması olan TÜSİAD markasının kullanımında bir değişikliğe yol açmayacaktır.”
İş dünyasının eşitlik adına bu güzel haberini çevresel gündemimle devam ettiriyorum. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü’nün başlattığı ‘’Yeşil Liman / Eko Liman’’ projesiyle Türk limanlarında karbon ayak izi azalıyor, ama bu kadar da değil. Türkiye’de TÜRKLİM üyesi 11 limanın sahip olduğu ‘Yeşil Liman’ sertifikası, gelişmiş ülke limanları arasında saygınlık ve rekabet unsuru olarak da değerlendiriliyormuş. Limanlardaki rekabetin Yeşil Liman sertifikasıyla artacağını tahmin etmek zor değil.
Çevresel gündemde bir risk başlığına da değinmek zorundayım. WWF – Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), Kanal İstanbul Projesi’ni doğru değerlendirebilmek için Türk Boğazlar sisteminin nasıl işlediğini bilmenin ve İstanbul denizlerinin kendine has dinamiklerini doğru anlamanın gerekliliğine işaret etmiş. Yerim sınırlı, ama bazı acı gerekçeleri paylaşmak isterim. Misal, uzmanlara göre, boyutları itibariyle Boğaz’da olduğu gibi Kanal içerisinde iki yönlü bir akıntı sistemi geliştirilemeyecek ve Karadeniz’in kirli suları Marmara’ya dolacak. Marmara Denizi’nde bol besinli üst tabaka can çekişen alt tabakaya baskı yapacak ve oksijen hızla azalacak. Oksijen bitince, Kanal kapatılsa bile bir daha geri dönüş olmayacak ve oksijensizlik kimyasal dengeleri alt üst ederek, alt tabakadaki hidrojen sülfür yoğunluğunu arttıracak. Sonuçta İstanbul, lodos estiğinde dayanılmaz bir şekilde çürük yumurta kokusuna maruz kalacak. Zamanla Karadeniz’in de ekolojik yapısı bozulacak. İçini karartmak istemezdim, ama dost acı söyler.
Bu gündem başlığının üzücü etkisini bari biraz olsun ödüllerle toparlayayım. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından Ankara’nın turizm potansiyelinin, kültürünün ve tarihinin tanıtılması amacıyla organize edilen yarışmalar için başvurular devam ediyor. Ankara Valiliği himayesinde düzenlenen İkinci Ankara ve Kültürel Değerler Temalı Afiş Yarışması, Ankara Instagram Fotoğraf Yarışması ile Ankara Temalı Ürün Tasarım Yarışması Ankara’dan ve Türkiye’nin dört bir yanından görüyor. Detaylar www.ankaraka.org.tr adresinde.
Dijital bankacılık çalışmalarıyla son olarak dünyanın önde gelen iş ve finans platformlarından World Finance’in verdiği “Dijital Bankacılık Ödülleri 2017” kapsamında, Türkiye’nin En İyi Dijital Bankası seçilen Garanti Bankası’nın mobil uygulaması Garanti Cep de Türkiye’nin En İyi Mobil Bankacılık Uygulaması ödülüne layık bulunmuş. Uzakdoğu’dan bir sigorta şirketi olan Etiqa, operasyonel süreçlerini azaltıp verimliliğini artırmak üzere başlattığı proje için Aksigorta’nın Robot Süreç Otomasyonu (RPA) çözümünü örnek almış. Aksigorta RPA ekibi tarafından Etiqa’nın Singapur’daki merkezinde, süreçlerin belirlenmesi, tanımlanması ve RPA programlarından Blue Prisim’in etkin kullanılması konusunda eğitimler verilmiş. Bu çalışma ile normal şartlarda bir çalışanın 20 dakikada gerçekleştirdiği hasar dosyası açma süresi, sanal çalışanla 3 dakikaya düşmüş. Hitachi Ltd.'nin yüzde 100 iştiraki olan Hitachi Vantara’nın Hitachi Lumada IoT Platformu ise IoT Breakthrough tarafından Yılın Kurumsal Çözümü Kategorisi’nde “2018 IoT İnovasyon Ödülü”ne layık görülmüş.
Bu hafta bu kadar olsun, yeniliklerle haftaya buluşalım,