Yeşil lojistik çözümü mümkün mü?
Merhaba,
Yanıt bulunması hepimizin geleceği için kritik bir soruyla bu haftaya başlıyorum. Malum, pandemi etkisiyle e-ticaret ve global lojistik servisleri tüm zamanların en hızlı büyümesini yaşarken, bu büyümenin çevre ve ekoloji üzerindeki etkisi de kaçınılmaz olarak artıyor. Sürdürülebilir ve yeşil lojistik çözümler pazara sunulsa da bu çözümlerin kullanım yaygınlığı henüz istenen seviyelerde değil. Çünkü yeşil çözümlerin yarattığı ek maliyetler ve bu maliyetlerin nakliyecilere, son tüketiciye ne ölçüde yansıtılacağına ilişkin sorular yanıt bulmadı. Global danışmanlık şirketi Simon-Kucher&Partners, “Yeşil Lojistiğin Yükselişi ve Pazara Yansımaları” araştırmasıyla bu soruların yanıtını arıyor, kârlı bir yeşil lojistik çözümünün nasıl mümkün olacağını ortaya koyuyor. Araştırmaya göre yeşil çözümler arasında “Sürdürülebilirlik Raporlama Servisi”, “Yeşil Rota Optimizasyonu”, “Yeşil Filo ve Operasyon” ile “Yeşildışı Hizmet Bedeli” öne çıkıyor. Lojistik ve nakliye şirketlerinin yöneticileri arasında sürdürülebilirlik konusunda artan farkındalığa ve pazara sunulan çözümlere rağmen, çoğu şirket hala yeşil bir lojistik çözümü için nakliyecilerin ek ödeme yapmaya nasıl yaklaştığını ve bunun son tüketici için fiyatlara etkisini tam olarak ölçebilmiş değil. Simon-Kucher&Partners Şirket Ortağı Cem Balıkçıoğlu, “Uzun dönemli yeşil lojistik stratejilerinin oluşturulması gerekiyor. Şirketlerin regülasyonlarla ve müşteri beklentileriyle paralel bir şekilde 2025 ve 2030 gibi ileriye dönük sunacakları yeşil lojistik ürünlerinin planlanmasına şimdiden başlaması şart. Yeşil lojistik ürünlerinin ve özel hizmetlerin geliştirilmesi, değer bazlı fiyatlandırma önemli. Şirketlerin sürdürülebilirliği de kapsayan farklı niteliklerin müşteri tarafında ödeme istekliliğini ölçümlemeleri ve sundukları servislerin müşteri tarafında ne oranda bir fiyat farkına tekabül ettiğini rakamlaştırmaları gerekiyor” demiş. Biliyoruz ki pandemi ile küresel bir farkındalık yaratıldı. Bunun sürekliliği ve sağlam temeller üstünde yükselebilmesi için bu gibi adımlar çok kritik.
Çevresel gündemime devam edeyim. DÜNYA EKO Grubu bünyesinde yayınlanan İyilik & Sağlık Olsun Dergisi tarafından düzenlenen Geri Dönüşüm Ödülleri 2021 için başvurular 7 Kasım’a kadar yapılabilecek. İnovasyon, Ar-Ge, Tasarım, Sosyal Girişim, Kültür-Sanat, Bireysel Girişim, Üniversite, STK ve Yükselen Yıldız kategorilerinde ödüller, 7 Aralık’da Pera Palace Hotel’de gerçekleşecek törende sahibini bulacak.
Migros’un girişimcilik ve ortak inovasyon platformu Migros Up ve OTTAN Studio işbirliğinde, mağazada satılan ceviz ve fındıkların kabuklarından ileri dönüşüm tekniğiyle üretilen raflar, Migros’un MLife markalı ürünlerinin reyonlarında kullanılmış. Satışa sunulurken kullanılmayan organik ürün atıkları ileri dönüşümle yeniden hammadde olarak reyona dönüştürülmüş, ürün atıkları bir değer olarak ekonomiye katkı, doğa için de kazanım sağlar hale gelmiş. Döngüsel ekonominin önemi ışığında kaynakların verimli kullanımı ve atıkların yeni kaynaklara dönüşebilmesi konularına büyük önem verdiklerini söyleyen Migros Ticaret Bilgi Teknolojileri ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kerim Tatlıcı, “OTTAN Studio ile dünyaya örnek teşkil edecek bir projeyi hayata geçirdik” demiş.
Samsung Türkiye’nin Mobil Ürünler Yetkili Servis Merkezleri, sokak hayvanları için anlamlı bir projeyi hayata geçirmiş. Servis merkezlerinin önlerine sokak hayvanlarının gelip beslenebilmesi için besleme üniteleri konulmuş. Servis merkezleri bu kaplara düzenli olarak mama eklemeye devam edecek. Üstüne, Samsung müşterileri de bu merkezlere gidip besleme ünitelerine mama bağışında bulunabilecek. https://www.samsung.com/tr/support/akilli-servis/ adresinde kampanyanın geçerli olduğu en yakın Mobil Ürünler Yetkili Servis merkezini bulup mama bağışını yapabilirsin.
Gelelim ödüllerimize… “Müşteri Hareketi Programı” ile müşteri memnuniyetini geliştiren Turkcell, müşteri deneyimi odaklı uluslararası birçok şirketin yarıştığı European Customer Centricity Awards’da ‘Müşteri Odaklı Kültür’ kategorisinde birinciliğin sahibi olmuş. Huawei’nin navigasyon uygulaması Petal Haritalar ise kullanım kolaylığı ve işlevselliği ile Almanya’nın prestijli Red Dot Tasarım Ödülü’nü kazanmış. Ödülle birlikte, haritalama sisteminin iyileştirme ve özellik güncellemesi de yayınlanmış. Daha kısa mesafe, daha kısa süre ve ücretsiz yollar ulaşım modu tercihleri, akıllı öneriler dahil çeşitli kişiselleştirilmiş rota ayarları sağlama, Petal Haritalar’ın yeni özellikleri arasında.
Haftaya nokta bir kampanya haberi ile gelsin. “Araç kiralamak ne kolaymış” mottosuyla 2015’de yola çıkan Yolcu360, son reklam filmiyle ilk kez doğrudan misafirlerine sesleniyor ve araç kiralama kampanyalarının sürekliliğine dikkat çekiyor. Yolcu360 Chief Brand Officer ve İcra Komite Üyesi Samet Ensar Sarı, “Misafirlerimizin Yolcu360’ı tüm araç kiralama olanaklarından yararlanacakları bir pazaryeri gibi görmelerini ve sürekli takip etmelerini istiyoruz. Kampanyamız içerisinde, dev bankalardan en yaygın süpermarketlere kadar çok çeşitli kampanya işbirlikleri var. Mobil uygulamamızı kontrol etmek, hatta yeni kampanyalardan haberdar olmak, günlük yaşamın seyrini değiştirecek sürprizlere yol açabilir” sözleri ile hedeflerini özetlemiş.
Haftaya görüşmek üzere,