Yetkinlikler “teknoloji danışmanlık firması” ekseninde gelişiyor
Uzmanlık alanlarını dijital dönüşüm, agile, kullanıcı deneyimi (UX) ve yazılım testi olarak 4 ana başlıkta toplayan TesterYou, kurulduğu 2018 Mayıs’ından itibaren Türkiye’de 150’yi aşkın firmaya, yurt dışında ise 10’u aşkın ülkede 50’ye yakın firmaya mevcut hizmetleriyle destek veriyor.
Handan Aybars
Bu başlıkların her biri için hem global dernekler iş birliğinde akredite eğitimler düzenlediklerini hem de iş ortaklarıyla kısa, orta ve uzun vadeli kapsamlı danışmanlık hizmetleri sunduklarını belirten TesterYou Kurucusu Barış Sarıalioğlu, yazılım test ve test otomasyonu alanında dış kaynak hizmeti de sağladıklarını hatırlattı.
Kendi özkaynaklarıyla geliştirdikleri yazılım uygulamaları olduğunu da belirten Barış Sarıalioğlu, şu bilgileri verdi:
“Bunlardan ilki, yazılım kalitesi ölçümü için kullanılan TesterYou GO mobil uygulaması. Bu ücretsiz uygulama ile yazılım test mühendisleri, test senaryolarını kayıt altına alıp, test koşumlarını gerçekleştirerek sonuçlarını kolay bir şekilde raporlayabiliyor. Bu alandaki ikinci ürünümüz ise TesterYou Plus adını verdiğimiz ve tasarımları devam eden web tabanlı bir yazılım uygulaması. Bu uygulama ile kurumlar, yazılım testlerini yapay zekanın yardımıyla otomatize edebilecek ve yazılım ürünlerinin kalitesini hızlı ve kolay şekilde ölçümleyebilecek.”
Barış Sarıalioğlu, danışmanlık hizmeti verdikleri şirketleri; teknolojiye dokunan ve yeni teknolojileri kendi bünyelerinde kullanarak bulundukları pazarda rekabet avantajı elde etmek ve müşteri deneyimini iyileştirmek isteyen kurumsal firmalar olarak tanımladı. “Bizimle en çok iş birliği sağlayan sektörler ise bankacılık ve finans, e-ticaret, sigorta, yazılım ve teknoloji, telekomünikasyon, danışmanlık, otomotiv, savunma sanayii gibi teknolojik altyapısı sorunsuz işlemesi gereken şirketler” bilgisini veren Barış Sarıalioğlu, sorularımızı yanıtladı:
Yazılım testleri konusunda çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
20 yılı aşkın bir deneyime sahip olarak yazılım testleri alanında kapsamlı eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunmaktayız. Şirketlerin tüm test süreçlerini titizlikle inceliyor, eksiklikleri belirliyor ve ihtiyaçlarına özel bir test stratejisi planlaması oluşturarak bu stratejiyi özenle uygulamaya alıyoruz. Ekip olarak, üst düzey donanımlı ve uzman arkadaşlarımızla birlikte, şirketlere dış kaynak hizmeti sağlıyor ve süreçlerin eksiksiz şekilde ilerlemesini sağlıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun çözümler sunabilmek adına esnek bir yaklaşım benimsemekteyiz.
Sunulan her hizmetimizde test ve geri bildirime odaklanmaktayız. Çünkü inanıyoruz ki, her şey kendini test etmekten geçer. Bu prensip doğrultusunda, müşterilerimizin ürünleri ve süreçleri üzerinde sürekli test ve geri bildirim odaklı bir yaklaşım benimsiyoruz. Ayrıca, şu anda duyurusuna hazırlık yaptığımız bir test otomasyon uygulaması geliştiriyoruz. Bu uygulama ile yazılım testlerini daha etkin ve verimli şekilde gerçekleştirebilmeyi hedefliyoruz. Yakın zamanda bu konudaki gelişmeleri duyurarak müşterilerimize daha kapsamlı hizmet sunmayı planlıyoruz.
Test konusunda sektöre yön veren çalışmalarınız bulunuyor mu?
Üç senedir düzenli olarak hayata geçirdiğimiz, Türkiye’nin en geniş katılımlı online test konferansı olan Live2Test, Türkiye’deki yazılım test sektörünün büyümesine ve dünya genelinde etkileşimine katkı sağlayarak, sektöre fayda sağlayan ve yön veren bir etkinlik olma misyonunu üstleniyor.
Global anlamda deneyimleri ve tanınırlıkları bulunan yaklaşık 40 konuşmacının ve 25 ülkeden katılımcının bulunduğu, 2 gün süren bu konferansta yazılım testini süreçsel, teknik ve insani olarak tüm yönleriyle ele alıyor, güncel trendleri ve yazılım testinin geleceğiyle ilgili vizyonlarımızı paylaşıyoruz.
Konferansımız, katılımcılara değerli bilgiler sunarak sektördeki profesyonellerin bir araya gelmesini ve deneyim paylaşımını teşvik etmeyi amaçlamakta. Bu sene de 21-22 Mayıs 2024 tarihlerinde gerçekleşecek olan konferansımıza yazılım testiyle ilgilenen, kendini bu konuda geliştirmek ve değerli profesyonellerle bağlantı kurmak isteyen herkesi bekliyoruz.
Agile metodolojiler özellikle pandemi süreci ve sonrasında daha da öne çıktı. Bu metodu farklı kılan, kurumsal fayda sağlayan yönleri neler?
Pandemi süreci ve sonrasında Agile metodolojilerin artan önemi birkaç temel faktöre dayanmakta. Öncelikle, Agile metodolojilerin esneklik sağlama yeteneği, iş dünyasının belirsizliklerle dolu olduğu böyle bir dönemde büyük avantaj sağlıyor. Değişen pazar koşullarına hızlı adapte olabilme, müşteri taleplerine anında cevap verebilme esnekliği, bu metodolojinin kurumsal fayda konusunda öne çıkmasını sağlıyor.
Ayrıca, Agile metodolojilerin vurguladığı iterasyonlar ve sürekli geri bildirim döngüsü, iş süreçlerini sürekli olarak iyileştirmeye olanak tanıyor. Kısa süre içinde elde edilen geri bildirimler, ekiplerin hızla uyum sağlamasına ve gelişmelere odaklanmasına yardımcı oluyor. Bu da özellikle pandemi gibi hızlı değişen koşullar altında iş süreçlerini optimize etme ve güncelleme ihtiyacını karşılıyor.
UX konusunda hangi sektörlerde şirketlere destek sunuyorsunuz? Şirketlerin ve kullanıcıların UX konusunda bilgisini ve farkındalığını nasıl değerlendiriyorsunuz?
UX konusundaki hizmetlerimiz çeşitli sektörleri kapsamakta. Özellikle banka & finans, e-ticaret, sigorta, yazılım – teknoloji, telekomünikasyon gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketlere yönelik özelleştirilmiş çözümler sunuyoruz. Genel olarak gözlemlediğimiz kadarıyla, şirketlerin ve kullanıcıların UX konusundaki bilgi düzeyi ve farkındalığı sektöre, şirket büyüklüğüne ve teknolojiye olan yaklaşımlarına bağlı olarak değişiyor. Özellikle teknoloji odaklı ve dijital kolu olan sektörlerde, genellikle UX’nin önemi, faydaları ve işlevselliği daha özümsenmiş, uygulamaya konmuş ve sürekli bir test ve gelişim halinde oluyor. Kullanıcı tarafında ise genel olarak dijital ürünlerle etkileşimde bulunan bireylerin, rekabete dayalı artan kaliteye bağlı olarak UX konusundaki bilgi düzeyi ve deneyimleri gün geçtikçe artıyor.
2024 yılı ve orta vadeli hedeflerinizi paylaşır mısınız?
2023 ile birlikte halihazırda uzmanlığına sahip olduğumuz, fakat duyurusunu hiç yapmadığımız eğitim ve danışmanlık hizmetlerimizi kategorize edip, bir “teknoloji danışmanlık firması”na dönüşme projemizi başlattık. Bu hizmetler için akreditasyonlarımızı aldık ve websitemizi güncelledik. Yeni dönem hedeflerimiz arasında, hizmet ve akreditasyonlarımızı yurtdışındaki hedef kitlemize daha fazla ulaştırmak var. Halihazırda remote/online olarak gerçekleştirebildiğimiz eğitimlerimiz sayesinde Avrupa, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler ile yurtdışı kaynaklı iş birliklerimizi artırmayı hedefliyoruz.
Sayısız referansımız ve orta ölçekliden büyük ölçekliye birçok firmayla iş birliği yapmış olmamız bize gelecek iş birliklerimiz konusunda büyük bir esneklik sağlıyor. Her işletmeye ve ihtiyaca yönelik kendimizi adapte edebildiğimiz bir çalışma sistemimiz var. Firmalara verdiğimiz danışmanlığın bir amacı da bu firmaların belli bir süre sonra ilgili süreçleri bizim desteğimiz olmadan yüksek standartlarda sürdürebilecekleri konuma gelmelerini sağlamak.