YGA Keşfetti ve Destekledi, İBB Kapılarını Açtı!
Çift kanatlı girişimcilik ekosistemi YGA ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ortak projesi olan Tech İstanbul platformu kapsamında 159 girişim içerisinden seçilen 6 girişim daha yeşil ve daha adil bir İstanbul için yaratıcı teknolojilerini açıkladı.
Global etki odaklı girişimcilik ekosistemi YGA ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Pozitif teknolojler, çift kanatlı girişimler İstanbul’dan dünyaya yayılsın’ vizyonuyla hayata geçirilen inovasyon platformu Tech İstanbul, demo day etkinliğini gerçekleştirdi. Etkinlik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Erol Özgüner ve YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman’ın da katılımıyla 11 Ağustos 2020, Salı günü saat 14.00’da YGA YouTube kanalından ve İBB TV’den canlı olarak yayınlandı. Etkinlik kapsamında 159 girişim içerisinden belirlenen aralarında Reegen, Duckt, Stroma, Kodeco, Bluedot ve BakTek’in de yer aldığı toplam 6 girişim daha adil ve daha yeşil bir İstanbul için yaratıcı teknolojilerini ortaya koydu.
Etkinlikte konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, katkı sunan, iş birliği yapan ve katılım gösteren herkese teşekkür ettiğini belirterek konuşmasına başladı ve “İstanbul’un özellikle yüksek teknoloji sürecinde dünya ekseninde çok iyi bir yerde konumlanmasını arzu ediyoruz. Çünkü dünya gelişiyor ve dünyanın yeni teknolojilerle kendini ispat eden şehirlere, ülkelere ihtiyacı var. İstanbul’un bu konuda da üstün bir rol ortaya koyma zorunluluğu var. İstanbul’un yüksek motivasyonu yakın coğrafyamızı, komşu ülkeleri pozitif anlamda etkileyebileceğini, motivasyonunu çok farklı evirebileceğini hissediyorum. Bu anlamda İstanbul’un bu fırsatların insan kaynakları açısından, erişim noktası açısından merkezi bir şehir olduğunun farkındayız. Bu yönüyle İBB olarak böylesi bir sürecin olmazsa olmaz lokomotifi olma sözünü zaten vermiştik. Bu konuda daha da ileriye gitmek istiyoruz. YGA gibi kurumlarla beraber bu süreci yaşatmak devam ettirmek istiyoruz” dedi.
Ayrıca yapılan yarışma ve sürecin aynı zamanda çevre, ulaşım ve enerji gibi şehrin ihtiyaçlarına dokunuyor olmasının da çok kıymetli olduğunu belirten İmamoğlu, “Umudun güçlenmesi için ortaya koyulan bu girişimcilik modellerini hayata geçirmek de değerli, biz bu konuda da ısrarlı olacağız” diyerek ürünlerin hayata geçirileceği mesajını vermiş oldu.
Yaman: “Global arenada da bu projeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz”
Global etki odaklı girişimcilik ekosistemi YGA’nın Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman etkinlik ile ilgili şunları söyledi; “İnovasyon platformu Tech İstanbul’u İBB ile birlikte ‘Pozitif teknolojler, çift kanatlı girişimler İstanbul’dan dünyaya yayılsın’ vizyonuyla hayata geçirdik. Çift kanatlı girişimciler insanlığa faydalı, teknoloji temelli ilkleri hayata geçiriyor. İstanbul gibi büyük bir metropolde hayata geçen bu projeler dünyadaki diğer metropollere de ilham verecek.”
“İstanbul’un yüksek teknoloji ithal eden bir şehir değil ihraç eden bir şehre dönüşmesini hayal ediyorum”
Yaman, “Günün sonunda Türkiye’nin ve İstanbul’un yüksek teknoloji ithal eden bir şehir, ülke değil ihraç eden bir ülkeye ve şehre dönüşmesini hayal ediyorum. Bunun da yolu bu aşamalardan, yani girişimciliği hayata geçiren bir modelden geçiyor” dedi.
Özgüner: “İnşallah İstanbul’dan çift kanatlı girişimcileri İBB’nin omuzlarına alarak yükseltir ve dünyaya ulaştırırız ”
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile beraber İstanbul’u bir teknoloji şehri yapma vizyonuyla hareket edildiğini belirterek sözlerine başlayan İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Erol Özgüner, Tech İstanbul’da yoğun bir çalışma maratonunun ardından 6 girişim şirketi, iştiraklerimiz ile yolu yarılamış durumda diyerek bu sürece katkı sağlayan herkese teşekkürlerini iletti ve “İnşallah İstanbul’dan çift kanatlı girişimcileri İBB’nin omuzlarına alarak yükseltir ve dünyaya ulaştırırız” diyerek konuşmasını tamamladı.
Ardından konuşan İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, “İstanbul sadece İstanbul için değil her şeyiyle Türkiye içindir” diyerek konuşmasına başladı. Çağlar; “İstanbul’un dijital bir kent olması, teknolojiyle barışık yaşayan bir kent olması fikri daha göreve başlarken beni heyecanlandırmıştı şimdide bunları görüyor ve yaşıyor olmaktan oldukça keyif alıyorum” dedi. Çağlar bundan sonra da teknoloji ile insanı yan yana getirerek hayatı kolaylaştıracak çözümleri ortaya çıkarıp, İstanbul’dan başlayıp Türkiye’ye ve dünyaya yayma heyecanına ortak olduğunu belirterek konuşması bitirdi.
İşte daha adil ve daha yeşil bir İstanbul için yaratıcı teknolojilerini ortaya koyan girişimler:
Kodeco: Temiz enerji ve akıllı teknolojilerle geleceğin ulaşım çözümlerini geliştirmek amacıyla kurulmuş bir tekno-girişim firmasıdır.
Reengen: Enerji değer zincirinde üretimden tüketime kadar uçtan uca veri analizi çözümleri sunar.
BakTek: Mikrobiyolojiyi ileri teknoloji kullanarak atık su sistemlerinin daha verimli çalışmasını sağlayan inovatif ürünler geliştirir.
Stroma: Kazaları azaltmak için sürücü ve işçi davranışını analiz eden yapay zeka tabanlı bir arayüzdür.
Bluedot: Elektrikli araç şarj cihazlarını sürücülerle en uygun şekilde bağlar.
Duckt: Tak&çalıştır evrensel adaptörü ve IoT şarj çözümüyle kamusal alanın düzenlenmesi ve MaaS için daha iyi bir deneyim sağlar.