Yılda 24 gün tasarruf
E-imza uygulamasıyla yılda 24 gün zamandan tasarruf ediliyor.
İstanbul Ticaret Odası Bilişim Teknoloji ve E-Ticaret Şubesi e-imza bilgilendirme seminerini gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Servet Samsara’ nın yaptığı seminere konunun farklı alanlarında yer alan uzmanlar katıldı. 9 Ekim’de İTO’ da gerçekleştirilen organizasyonda Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu Bilişim Uzmanı Demet Kabasakal “elektronik imzada mevcut analizi” başlıklı konuşmasında kamu ve ticarette dijital ortama hatta mobil platforma geçtiğimizi ve bu süreçlerde ortaya çıkan güvenlik ve hukuki geçerlilik ihtiyacını e-imza uygulaması karşıladığını söyleyerek Türkiye'de e-imza uygulamasının gelişim sürecini anlattı.
“İmza kullanıcının da yükümlülükleri var”
BTK Uzmanı Kabasakal elektronik sertifika hizmet sağlayıcıların yanı sıra kullanıcıların da sorumlulukları olduğunu hatırlattı. “Hizmet sağlayıcıya doğru ve geçerli bilgi vermek, pin ve şifresini korumak, imzayı doğru amaçla standartlara uygun kullanmak da elektronik imza sahibinin yükümlülüğüdür” üçüncü kişilerin sorumluluğuysa sertifika kısıtlarını ve geçerliğini kontrol etmek ve doğrulamaktır.”dedi.
Gelir İdaresi Başkanlığı e-imza uygulamaları’nı anlatan Maliye Bakanlığı Gelir Uzmanı Canan Bağrıyanık sistemin doküman yönetimi ve iş akış sistemi, e- haciz, internet vergi dairesi girişi, EFKS,e-bilet, e-defter, e-arşiv gibi uygulamalarda önemli kolaylıklar sağladığını anlatarak mali mühür setinin kurumsal kullanımına da örnekler verdi.
“Şifrelerin kırılma ihtimali koşarak duvardan geçme ihtimali kadar düşük”
Tübitak Kamu Sertifikasyon Merkezi'nden Araştırmacı Erhan Turan sistemin yazılım yönüyle ilgli konuşarak çalışma çift anahtarlı kriptonik yapı ve açık anahtar altyapı mimarisi ve algoritmalar hakkında bilgi verdi. Algoritmalarin ve şifrelerin yedeklerinin saklanmadığını ve çözülme ihtimalinin kuantuma göre bir insanin koşarak duvardan geçebilmesi ihtimali kadar düşük olduğunu söyledi.TurkTrust İş Geliştirme Uzmanı Atilla Biler yaygınlaşan e-imza kullanımının yarattığı yeni fırsatlardan bahsetti. Bilgi Güvenliği Yönetim Sertifikası başta olmak üzere sahip oldukları belgelerle kamu, hukuk, finans alanlarında verdikleri hizmetlerden örnekler verdi.
“E-imza bir kalemdir”
E-imza kullanım alanlarından bahseden E-Guven Kurumsal Satış Yöneticisi Can Şatvan e-imza bir kalemdir ancak defter olarak yazılımlar gerektiğini söyledi. Şirket içi yazılımlara eklenebilen uygulamaları, yönetim kurulu üyelerinin toplantıya katılamamalarında uygulanan e-genel kurul uygulamasından ve çeşitli sektörlerdeki kullanıcıların memnuniyetlerinden bahsetti. Samsung'la yaptıkları bir istatistikte yılda 24 gün zaman tasarrufu sağlandığını paylaştı bahsetti.
Mobil imza kullanımı yaygınlaşıyor
Avea Mobil İmza Yöneticisi Özgecan Kara abonenin mobil imza kullanım talebi ve imzasını kullanmasının ardından Avea'nın ESHS ile kurduğu bağlantıyı açıklayarak mobil imza sürecinin güvenliğiyle ilgili bilgi verdi. Turkcell Mobil İş Yönetimi yöneticisi Meltem Demirtürk E-imzayı ıslak imzadan ayırmamak gerektiğini ifade ederek gündelik hayatta elektronik imzanın sağladığı kolaylıklara örnekler verdi. Vodafone Mobil Finansal Servisler Yöneticisi Kutay Yalınkılıç e-imza pazarına geç girdiklerini, kurumsala odaklandık ancak önümüzdeki Kasım ayında bireysel aboneler için pratik uygulamalar geliştireceklerini anlattı.