Yılda 60,000 soru çözmek
OECD tarafından yapılan PISA araştırmasındaki yüzlerce grafik ve tablo, Türkiye dahil OECD ülkelerinin eğitim durumunu ortaya koyuyor. Rapordaki en temel göstergeyi alıp, üzerinde konuşup, unutuyoruz. OECD ise aralıklı olarak, PISA Raporu’nun her bölümünü ayrı ayrı ele alıp inceleyen ayrıntılı yorumlar yayınlıyor. Bunlardan sonuncusu, Rapor’un 3. Bölümü’nün yorumu olan “Ders Asma ve Okul Kırma” idi (Who are the school truants? PISA Raporu’nda aynı konu: 31-54. sayfalar arasında “Engagement with and at School”).
Yukardaki grafik ne kadar görülüyor bilemiyorum, ama hap yapıp özetliyorum:
Şanghay Çin, Japonya ve Kore öğrencileri okulu asmıyor. Gri “devam” çizgileri solda… İtalya, Türkiye ve Arjantin öğrencileri okulu asıyor. Sağ tarafa doğru giden mavi çizgiler… Türkiye, bu ve benzeri tabloların hep dibinde. (Fig.III.2.8)
Türkiye için bu “normal.” Çünkü öğrencilerimizin “okula ihtiyacı yok (!)” Onların dershaneye ihtiyacı var.
Bir yerel gazetedeki haberi, dershane ismini kullanmadan özetliyorum:
“Falan dershane, 9 kişilik dersliklerde 710 saat “normal” ve 150 saat özel ders veriyor. Yılda ortalama 60,000 soru çözen öğrenciler, aynı zamanda 800’ü aşkın “yaprak test” çözüyor. Bu dershane, öğrencileri 19 kitaptan oluşan, konu anlatımlı “bilmem ne seti” ile sınava hazırlıyor. Öğrenci, istediği gün istediği öğretmenden ders alabilir. Derste anlayamadığı bir konuyu birebir öğrenme imkanı var. Randevusunu internet üzerinden alır. İstediği konuda 40 dakikalık 6 özel ders alabilir. Bu da yılda 150 saat eder.”