Yıldız Teknopark ‘Yenilikçi Sağlık Teknolojileri Geliştirme Platformu’ kuruluyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA), Covid 19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı kapsamında destekleyeceği 20 projeyi açıkladı. İSTKA’nın destekleyeceği projelerden biri de Yıldız Teknoloji Geliştirme Bölgesi Teknopark A.Ş’nin yürütücülüğünde ilerleyen; İstanbul Aydın Üniversitesi’nin ve Sağlık Bilimler Üniversitesi’nin projede ortak olduğu, sağlık teknolojileri dikeyinde üniversiteleri, özel sektörü ve kamuyu bir araya getiren ‘Yenilikçi Sağlık Teknolojileri Geliştirme Platformu’ oldu.
Türkiye Cumhuriyeti, Covid-19 salgını ile mücadelede Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi kapsamında faaliyetler yürütülen; ilaç ve aşı, tanı ve tedavi, tıbbi cihaz teknolojileri alanlarında hızlı refleks gösterecek kurumlara sahip olduğunu kanıtladı. Bu kurumlar arasında koordinasyon kurmak ve sağlık teknolojileri dikeyinde dinamik kabiliyetler geliştirmek adına Yıldız Teknik Üniversitesi –Yıldız Teknopark A.Ş, proje ortaklığı yaptığı İstanbul Aydın Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile Türkiye’nin en büyük sağlık platformlarından birini oluşturmak üzere yola çıktı. Yıldız Teknopark yürütücülüğünde geliştirilen ‘Yenilikçi Sağlık Teknolojileri Platformu’ İstanbul Kalkınma Ajansı’nın Covid 19 ile Mücadele ve Dayanıklılık programı kapsamında destek alan 20 projeden biri oldu.
Bu platformun öncelikli hedefinin Covid-19’a yönelik çözümler geliştirmek üzere sağlık inovasyonun sistematik, iş birlikçi ve geniş katılımlı yönetilmesini sağlamak olduğunu söyleyen Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı ve Platform Koordinatörü İsa Turgut İnci, projeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:
‘Yenilikçi Sağlık Teknolojileri Geliştirme Platformu’ projesi ile ülkemizdeki en geniş katılımlı sağlık platformlarından biri oluşturulacak. Yenilikçi fikirlere sahip akademisyenler, bireyler, girişimciler ile çeşitli ölçeklerden yatırım şirketleri, üniversiteler, teknoparklar/teknokentler, kuluçka merkezleri ile TÜSEB, MÜSİAD, gibi STK’lar ile BAYER gibi önemli kuruluşlar ve yatırımcılar projenin ve platformun paydaşı olacaklar. Sağlık inovasyonu faaliyetleri tarafların koordinasyonu, yüksek düzeyde farkındalık ve iş birliği içerisinde yürütülecek, mükerrer faaliyetler birleştirilecek ve hızlandırılacak. Nitelikli girişimlerin fonlama ve ticarileşme süreçleri kısalacak.
COVİD 19 HACKATHON’U
Yine bu proje kapsamında ülke çapında yenilikçi fikirlerin hızla planlanması amacıyla bir Covid 19 Hackathon’u düzenlenmesi de planlanıyor. Hackathon sonucu ortaya çıkan başarılı fikir sahipleri, girişimciler, platform üyesi şirketler kamu otoritesi ile paylaşılacak, hızlıca değer yaratmaları için yatırımcılarla İş birliği içinde ürün ve hizmet geliştirmelerinin önü açılacak.
Yıldız Teknopark tarafından daha önce geliştirilen dijital girişimcilik platformunun revize edilerek ve ek modüller desteğiyle platform’un hizmetine sunulacağının da bilgisini veren İsa T. İnci, bu sayede fiziksel sınırları ortadan kaldıracak şekilde sağlık inovasyonu ve girişimcilik faaliyetlerini etkin, verimli, süreç ve çıktı odaklı bir mekanizmaya kavuşmasını sağlamayı planladıklarının da altını çiziyor.