Yine ‘Zirve’de bıraktık!
Yoğun günlerimizden merhaba sana,
18’inci Bilişim Zirvesi’ne imza attık, tüm ekip olarak yorgun, ama onun da üstünde mutlu ve gururluyuz. Detayları zaten BThaber gazetemizde doya doya okuyacaksın. 2018 bitmeden 19’uncu Bilişim Zirvesi için çalışmalara başladığımızı söylesem şaşırmayacağına da eminim. Malum bizim kurumsal alışkanlıklarımız başından beri böyle ilerliyor. Hem gündemi izleyen değil, istikrarlı biçimde belirleyen olmak da bunu gerektirir.
Bu gurur yüklü haberin üstüne, bazı acı gerçeklere dikkat çekmeden ilerleyemem bilirsin. Daha önce bu sayfalarda önermiştim TSKB Ekonomik Araştırmalar tarafından hazırlanan, ‘TSKB Bakış’ isimli rapor serisini. Son rapor ise “Atıkta Değer Var” başlığı ile Türkiye’de sadece yerleşim birimlerinde bir yılda geri dönüştürülmeyen atık tutarının 1.5 milyar TL’nin üzerinde olduğuna dikkat çekiyor. Ulusal ve küresel çapta geri dönüşümün çevresel ve sosyal kazanımlarıyla ekonomik boyutunun önemine dikkat çekilen ve TSKB Ekonomik Araştırmalar’dan Dilara Ay Erişen tarafından hazırlanan raporda, tüm kesimlerin üstüne düşen görevlere odaklanılmış.
Çöp deyip geçmemek gerekir, işte bunun bir gerekçesi. Konu tarım sektörü olduğunda, gübrede yüzde 90’nın üzerinde dışa bağımlı olan Türkiye’de, TÜİK verilerine göre 2017’de 1,3 milyar dolar gübre ithal edilirken, bu rakam yılın ilk 8 ayında ise 952 bin 257 dolar olmuş. Bu noktada organik atıklardan üretilen kompostun tarımda kullanımının önemine dikkat çeken IFAT Eurasia Proje Müdürü Namık Sarıgöl, “Organik çöplerin ayrıştırılarak toplanması ile ‘Siyah Altın’ olarak tabir edilen kompost elde ediliyor. Bu yöntem bir taraftan atık depolama sorununa çözüm sunarken, ürettiği verimli gübre sayesinde toprakların verimini artırıyor. Gübrede dışa bağımlığımızı azaltabilir, tarımdan alınan verimi arttırabiliriz” demiş. Atık yönetimi ve geri dönüşüm dahil olmak üzere, çevre teknolojileri konusunda yeni açılımlar takibimizde olsun. Hem ‘toprak doktoru’ olarak tanımlanan kompost odaklı ilginç bir bilgi vereyim sana. Sarıgöl’ün dikkat çektiği gibi, Türkiye’deki evsel katı atık içindeki ‘gübre yapılabilir organik atık’ miktarı, AB ülkelerininkinden fazla. Örneğin; sadece İstanbul’da her yıl organik atıklardan üretilen kompost miktarı 20 bin ton ve bu rakamı daha yükseltmek mümkün.
Yılın sonuna yaklaştığımız şu dönemde geleneksel ‘ajanda’ süreci de başlıyor. Miya Design da hayat planlayıcı ajandalarının Yılbaşı serisinde, küresel bazda trend olan renkler, ikonlar ve karakterleri buluşturmuş. 200’e yakın kapak seçeneği, isme özel hazırlanabilen çeşitler, rengarenk sayfalar hem bizim ihtilacımızı karşılar, hem de pek yerinde bir yeni yıl hediyesi olur. Miya Design Hayat Planlayıcımızı seçmek için adresimiz www.miyadesign.net.
Bu arada, tüm matbaacıları çatısı altında toplamayı hedefleyen baskı yönetim şirketi Kitap Basımevi’nin tanıtımı da kurucusu Damla Güven ve online platformun yazılımcısı Bilal Kök’ün katılımıyla 37. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda gerçekleştirilmiş. Türkiye’deki ilk ve tek online matbaa pazar yeri olarak kurumsal firmaların ve yayınevlerinin çözüm ortağı olmayı hedefleyen bu platformun işleyişini www.kitapbasimevi.com sitesinden öğrenebilirsin. Malum yerim sınırlı, Bilişim Zirvesi ’18 sonrası iş çok.
Gurur veren ödüllerde açılışı Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi Projesi ile yapıyorum. Studio Vertebra tarafından Diyarbakır Kayapınar Belediyesi için tasarlanan “Diyarbakır Halk ve Çocuk Kütüphanesi” projesi, Barselona’da düzenlenen 2A Continental Architectural Awards’ta, “Geleceğin Projeleri” kategorisinde üçüncülük ödülünün sahibi olmuş.
Design Week Turkey kapsamında, Ticaret Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu işbirliğiyle düzenlenen Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri kapsamında İyi Tasarım Ödülü bu yıl Ulaşım Araçları ve Aksesuarları Kategorisi’nde CDMMobil’in elektrikli hizmet aracı TRAGGER QDS700’e verilmiş. CDMMobil tarafından geliştirilen yerli ve milli yüzde 100 elektrikli ve kullanıcı deneyimi esas alınarak kurgulanan TRAGGER marka hizmet aracı ailesi, Bursa Hasanağa Organize Sanayi Bölgesi’nde üretiliyormuş. Batarya paketinin hızlıca değiştirilebilmesi için QuickDrop sistemi bile geliştirilmiş, üstüne şebeke elektriği ile şarj olanağı sağlanmış. Daha nice başarılara diyerek, yine güzel bir örneği seninle paylaşıyorum. Küresel e-Ticaret şirketi Alibaba tarafından düzenlenen küresel girişimci yarışması Create@Alibaba’da, bir Türk girişimi olan TIRPORT da Dünya Finalleri’nde yerini alan ilk Türk Startup’ı olmuş.
Aksigorta ise dijital dönüşüm projesiyle Gartner Eye 2018 Yenilikçilik Ödülleri’nde EMEA bölgesinin en iyileri arasında yer almış. Oracle da San Francisco’da gerçekleştirilen Oracle OpenWorld etkinliğinde LinkPlus’a 2018 “Oracle Mükemmellik Ödülleri” kapsamında “Yılın Global Uzmanlaşmış İş Ortağı Ödülü”nü vermiş. Bu arada Turkcell Global Bilgi, çağrı merkezi sektörünün dünya çapındaki en büyük organizasyonu ContactCenterWorld’ün “2018 Top Ranking Performers” ödüllerinde “En İyi Müşteri Deneyimi” kategorisinde dünya birincisi olmuş. Türk Ekonomi Bankası (TEB), 2018 yılında gerçekleştirdiği iki iletişim kampanyası ile ulusal ve uluslararası 5 farklı kuruluş tarafından ödüllendirilmiş. Öyle ki, TEB’in iletişim kampanyaları Felis, Stevie International Business Awards, MIXX, Inflow Awards ve Communicator Awards kapsamında tam 24 ödüle layık bulunmuş. Haftaya noktayı semtimle koymak boynumun borcudur. Hayvan dostu çalışmalarıyla öne çıkan Kadıköy Belediyesi, Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi binasının temelini, 17 Kasım’da atmış. Kadıköy Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında sahipsiz hayvanların rehabilitasyonunu sağlayacak, merkezde muayene, acil müdahale, tanı ve tedavi, operasyon, kısırlaştırma, aşılama, aşılanan ve kısırlaştırılan hayvanların tanınmasını sağlamak amacıyla işaretleme, kimliklendirme, sahiplendirme ya da alındıkları ortama geri bırakılma gibi hizmetler yürütecekmiş. Merdivenköy Caddesi No:22/1 adresinde bin 970 metrekarelik alanda, 3 kat olarak projelendirilen yapıda depo alanlarının yanı sıra muayene, operasyon ve acil müdahale odaları ile eğitim odaları da olacak.
Yine buluşmak üzere…