Yol haritası değişiyor
Perakende sektöründe mağazalar müşteriyle fiziksel buluşma noktaları olarak ürün ve stok döngüsünün doğru konumlandırılması gereken noktalardan birini oluşturuyor. Malın yerini talebe bağlı olarak doğru zamanda değiştirmenin, bunun gerekliliğinin farkında olmak, mağazalardaki satışları ve bulunan stok miktarlarını göz önünde bulundurarak transfer önerilerini geliştirebilmek önem kazanıyor. Mağazada alışveriş esnasında sunulabilecek kolaylıklar da müşteriler açısından önem taşıyor.
Sektörde bir diğer gelişim yönü de e-ticaret kapsamındaki sanal mağazalar olarak karşımıza çıkıyor. Pek çok markanın sanal mağazaları birbiri ardına açılırken 2011 yılında sadece üç ayı geride bırakmamıza rağmen e-ticarette yüzde 45’lik bir büyüme gözleniyor. Sanal mağazacılığın perakende sektöründeki yeri her geçen gün artıyor.
Sanal mağazacılıkta müşteriyi tanımak şart
Netle Yazılım Genel Müdürü Benal Altınok da, sanal mağazacılıkta müşteriyi tanımadan satış yapmanız imkânsız olduğuna dikkat çekiyor. Sanal ortamda müşteriyi ürünler arasında gezdirmenin ve geçmiş dönemde ilgilenmiş olduğu ürünlerle ilgili yeni gelişmeleri ve kampanyaları duyurmanın şart olduğunu belirten Altınok, “Burada da veri madenciliği yöntemlerinin kullanılması gerekiyor. Özetlemek gerekirse müşteriyi yönetebilmek için, veri toplamak, toplanan veriyi analiz etmek, analize göre kampanya, puan, hediye çeki uygulamaları gerçekleştirmek ve bütün bunları raporlayabilmek şart” şeklinde konuştu.
Mağazalarda ürün döngüsü için yeni yaklaşımlara ihtiyaç var
Özellikle zincir mağazalarda “yok satma” denilen ürünün talepten az olması durumunun şirket bazında değil mağaza bazında takip edilmesi gerektiğini vurgulayan Altınok, konunun önemine şöyle işaret etti: “Bir ürüne talep olan bir mağazada ürün yokken, bu ürüne talebin az olduğu bir mağazada ürünün varlığı hem ürün satışı hem de stok bulundurma açısından zarar demektir. Bu nedenle depodan, hangi mağazaya hangi ürünün ne kadar gitmesi gerektiğine karar vermede yardımcı yazılımlarımız mevcut. yönelik önemli bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Malın yerini doğru zamanda değiştirmenin, bunun gerekliliğinin farkında olmanın, mağazalar için verinin doğru kullanımına mağazalardaki satışları ve bulunan stok miktarlarını göz önünde bulundurarak transfer önerisi de sunacak uygulamamız ile planlamacılar ürün transferlerini hızlı ve doğru olarak yapabilecekler.”
Perakende sektörünün son 10 yıl içinde çok hızlı bir dönüşüm yaşadığını düşünen Ingenico Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Alpay Sidal’a göre bu değişimin arkasında da teknoloji kullanımı var. Müşteri ilişkileri ve kurumsal kaynak planlama yazılımları ile yakalanan verimliliğin yanı sıra satışın gerçekleştiği son nokta olan kasalar da ileri teknoloji kullanımının söz konusu olduğunu belirten Sidal, bu alandaki gelişmeler hakkında şöyle konuştu: “Perakende sektöründe ödeme sistemleri teknolojilerinin kullanımına baktığımızda verimliliğe odaklı çözümlere olan ilginin arttığını görüyoruz. Örneğin, kasa yanlarında farklı ihtiyaçlara hizmet eden farklı cihazlardan ziyade, tüm bu özellikleri bir araya toplayan cihazların kullanılmaya başlandığı görülüyor. Eskiden temassız kart okuyucu, POS ve PINPAD gibi 3 ayrı donanım kullanılırken şu anda hepsi bir arada çözümler sunabiliyoruz. Bu da hem bankalara hem işyerlerine operasyon ve maliyet açısından avantajlar getiriyor. Bankalar temassız kart kullanımı ve NFC (telefon ile ödeyebilme) projelerine öncelik vermeye başladılar. 35TL’nin altındaki tutarlar kredi kartı POS makinesine yaklaştırılarak ve belirli bir mesafeden okutulması ile gerçekleştirilebiliyor. Bu çözüm hızlı alışveriş yapına noktalarda kuyrukları azaltan bir çözüm. Biz de Ingenico olarak tüm ürün gamımızda temassız özelliğini opsiyonel olarak sunuyoruz. Kasalarda kuyrukları azaltmaya yönelik başka bir çözümümüz daha var: iSMP…
Bu ödeme modülü ile iPhone‘lar kredi kartı ile güvenli ödeme yapabilir hale geliyor. Modülün üzerinde manyetik, akıllı ve temassız kart okuyucu mevcut. Barkod okuyucusu sayesinde de satılan ürün stoktan anında düşülebiliyor.”