YOL HARİTASI ‘YENİ İŞ MODELİ’ İÇİN DE TEMEL OLUYOR
Dijital dönüşüm stratejisinin merkezinde müşteriler ve bu müşterilerin çözmek istediği problemler bulunur. “Dijital dönüşüm stratejisi belirlenirken müşterilerin mevcut ve gelecekteki problemlerine odaklanılmalı. Gelişen dijital yetkinlikler ile müşterilerin problemlerini çözen iş modeli tasarlanmalı ve bu iş modelini hayata geçirecek insan kaynağı, finansman modeli, sosyal kapsayıcılık, yasal düzenlemeler, kültürel dönüşüm gibi organizasyonel yetkinlikler belirlenmeli” bilgisini veren SAS Türkiye ve Orta Asya Bölgelerinden Sorumlu Genel Müdür Tayfun Topkoç’un belirttiği gibi, bu organizasyonel yetkinliklerin sağlanması ve bu iş modelinin geleceğine inanılması durumunda, dar kapsamlı denemeler ile yeni iş modeli hayata geçirilmeli. Yeni iş modelinin başarılı sonuçlar vermesini takiben kapsam genişletilmeli ve mevcut iş modeli bir yol haritası ile yeni iş modeline dönüştürülmeli. Doğru dönüşüm yatırımları ve sürdürülebilir bir iş modeli, inovasyon kültürünü beraberinde getirmekte. “Dönüşüm yatırımlarının doğru yapılmaması, organizasyonların kültürel çatışmalar yaşamasına ve zaman içinde küçülmesine neden olabilir” uyarısını yapan Tayfun Topkoç, doğru yatırımların ipuçlarını paylaştı:
“Doğru dönüşüm yatırımları, mevcut organizasyonel yetkinliklerin dijital optimizasyona odaklanmasını, yeni organizasyonel yetkinliklerin de yeni iş modeli tasarlayarak dijital dönüşüme olanak tanımasını sağlar. Doğru dönüşüm yatırımları mevcut ve yeni yetkinliklerin birlikte ve eş zamanlı bulunmasını sağlayarak, yapıcı ve geliştirici bir kurum kültürü oluşturur. Bu kurum kültürü de hem maliyetlerin düşmesine, hem çalışan ve müşteri memnuniyetine, hem de yüksek kazanç potansiyeli ile hissedar memnuniyetine yansır. Dijital dönüşüm başlığında 2020 yılında veriye dayalı iş modelinin ve organizasyonların öne çıkacağını düşünüyoruz. Analitik platformlar ve bu analitik platformların merkezde olduğu platform iş modelleri 2020’ye damgasını vuracak. Orta ve uzun vadede veri yönetişimi bir teknoloji projesi olmaktan çıkarak, stratejik iş ve organizasyon geliştirme süreci olacak. Analitik platformlar, toplanan verinin yönetilmesinden, verinin ileri analitik modeller ile finansal faydaya dönüştürülmesine ve bu faydanın ölçeklenerek sürdürülebilir yeni bir iş modeli yaratılmasında temel teşkil edecek. 2020’de analitik platform yatırımları ile platform iş modeli yatırımlarının öne çıkacağını değerlendiriyoruz. İş geliştirme ve insan kaynakları ekiplerinin liderliğinde, teknoloji ekiplerinin desteğinde veri ve analitiğe dayalı yeni iş modelleri yatırımlarının hızlanacağını düşünüyoruz.”
Önce insan kaynağınıza yatırımlar yapın!
Tayfun Topkoç, bu alanda yatırımların nasıl bir önceliklendirme ile hayata geçirilmesi gerektiğini şöyle anlattı: “Öncelik sıralamasında insan kaynakları ve dönüşüm kültürü ilk sırada yer almalı. İkinci sırada strateji ve iş geliştirme veriye dayalı yeni iş modellerini tasarlamalı, üçüncü sırada teknoloji veriye dayalı iş modellerini hayata geçirmeli. Teknoloji dijital dönüşümün ve veriye dayalı organizasyonların temeli. Bu temel öncesinde nasıl bir iş modeli tasarlanacağına ve bu iş modelinin nasıl hayata geçirileceğine karar verilmeli. Şirketler yatırım stratejisini belirlerken ilk önce insan kaynakları ve dönüşüm kültürüne odaklanmalı.
Bir kültürel dönüşüm programı oluşturulmalı ve bu programa insan kaynakları liderlik etmeli. Bu kültürel dönüşüm programı kapsamında bir veriye dayalı strateji ve iş geliştirme süreci tanımlanmalı ve strateji ekipleri yeni bir iş modeli tasarlamalı. Bu süreçte teknoloji ekipleri; strateji ve iş geliştirme ekiplerine gelişen teknolojiler ve yeni yetkinlikler konusunda destek sağlamalı. Daha sonra geliştirilen iş modelleri, teknoloji ekipleri tarafından hayata geçirilmeli, strateji ve iş geliştirme ekipleri tarafından büyütülmeli. Olgunlaşan iş modelleri, insan kaynakları ve kültürel dönüşüm programı kapsamında yeni bir hizmet organizasyonuna devredilerek ölçeklenmesi sağlanmalı.”