Yongalarda grafen yerine bor kullanılabilir
Bildiğiniz gibi teknoloji dünyasında şu sıralar grafen ile ilgili büyük bir heyecan yaşanıyor. Mikroçip verimliliğini ve performansını çok ciddi miktarda artırması beklenen grafen, bir takım engellerin aşılamamış olması sebebiyle henüz kullanımına başlanmış değil. Pek çok büyük teknoloji firması grafen araştırmalarına devam ediyor.
2 boyutlu atom dizilimi sayesinde iletkenlik seviyesi çok üst düzeyde olan ve inanılmaz sağlam olan grafen, gelecekte elektronikte, ısı yalıtımında, sağlık sektöründe ve daha birçok alanda kendine kullanım alanı bulacak ve ciddi gelişmelere sebep olacak. Şimdi ise bor madeninin de hemen hemen aynı amaçla kullanılabileceği ortaya çıktı.
Tıpkı grafen gibi 2 boyutlu dizilime sahip olan borofen, hem metallerin hem de ametallerin özelliklerini barındıran bir “yarı metal” olarak nitelendiriliyor. 2 boyutlu dizilimi sayesinde de farklı tepkiler gösterebileceği düşünülüyor.
2 boyutlu dizilime sahip borofenin elde edilmesi için şimdilik yüksek maliyetli ve zehirli bir süreçten geçirilmesi gerekiyor. Yakın bir zamanda Science dergisinde yayınlanan makaleye göre bilim insanları, bu zehirli ve yüksek maliyetli sürece ihtiyaç duymadan 2 boyutlu borofeni elde etmeyi başardılar. Sonuçta ortaya 1 atom kalınlığında borofen çıkarıldı.
Borofen üzerinden geçirilen akımın, geçiş yönüne göre değişiklik gösterdiği söyleniyor. Yani bir borofen paterninin akım sağından soluna geçiyorsa farklı, solundan sağına geçiyorsa farklı sonuçlar elde edilebiliyor. Bu da borofenin kullanım biçimlerini çeşitlendirecektir.
İşin en ilginç tarafı ise dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 63'ünün Türkiye'de bulunuyor olması. Elimizdeki bor böylece değerlenebilir, daha iyi işler için kullanılabilir.
Borofen ile ilgili şimdilik bu kadar bilgi var. Kullanım biçimleriyle ilgili gelecekte daha fazla bilgi sahibi olabiliriz. Bakalım grafen çıkmadan yerini borofen alabilecek mi.